Magyar évzáró Kanadában
Az Európán kívüli legnagyobb magyar iskola, a torontói Szent Erzsébet Magyar Iskola évzáró ünnepségén vett részt és mondott beszédet szombaton Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője. Az MTI-t erről maga a miniszter tájékoztatta, aki ötnapos kanadai látogatáson tartózkodik.
2017. június 11. 09:54

A 200 tanulót oktató Szent Erzsébet iskola diákjai Arany János műveiből összeállított műsorral fogadták a minisztert és kísérőit. Beszédében Balog Zoltán szólt arról a megkapó és felemelő érzésről, amely az óhazától nyolcezer kilométerre fogta el meghallván a magyar beszédet, s megtudván, milyen féltve óvják és őrzik a nemzeti kultúrát a távolban a másod- és a harmadgenerációs magyarok is.

„Jó érzés nekünk, hogy magyar szót hallunk, távol az óhazától, és jó érzés nekik is, hogy az anyaország szeretettel öleli magához őket” – jelentette ki a miniszter az MTI-nek. Hozzátette: ezek a gyerekek jelentik a magyar jövőt Kanadában.

A tárcavezető – Áder János köztársasági elnök megbízásából – Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntette ki Perényi Csillát, az iskola igazgatónőjét, a kanadai magyarság kiemelkedő személyiségét.

Szombaton délután a miniszter a torontói új Magyar Házba látogatott, amelyet a helybéli magyarság – nagy összefogással – egy régi raktárházból épített újjá. Itt is verses műsorral fogadták a gyerekek az óhazából érkezett vendéget. „Könnyekig megható trianoni műsort adtak elő” – mondta Balog Zoltán az MTI-nek.

A miniszter egy neki kedves találkozást is felelevenített. Torontó főterén sétálva összefutott a kanadai külügyminiszterrel, Chrystia Freelanddel, aki éppen beszédet mondani készült egy rendezvényen, s beszédébe mindjárt beleszőtte a véletlen szülte találkozást és azt, hogy a magyarok a kanadai nemzeti örökséghez tartoznak.

Az 56-os magyarok kanadai tevékenységét 2010-ben törvénnyel nyilvánították a nemzeti örökség részévé.

Szombaton Balog Zoltán hivatalos programja lezárult, de vasárnap még Torontóban tartózkodik, és az Első Magyar Református Egyház gyülekezetében prédikál.

Szombaton lezárult a reformáció ötszázadik évfordulójának ünneplése is az összegyűlt kanadai magyarok körében. A háromnapos ünnepségsorozat pénteki eseményein Niagara Fallsban részt vett Balog Zoltán, és kíséretében Szabó István dunamelléki püspök, Kató Béla erdélyi püspök, valamint evangélikus és baptista meghívottak egész sora. A résztvevők szombaton zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben egyebek között hitet tesznek amellett, hogy „a szétszakadozottság ellenére egyek”, és hangsúlyozzák, hogy „hitünkben és magyarságtudatunkban az egység munkálásának gyümölcseit tapasztalják”.

A közlemény leszögezi: „jóleső érzéssel tekintünk a magyar kormány nemzetpolitikájára, ezen belül a diaszpórában élő magyar közösségekkel való törődésre, és azon törekvésekre, amelyek hosszú távon biztosítani kívánják a világ magyarságának fennmaradását és gyarapodását”.

MTI
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kik támadják a múltunkat?
  Az archeogenetika tudományával közelebb lehet jutni a honfoglalók eredetének kérdéseihez.
 • A Hagia Sophia története
  Claudio Monge olasz Domonkos-rendi szerzetes hosszú évek óta Isztambulban él. A Vatikáni Rádiónak adott interjúban felidézte a Hagia Sophia hányattatott történetét.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
MTI Hírfelhasználó