Tolentinóba várják Orbán Viktort
December 9-re tűzték ki a Szent Szív és Szent Benedek-templom ünnepélyes átadását a közép-olaszországi Tolentinóban, és az alkalomból olasz-magyar ünnepet tartanak - közölte Andrea Carradino, a templomot gondozó társaság perjele az MTI-vel.
2017. június 10. 11:15

A tavalyi földrengésben megrongálódott templom helyreállítási munkáit Magyarország finanszírozza félmillió euróból.

Andrea Carradino elmondta, azért erre a napra esett a választás, mivel december 9-én este kezdődik a térségben nagy tiszteletben tartott Loreto-i Szűz Mária tiszteletére tartott virrasztás. Ezt megelőzően adják át a helyreállított templomot, hogy a hívők utána már itt tudjanak részt venni a vigílián.

"Az ütemezés szerint haladnak a Szent Szív és Szent Benedek-templomon végzett munkálatok. Egész nyáron folytatódik a restaurálás, csak augusztus közepén, Nagyboldogasszony ünnepére állunk le néhány napra. A külső és belső állványozás után jelenleg a templom falait stabilizálják. A templom homlokzati fala a földrengésekben szabályosan levált az épület többi részéről, hét centiméterrel mozdult el, ezért acélvázzal kell rögzíteni" - számolt be Andrea Carradino.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormánytól kapott mintegy 500 ezer eurós, vagyis 150 millió forintos segítséget teljesen felhasználják a templom helyreállítására, a számlákat a munkafázisok teljesítése után fizetik ki.

Andrea Carradino kijelentette, a tolentinói templom újjászületése "példaértékű" finanszírozásának híre bejárta a földrengés sújtotta Közép-Olaszország egész térségét. "Ez az egyetlen középület, amely segítséget kapott a helyreállításhoz, nincsen még egy, amely olasz vagy külföldi támogatást kapott. Így a Magyarország finanszírozásával helyreállított tolentinói templom valóban az újjászületés jelképévé vált " - mondta a Szent Szív-társaság perjele.

Éppen ezért ünnepelve kívánják felavatni december 9-én a helyreállított templomot, a tervek szerint közös olasz-magyar eseménnyel a két ország egyházi képviselőinek részvételével, valamint a Vatikán bevonásával. Andrea Carradino hangsúlyozta, számukra a legnagyobb ünnep az lenne, ha a templom átadására meghívott Orbán Viktor miniszterelnök el tudna látogatni Tolentinóba.

A templomavatás napjaira olasz-magyar tudományos konferenciát szerveznek. Carradino azt is elmondta, nem kizárt, hogy a felújított templomba magyar műalkotások kerülnek.

Kapcsolódó kép

A Marche tartománybeli, húszezres Tolentino központjában álló Szent Szív és Szent Benedek-templom az október 30-i földrengésben rongálódott meg. A templom és a szomszédos sekrestye falai és boltívei mindenhol végigrepedtek, a latin feliratú márványtáblák és díszítések darabokra törtek, az épületegyüttes omlásveszélyessé vált, majd a január 18-i földrengésben is további károkat szenvedett.

Az októberi földrengés után Andrea Carradori, aki a helyi iskola zenetanára, segítségkérő levelet írt Orbán Viktornak. A magyar kormány karácsonykor jelentette be, hogy segítséget nyújt Tolentino templomának. Akkor Andrea Carradori úgy nyilatkozott, azt gondolta, jelenleg a magyar miniszterelnök az egyetlen Európában, aki védelmébe veszi és őrzi a keresztény értékeket.

Képtalálat a következőre: „tolentino földrengés”

Az 1805-ben alakult, csak Tolentinóban több mint negyven főt számláló laikus Szent Szív-társaságot csuhásoknak (Sacconi) is nevezik a húsvét pénteki passión viselt öltözékük miatt. A Szent Szív templomban a régi rítusú, latin nyelvű misét celebrálják.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 8-án látogatott el a tolentinói templomba.

Képtalálat a következőre: „tolentino földrengés”

MTI
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó