Ma megkezdődhet a kínai évszázad
Hazai ballibek, ébresztő! Mától nem egy provinciális, elszigetelt bunkó csődország keleti nyitását kell simfelnetek.
2017. június 2. 12:58

Amikor a Die Welt többi laptársához hasonlóan – igaz, olykor mérsékeltebben – rúg belénk, az azt szemléző balliberálisok hozzáteszik: „a tekintélyes jobboldali német napilap”.

Akkor tegyük hozzá mi is. E lap pénteki számában interjút tett közzé Hans Joachim Schellnhuberttel, a potsdami Klimakutató Intézet igazgatójával, a német kormány éghajlatügyi tanácsadójával. A beszélgetésnek ezt a címet adta: „A mai döntéssel vége az amerikai évszázadnak. Megkezdődhet a kínai évszázad.”

A nyugati fősodratú sajtó Donald Trump amerikai elnök minapi európai túráját követően lassan már oly mértékben állt át a Kína-vonalra, hogy nem tudjuk, plagizálgatják-e Kína és a keleti nyitás tárgyában a magyar miniszterelnököt, vagy várjunk vele holnapig, amikor Peking magasztalása terén a mai brüsszeli EU-Kína csúcstalálkozót követően érik el a mennyország középső szintjét.

A Trumppal való szakítás azt követően, hogy az elnök csütörtökön bejelentette, bye-bye párizsi klímaegyezmény, olyan elképesztő szintet ért el, amit nem érzékeltetni olvasóinkkal nem csak mulasztás, de bűn.

Az említett Die Welt interjút készített Katja Kippinggel, a Die Linke, a német Baloldal pártjának elnökével, aki kijelentette: a klímamegállapodás amerikai otthagyása bolygónk elleni hadüzenet.

De a hangulat hiteles érzékeltetéséhez kénytelenek vagyunk a szokásos kipontozási technikát félretéve „lemenni bulvárnémetbe”, és idézni a Berliner Kuriert címoldalát, amely Földünk képe alá hatalmas, ordító betűkkel ezt írta: „A Föld Trumpnak: Fuck you!”.

Ami pénteken Brüsszelben 9 óra 38 perckor elkezdődött, az minden, csak nem – a több független amerikai sajtótermék szerint a CIA-val vidáman együttműködő – dalai láma méltatása.

Az ekkor induló 12. EU-Kína üzleti csúcstalálkozó fő célkitűzése „a globális kereskedelem és befektetés oszlopának erősítése”.

Az üdvözlő beszédet ki más tartotta, mint az Orbán Viktort feddő paskolása közben lediktátorozó Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök.

Az amerikaiPolitico brüsszeli szerkesztésű európai portálja tegnap késő este vele készített interjúját ezzel a címmel fejelte meg: „Egy luxemburgi nem fél egy amerikaitól”. Alcíme: „Most, hogy Amerika le akar válni nemzetközi kapcsolatairól, a Kínával való kapcsolatok fontosabbak lesznek”.

Hallottátok Kína-fikázó mesterbajnok Magyar Nemzet és némi távolságtartással a nyomában kullogó Népszava: holnaptól ezután egy Kínát bántó szót sem arról, milyen rossz is a pekingi kapcsolat!

De a 9:38-as kezdetű csúcs csak bemelegítő volt. 10:40-kor kezdődött el a 2017-es EU-Kína csúcstalálkozó. Ekkor üdvözölte az odaérkező Li Ko-csian kínai miniszterelnököt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Majd Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főtanácsadója kezdi a méltatások özönét. És mindennek a „margóján” az uniós vezetők és a kínai miniszterelnök közös klímanyilatkozatot írnak alá.

Hazai ballibek, ébresztő!

Mától nem egy provinciális, elszigetelt bunkó csődország keleti nyitását kell simfelnetek, hanem a nagy Európai Unió minden ajtós- és ablakos ráfordulását a Kína vezette új évszázadra kell imádnotok, egyben elfordulva transzatlanti álmotoktól. Ez parancs!

Lovas István

magyaridok.hu
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
 • Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója
  Egyre népszerűbb a kisadózók tételes adója (kata), január elsején több mint 315 ezer vállalkozás választotta ezt a minimalizált adminisztrációt igénylő adóformát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
 • Brexitus lethalis
  A brit szigeteken zavar van, keresik a megoldást. A kontinensen pedig azért van zavar, mert nem keresik a megoldást, mármint a menekültváltságét.
MTI Hírfelhasználó