Alois Mock és „Küldjük a Gyulát”
A határőrök az előző napon visszaépítettek 10 méternyi kerítést. A „vasfüggönyt” ugyanis már korábban lebontották, de a tévéfelvételhez kellett egy díszlet.
2017. június 2. 15:29

Történelemformáló tévészereplés – sok ilyen történt az elmúlt évtizedekben. Idehaza 1989-ben villant fel a monitorokon egy képsor, amely később tragikus, de legalábbis drámai következményekkel járt: miniszterelnökké emelt egy közvagyon-kótyavetyélőt.

A kerítésátvágás legendás képsorairól van szó.

A szörnyű következményű tévészereplést most az idézi fel, hogy elhunyt Alois Mock, Ausztria volt külügyminisztere, egykori alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) korábbi vezetője.

Maga az alaphír is elsőként említi a kerítésvágást.

„Alois Mock 1989. június 27-én Horn Gyula akkori magyar külügyminiszterrel a világ számos országából érkezett újságírók előtt az osztrák-magyar határon, Sopronnál jelképesen is átvágták az akkor már bontás alatt álló, évtizedeken keresztül Európa hidegháborús megosztottságát szimbolizáló vasfüggönyt.”

A határőrök az előző napon visszaépítettek 10 méternyi kerítést.

A „vasfüggönyt” ugyanis már korábban lebontották, de a tévéfelvételhez kellett egy díszlet. Horn és Mock ezt a díszletet vágta át hősiesen, s lettek a szabadság bajnokai e hazug jelenettel.

Németh Miklós legnagyobb tévedése volt Hornt küldeni.

A magyar miniszterelnök akkor Pozsgay Imre államminiszterrel hozta meg a történelmet (de)formáló döntést, amely így hangzott: „Küldjük a Gyulát.” Azt a Gyulát, akinek a kerítésbontás eldöntéséhez semmi köze nem volt.

Külügyminiszterként tudomásul vette a kormányfő döntését.

Még az sem biztos, hogy lelkesen hajtotta végre a kapott feladatot. Akkor még ő sem tudhatta, hogy a televíziós felvételnek ekkora hatása lesz. Még szabadkőműves-kitüntetést is kapott érte.

Bár erre utóbb nem volt büszke.

Az 1994-es fölényes – és egyben tragikus – szocialista győzelmet nagyrészt ennek, és csak kisebb részben a vaskoronának köszönhette. 54 százalékkal már kormányozhattak volna, de felülről azt az utasítást kapták, hogy vonjanak be koalícióba egy szélsőséges pártot.

Azóta is Horn-Kuncze garnitúrának hívják a kótyavetyélő kettőst.

Horn ugyanis minden mozdíthatót és nem mozdíthatót „privatizált”, magyarán külföldi kézbe kótyavetyélt, azért, hogy megbocsássák neki kommunista múltját, s lássák, hogy megjavult, lelkes kapitalista lett.

Máig nyögi a magyar gazdaság a kótyavetyét.

Ha 1989-ben Németh Miklós és Franz Vranitzky vágja át a díszletet, másként alakult volna a magyar történelem. Pozsgay Imre is jobb választás lett volna, egyértelműbb jelzés az európai jövő mellett.

Még akkor is, ha Pozsgayt utóbb nem tüntették volna ki a szabadkőművesek.

"Mock európai és nemzetközileg elkötelezett kereszténydemokrata volt, érdemei páratlanok" - méltatta a csütörtökön elhunyt osztrák politikust egy híres brüsszeli alkoholista.

Ezzel nem feltétlenül tett jót Mock emlékének.

„A Die Presse megemlékezett a vasfüggöny átvágásáról is. Idézte az egykori külügyminisztert, aki ezzel kapcsolatban az egyesült Európáról szóló álmok megvalósulásáról beszélt.”

Állítólag utóbb maga Mock is elhitte, hogy jelentős volt a díszlet átvágása.

Ő is elhitte, hogy a szabadság bajnokává vált „a Gyulával”, amikor kezükben drótvágóval a kamerák kereszttüzében a határőrök szakmai tanácsai szerint átvágtak néhány huzalt az előző napon fölállított kerítésen.

A történelem napfényes szabadtéri színpadán.

Kovács G. Tibor
megmondó
Az őáltaluk Európába csábított migránsokkal legyenek boldogok saját határaikon belül.
 • Néhány szó Lovas Istvánnak
  Mindig ugyanaz volt és maradt, kőkeményen nemzeti és kőkeményen radikális. Átlátta a brüsszeli politikát, átlátta az amerikai politikát, mindent átlátott.
 • Az ügynökhálózat mérgezi a civil világot
  Most nincs diktatúra, így a társadalom védtelen a külföldről felbérelt ügynökök ellen. Az ügynökök ügyködhetnek. Zavartalanul, jó pénzért.
 • Szeszélyes évszakok
  Európa, az európai demokrácia néhány nap alatt megmutatta, hogy mire képes. Mi az hogy, nagyon is.
 • Tévedésből adták Merkel kezébe a szöveget
  A kancellár azonban felolvasás közben sem vette észre, ez nem az ő szövege, ez valami tudományos civil találkozó előszavának készült.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI