Csúcsra jár az elhárítás
A szocialista Molnár Zsolt aggódik és tájékoztatást kér
Fokozott biztonsági intézkedéseket szorgalmaz a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a nyári hazai tömegrendezvényeken. Közben a terrorelhárítás csúcsra jár, teszik a dolgukat.
2017. június 11. 10:18

Az európai biztonsági helyzet romlása miatt a nyári tömegrendezvényeken fokozott biztonsági intézkedéseket, a nyaralni induló magyar állampolgárok és a Magyarországra érkező külföldi turisták számára pedig többnyelvű tájékoztatást szorgalmaz az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

Molnár Zsolt az MTI-nek hangsúlyozta: az elmúlt hetekben, hónapokban Európában és a világ más részein több súlyos terrorcselekmény történt, s a következő hónapokban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet katonai visszaszorulása nyomán tovább romolhat a biztonsági helyzet Európában.

Ezért levélben fordult a belügyminiszterhez és a tájékoztatásért felelős miniszterhez, azt kérve, hogy Magyarországon vezessenek be fokozott biztonsági intézkedéseket, továbbá vonják szorosabbra az együttműködést más országokkal az esetleges veszélyhelyzetek megelőzése érdekében.

Molnár Zsolt ezek szerint arról nem tud, hogy a terrorelhárításért, illetve a megelőzésért felelős magyar szervezetek hónapok óta csúcsra járnak. Mint ahogy azt megtudtuk, például a vizes világbajnokságra a biztonsági előkészületek már egy éve megkezdődtek. Minden szükséges, ám érthető okokból nem részletezett intézkedést megtettek a terrorelhárítás szakemberei. Annyi elmondható, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK), illetve a titkosszolgálatok folyamatos kapcsolatot tartanak a vb-re érkező országok társszerveivel, különös tekintettel a terrorizmus szempontjából célországnak számítókkal, így Izraellel, az Egyesült Államokkal, vagy éppen a britekkel és a franciákkal.

Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság jövő heti ülésére várja, hogy a biztonsági helyzetről és a megtett intézkedésekről tájékoztatást adjon a Belügyminisztérium. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke szerint azonban a tömegrendezvények biztosítása nem a bizottság feladata.

Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai és titkosszolgálati szakértő szerint is szakemberekre kell bízni a vizes vb, a Forma–1, illetve a Sziget Fesztivál és a többi, nagy hazai tömegrendezvény biztosítását. A tábornok szerint szép dolog, hogy a szocialista politikus aggódik az Iszlám Állam térvesztése kapcsán, ám úgy gondolja, hogy mielőtt véleményt alkot, egyeztessen pártja elnökével, aki éppen le akarja bontani a migránsok útjába épített kerítést a magyar–szerb határon.

Horváth József ugyanakkor hangsúlyozta: a tömegrendezvények, közülük is a második legnagyobb sportrendezvény, a vizes vb kapcsán valóban emelkedett a terrorfenyegetettség. Az iszlám terror célpontjában álló nemzetek képviselői mellett a világ minden tájáról érkező szurkolók tömege is növeli a veszélyeztetettséget.

A vezérőrnagy azonban biztos abban, hogy a biztonságért, így a terrorelhárításért felelős szervek mindent időben megtettek.

magyaridok.hu - MTI
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó