Közel-keleti fiatalok jönnek Magyarországra tanulni
A magyar kormány ösztöndíjprogramot indít az üldözött közel-keleti keresztény közösségek fiatalságának támogatására.
2017. június 2. 18:22

jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Berlinben a Nemzetközi imareggeli nevű rendezvényen, amelyen több mint ötven országból vettek részt magas rangú politikusok és vallási vezetők.

Balog Zoltán a rendezvény után a közmédiának elmondta: a teljes ellátással járó ösztöndíj révén szeptember 1-jétől a közel-keleti térségből száz keresztény fiatal kezdhet tanulmányokat Magyarországon. A pályázatot a helyi egyházi vezetők közreműködésével már el is indították.

Muzulmán vallásúak is jönnek

A miniszter hozzátette, hogy a kezdeményezést nagy elismeréssel fogadták az imareggelin, amelyen azt is elmondta, hogy a kormány több száz muzulmán vallású fiatalnak is ad ösztöndíjat, akik “legálisan érkeztek Magyarországra, tiszteletben tartják a törvényeinket és a kultúránkat, és Magyarország barátai lesznek”. Ilyen “rendezett formában, a kölcsönös tisztelet alapján érdemes velünk együttműködni” – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy “szívesen látott vendég Magyarországon, aki betartja a törvényeinket és tisztleletben tartja a kultúránkat”.

Valóság

A magas rangú politikusok és egyházi vezetők részvételével első alkalommal 1953-ban Washingtonban megrendezett imareggeliről elmondta, hogy a résztvevők abból indulnak ki, hogy a politikai, ideológiai és világnézeti ellentéteiktől függetlenül létezik egy “valóság, amely az embereket összehozza, és ez a valóság a vallásos hit valósága”. Hangsúlyozta, hogy hit, vallás és a vallási közösségek ereje nélkül nem létezhet a modern államiság, és “alapvető félreértés”, hogy a hitet ki lehet szorítani a közéletből és “vissza lehet űzni a magánszférába”.

“A hit nem magánügy”

“A hit nem magánügy” – húzta alá Balog Zoltán. A német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke, Norbert Lammert kereszténydemokrata (CDU) politikus beszédét idézve hozzátette, hogy “Isten nélkül nem lehet államot alkotni, de Isten nem alkot államot”, ezt a feladatot az embereknek kell elvégeznünk, mégpedig úgy, hogy az állam megfeleljen az isteni és emberi, erkölcsi törvényeknek.

A Bundestag elnöke arra is rámutatott, hogy csaknem hétmilliárdan élnek a világon, és 80 százalékuk hívőnek vallja  magát, vagyis hogy soha nem élt még annyi vallásos ember, mint most. Ez “pozitív erőt” jelent, amelyet mozgósítani kell – emelte ki az emberi erőforrások minisztere.

Partnerség

A magyar-német kapcsolatok alakulásával összefüggésben nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy egyedüli külföldiként mondhatott beszédet az imareggelin. A németek a politikai konfliktusok ellenére “nem kívánnak lemondani Magyarországról, nagyon fontos partnernek tekintenek bennünket, és mi sem akarunk lemondani a magyar-német kapcsolatok erejéről, amelyre elsősorban Európának van szüksége, azok után, hogy a két ország javára válik” – hangsúlyozta Balog Zoltán.

A miniszter az imareggeli alkalmából megbeszélést folytatott mások mellett Norbert Lammerttel, Johannes Singhammer Bundestag-alelnökkel, a CDU testvérpártja, a bajor CSU politikusával és Hermann Gröhe CDU-s szövetségi egészségügyi miniszterrel.

Hálásak a németek Magyarországnak

Elmondta, hogy “félnyilvánosan, baráti beszélgetéseken mindenki hálás” Magyarországnak a migrációs válságban tett erőfeszítésekért és a déli határ védeleméért, hiszen az uniós külső határ védelme a német határ védelmét is jelenti, és egyre inkább látják, hogy “Orbán Viktornak igaza volt”. Tekintse meg a Híradó összeállítását a témában!

MTI
  • A kormány kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat szerezni
    Magyarország kénytelen saját vakcinabeszerzési forrásokat keresni, miután az Európai Bizottság lassúsága miatt még mindig nem kezdődhetett meg a tömeges koronavírus elleni oltás az Európai Unióban - mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Tovább rikoltoznak a „jogvédők”
    Úgy tűnik, hogy a jogállamiságot valójában a Soros-hálózat önkényétől kell megvédeni.
  • Nem értem, hogyan lehet ezt sikertörténetként eladni
    „Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, akkor a Lánchíd felújításánál is súlyosabb hagyatékkal, problémákkal kellett megküzdenünk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Tarlós István korábbi főpolgármester, aki azt is elmondta: ők kezdték el a történelmi műemlék rekonstrukciójának előkészítését; s már az előző ajánlatot is drágának érezte, nemcsak a mostanit, ami annál is drágább ötmilliárd forinttal.
MTI Hírfelhasználó