Drámai menekülések a kigyulladt londoni toronyházból
Szívszorító beszámolók érkeznek a londoni tűzvész túlélőitől, akik a kensingtoni toronyházból kimenekülve nézték a lángok martalékává váló 24 emeletes épületet.
2017. június 14. 16:24

Az összegyűltek lentről könyörögtek az embereknek, hogy ne ugorjanak le, de sokan inkább az életveszélyes sérüléseket választották a tűz helyett. Egy férfi csodával határos módon elkapott egy kilencedik emeletről ledobott kisbabát.

A 24 emeletes toronyban már eloltották a tüzet, de a korai órákban még az egész épület lángolt. Az emberek az utcáról szólongatták a tűz fogságába került lakókat, és megpróbálták tartani bennük a lelket.

Paul Munakr, aki a toronyház hetedik emeletén lakik, sikeresen elmenekült a lángoló épületből:

“Ahogy lerohantam a lépcsőn, láttam hogy jönnek a tűzoltók, akik felfelé tartottak, az emeletre, a tűz felé, hogy minél több embert kimenekítsenek” – mesélte a BBC-nek. Elmondása szerint nem a tűzjelző miatt vette észre, hogy lángol az épület, hanem az utcán összegyűlt tömeg miatt, akik azt kiabálták lentről, hogy “Ne ugorjatok, ne ugorjatok!”

A férfi nem volt benne biztos, hogy valaki leugrott-e az épületről, azt viszont kiemelte, hogy a tűzjelzők egyszerűen nem működtek az épületben. Egy másik környéken lakó ember a saját szemével látta, ahogyan egy ember leveti magát a tizenhetedik emeletről.

Kidobta kisbabáját az égő toronyházból

Szemtanúk egy gyermekét tartó édesanyát is láttak, aki a bennragadt emberekhez hasonlóan vissza-visszajárt az ablakához, kezével az üvegen dörömbölt és kiáltozott. A nő kilencedik vagy a tizedik emeleten lehetett, az ablaka félig nyitva volt. Gesztikulálni kezdett, és azt mutogatta a lent állóknak, hogy ha segítenek elkapni a gyerekét, akkor kidobja a toronyház ablakából. Szerencsére sikerült az akció. Az egyik férfi odarohant az épülethez, és elkapta a zuhanó kisbabát – mesélte Samira Lamrani.

Egy Zara nevű nő azt mesélte, hogy egy nő az ötéves kisfiát dobta ki az ablakon. A gyermeket nem sikerült jól elkapni, valószínűleg súlyos sérüléseket szenvedett, de életben maradt. A házban élő emberek közül többen bennragadt ismerőseiknek kiáltoztak, a lent állók drámai beszédfoszlányokat is hallottak egy hetedik emeleten élő férfi és a tömegből kiabáló nő között. A nő telefonon beszélt a férfival, akit már majdnem elértek a lángok, és lefelé ordított a nőnek.

A környéken lakók egy idő után összetömörültek, és felkészültek arra, hogy elkapják a többi leugró embert. Arról még nem érkeztek sajtójelentések, hogy a kisbabán kívül valaki mást is sikerült-e elkapniuk.

Nem tudtak elmenekülni a folyosókon keresztül

Egy szemtanú sikolyokról és drámai pillanatokról számolt be: ”Láttam, ahogy egy ember leesik, egy nőt is láttam, aki az ablaknál állt, kezében a kisbabájával. Sikolyokat hallottam” – mesélte Jody Martin. Felkiáltott az embereknek, hogy minél hamarabb jöjjenek le, de a lakók azt válaszolták, hogy nem tudnak kimenekülni a lakásaikból, mert a folyosókon túl sűrű és fojtogató a köd.

Michael Paramaseevan, aki a hetedik emeleten lakott barátnőjével és kislányával, nem követte a hivatalos utasításokat, és családjával együtt azonnal elhagyta a toronyházat.

“Ha ott maradtunk volna a lakásban, akkor ott haltunk volna meg. Azt súgták az ösztöneim, hogy ki kell menekítenem a lányokat. A kicsit betekertem egy pongyolába a füst miatt, és kivittem őket” – számolt be a korai menekülésről.

epa06027144 Smoke rises from the fire at the Grenfell Tower, a 24-storey apartment block in North Kensington, London, Britain, 14 June 2017. According to the London Fire Brigade, 40 fire engines and 200 firefighters are working to put out the blaze. Residents in the tower were said to be evacuating and a number of people were treated for a 'range of injuries,' Metropolitan Police said.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Fotó: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Egy műsorvezető épp az épület aljáról próbált bejelentkezni. Mindössze 100 méterre állt az épülettől, de elmondása szerint rövid idő alatt teljesen beterítette a hamu. “Egyszerűen szívszorító. Láttam, ahogy sokan fénnyel próbálnak jelezni,és képtelenek kijutni a toronyból” – mondta a BBC-nek.

BBC/hirado.hu
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó