Megnyitották a Duna Arénát
A februárban elkészült Duna Aréna megnyitójával indult a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének szombati helyosztós programja.
2017. május 27. 17:18

Az ünnepélyes eseményen szinkronúszó- és műugró-bemutatót követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, a Duna Aréna a magyar nemzet közös munkájának az eredménye.

"Magyar mérnökök által megálmodott terveket magyar építészek váltották valóra, és világszínvonalú nemzetközi eseményeknek otthont adva magyar tehetségeink sikereinek színhelye lesz már a mai napon is" - mondta. Hozzátette, a magyarok már többször bizonyították, hogy összefogásuk erejével emberfeletti teljesítményre képesek. - "Ennek rendkívüli példája a Duna Aréna tervezése és megépítése is, amellyel hamarosan az egész világ csodálatát kivívhatjuk, és tudjuk, ez a siker közös, mindannyiunké."

Kitért rá, azért fontos a rangos világesemények megrendezésének támogatása, mert ezek az ország jó hírét viszik a világba.

"Idevonzzák a sportolókat és a sportkedvelő turistákat, munkahelyeket teremtenek, élénkítik a sportgazdaságot és népszerűsítik a sportot" - folytatta Szabó Tünde.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos leszögezte, Magyarország úszásban is, vízilabdában is a világ elitjébe tartozik.

"Igazi pólós nemzet vagyunk, reméljük ez bebizonyosodik ma is, amikor először van nemzetközi döntő itt. Hajrá Eger, hajrá Szolnok, hajrá magyarok!" - utalt a férfi vízilabda BL hatos döntőjére, amely a nyári vizes világbajnokság fő helyszínén, a világrekord idő alatt és költségkereten belül elkészült Duna Arénában zajlik. A tornán a ZF-Eger a bronzéremért a nyolcszoros győztes olasz Pro Reccóval, míg a Szolnoki Dózsa-Közgép a fináléban a címvédő horvát Jug Dubrovnikkal mérkőzik.

D_KOS20170527028

"Megcsináltuk, sikerült. Budapest készen áll. Minden más felújítás is időben elkészül majd, több és jobb vízfelület áll mindenki rendelkezésére Budapesten a világbajnokság után" - folytatta köszöntőjét. "A Duna Aréna mindannyiunké: otthona a kicsik úszásoktatásának, edzőbázisa a korosztályos és felnőtt vizes sportoknak, büszke helyszíne rangos versenyeknek, és újabb, télen-nyáron nyitott sokmedencés uszodája a nagyközönségnek, a szabadidős sportolóknak. Ezek a fejlesztések a világverseny után is a budapestiek és Magyarország javára válnak és évtizedekig használjuk őket a hétköznapokban" - hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint fontos, hogy azok, akik akár sportolóként, akár szurkolóként vannak jelen, jó élményekkel távozzanak. Mint mondta, biztos benne, hogy színvonalas sportesemények helyszíne lesz majd a Duna Aréna.

"Budapest az úszósportok Mekkája, ez az aréna pedig olyan uszoda, amely méltó a magyar vízilabda múltjához" - emelte ki Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke. Hozzátette, büszkeséggel tölti el, hogy a fantasztikus létesítményt vízilabda-eseménnyel avatják, ahol ráadásul két magyar csapat is érdekelt az éremcsatározásokban.

Az Aréna építése 2015 májusában kezdődött. Elkészültével jelentősen növekedett a sportolásra, mozgásra alkalmas vízfelület a fővárosban: két 50 méteres medence, egy műugró-medence, egy gyerekmedence valamint egy pezsgőfürdő, konditerem és számos a versenysportokat kiszolgáló helyiség várja a sportolókat. A beruházás kiadásait a kormány 49 milliárd forintban maximálta, amit a megvalósítás során nem léptek túl. Az összegből felépült maga az aréna, valamint a környező műtárgyak, a csaknem egy kilométeres árvízvédelmi gát, a közművek, megvalósult a közlekedésfejlesztés. Ugyancsak e keretből épültek az ideiglenes lelátók, a csatornavédelem, de benne van az aréna vb utáni visszaalakításának és a bontásoknak a költsége, illetve a tartalékkeret is.

D_KOS20170527031

A Duna Aréna ünnepélyes megnyitója 2017. május 27-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó