Balog: a migráció veszélyt jelent Európára
Az emberi erőforrások minisztere szerint az illegális bevándorlás nem esélyt, hanem veszélyt jelent Európára, a multikulturalizmus kísérlete pedig olyan biztonsági és kulturális kockázat, amelyet nem szabad vállalni.
2017. június 12. 23:49

Balog Zoltán a wSieci című lengyel hetilap hétfői számában megjelent interjúban azt mondta, több millió ember tart Európa felé, ezért beszélni kell arról, milyen jövőt szeretnénk. El kell érni, hogy a bevándorlásnak világos szabályai és elvei legyenek, de tagországoknak kell eldönteniük, kikkel akarnak együtt élni.

A magyar kormány küzdeni fog az „önkényes intézkedések” ellen, amíg van rá jogi lehetősége, és hajlandó elmenni a végsőkig, hogy megvédje az igazát, mert úgy gondolja, hogy a kvóta „jogtalan, veszélyes” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, Magyarország nem akarja elhagyni az Európai Uniót, de meg akarja változtatni a döntéshozatali folyamatokat, és nem akarja elhagyni az Európai Néppártot sem, de harcol a nemzetállami önállóságáért és a kereszténységből fakadó életforma megőrzéséért.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, az Európai Bizottság „tehetetlennek, tanácstalannak, erőtlennek” tűnik a migrációval szemben, és nincs ötlete a megoldásra. Ezt azonban nem akarja beismerni, és nem képes elviselni azt sem, hogy Magyarország, Lengyelország és Közép-Európa saját megoldási tervvel állt elő. Konszenzuskeresés helyett saját akaratát próbálja meg a tagországokra kényszeríteni – fogalmazott.

A miniszter szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy az Európai Bizottság nem vonta le a tanulságokat a Brexit után, és a közös megoldáskeresés helyett „arrogánsan, agresszíven” válaszol minden kritikára.

Arra a kérdésre, hogy az illegális bevándorlás magyar megítélésben van-e jelentősége annak, hogy a migránsok többsége muzulmán, Balog Zoltán azt mondta: az iszlám komoly kultúra és hagyomány, amelyet tiszteletben kell tartanunk, de Európának más az identitása, és látni, hogy ez a két kultúra nem képes konfliktusok nélkül egymás mellett létezni. A legnagyobb különbség, hogy míg Európában elválasztották egymástól a politikát és a vallást, az iszlám esetében azonban inkább a vallás határozza meg a politikát – tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy „Soros György Közép-európai Egyeteme” egy újabb ürügy a Magyarország elleni támadásokhoz. Ez az egyetlen Magyarországon működő külföldi egyetem, amely nem akarja teljesíteni a törvényi feltételeket, helyette nemzetközi akciót szervez Magyarország lejáratására, és azzal vádolja a kormányt, hogy megsérti az egyetemi autonómiát. Pedig még az Európai Bizottság is elismerte, hogy ez nem igaz – fűzte hozzá.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a kormány jelentős eredményeket ért el a családpolitikában, már kevesebb teherrel jár a gyermekvállalás. 2010 után – Európában példátlan módon – 46 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, míg korábban a baloldali kormányok alatt 23 százalékkal csökkent, valamint még soha nem volt ilyen alacsony az abortuszok száma – mondta el a miniszter a lengyel lapnak adott interjúban. Végül beszámolt arról is, hogy Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor döntöttek arról, hogy egy ifjúságcserével foglalkozó szervezet, a Wacław Felczak nevét viselő magyar-lengyel alapítvány alakul meg, hogy „a magyar-lengyel barátság ne csak a múltról szóljon, hanem a jövőről is.”

MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Varga Judit: Eljött a keresztény-konzervatív zöld politika ideje
  Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit – szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent véleménycikkében.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
MTI Hírfelhasználó