Balog: a migráció veszélyt jelent Európára
Az emberi erőforrások minisztere szerint az illegális bevándorlás nem esélyt, hanem veszélyt jelent Európára, a multikulturalizmus kísérlete pedig olyan biztonsági és kulturális kockázat, amelyet nem szabad vállalni.
2017. június 12. 23:49

Balog Zoltán a wSieci című lengyel hetilap hétfői számában megjelent interjúban azt mondta, több millió ember tart Európa felé, ezért beszélni kell arról, milyen jövőt szeretnénk. El kell érni, hogy a bevándorlásnak világos szabályai és elvei legyenek, de tagországoknak kell eldönteniük, kikkel akarnak együtt élni.

A magyar kormány küzdeni fog az „önkényes intézkedések” ellen, amíg van rá jogi lehetősége, és hajlandó elmenni a végsőkig, hogy megvédje az igazát, mert úgy gondolja, hogy a kvóta „jogtalan, veszélyes” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, Magyarország nem akarja elhagyni az Európai Uniót, de meg akarja változtatni a döntéshozatali folyamatokat, és nem akarja elhagyni az Európai Néppártot sem, de harcol a nemzetállami önállóságáért és a kereszténységből fakadó életforma megőrzéséért.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, az Európai Bizottság „tehetetlennek, tanácstalannak, erőtlennek” tűnik a migrációval szemben, és nincs ötlete a megoldásra. Ezt azonban nem akarja beismerni, és nem képes elviselni azt sem, hogy Magyarország, Lengyelország és Közép-Európa saját megoldási tervvel állt elő. Konszenzuskeresés helyett saját akaratát próbálja meg a tagországokra kényszeríteni – fogalmazott.

A miniszter szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az Európai Bizottság nem vonta le a tanulságokat a Brexit után, és a közös megoldáskeresés helyett „arrogánsan, agresszíven” válaszol minden kritikára.

Arra a kérdésre, hogy az illegális bevándorlás magyar megítélésben van-e jelentősége annak, hogy a migránsok többsége muzulmán, Balog Zoltán azt mondta: az iszlám komoly kultúra és hagyomány, amelyet tiszteletben kell tartanunk, de Európának más az identitása, és látni, hogy ez a két kultúra nem képes konfliktusok nélkül egymás mellett létezni. A legnagyobb különbség, hogy míg Európában elválasztották egymástól a politikát és a vallást, az iszlám esetében azonban inkább a vallás határozza meg a politikát – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy „Soros György Közép-európai Egyeteme” egy újabb ürügy a Magyarország elleni támadásokhoz. Ez az egyetlen Magyarországon működő külföldi egyetem, amely nem akarja teljesíteni a törvényi feltételeket, helyette nemzetközi akciót szervez Magyarország lejáratására, és azzal vádolja a kormányt, hogy megsérti az egyetemi autonómiát. Pedig még az Európai Bizottság is elismerte, hogy ez nem igaz – fűzte hozzá.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el a családpolitikában, már kevesebb teherrel jár a gyermekvállalás. 2010 után – Európában példátlan módon – 46 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, míg korábban a baloldali kormányok alatt 23 százalékkal csökkent, valamint még soha nem volt ilyen alacsony az abortuszok száma – mondta el a miniszter a lengyel lapnak adott interjúban. Végül beszámolt arról is, hogy Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor döntöttek arról, hogy egy ifjúságcserével foglalkozó szervezet, a Wacław Felczak nevét viselő magyar-lengyel alapítvány alakul meg, hogy „a magyar-lengyel barátság ne csak a múltról szóljon, hanem a jövőről is.”

MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Tisztifőorvos: Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat
  A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.
 • Ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme
  A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy "ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme" - mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót.
 • A Nyugat hűlt helyét találtuk
  Ez nem a megbékélés korszaka, vállalni kell a világnézetek harcát, különben feledésbe merülünk.
MTI Hírfelhasználó