Hazai migránssegítő alapítványt jegyeztek be
Nem jótékonysági szervezetként jegyezték be az Egyesült Királyságban a Migration Aid Internationalt a társaság szigetországi ügyeit intéző Duport Associates Ltd. tájékoztatása szerint.
2017. június 20. 09:48
A Magyar Idők megkeresésére a Duport képviselője elmondta: az úgynevezett charity státust a bejegyzett cégek egy államigazgatási szerv, a Charity Comission (a. m.: Jótékonysági Bizottság) döntése folytán nyerhetik el. Arra, hogy ezt a minősítést a Migration Aid megkapta-e, a Duportnál nem kaptunk választ, s egyelőre az illetékes testület sem válaszolt a kérdéseinkre. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Charity Comission internetes adatbázisában továbbra sincs nyoma a Migration Aid Internationalnek.
 
Mint arról korábban beszámoltunk, a migránssegítő szervezet, amely 2015-ben egy ideig a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet használta főhadiszállásaként, egy virtuá­lis irodába bejelentett angol társaságként működik. A Migration Aid honlapján ezt a lépést azzal indokolta, hogy így hatékonyabban tudják megszervezni a nemzetközi tevékenységüket.
 
Ugyanakkor számtalan Magyarországon bejegyzett egyház, egyesület és alapítvány képes hazánkból kiindulva sikeres külföldi akciókat tető alá hozni, illetve eredményesen részt venni nemzetközi missziókban. Miért tartja magát erre képtelennek éppen a ­Migration Aid? Erre és a szervezet működésére, gazdálkodására vonatkozó – az elmúlt héten feltett – kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ a társaságtól.

Ami a csoport nemzetközi szerepvállalását illeti, a honlapjukon közölt adatok szerint 2015 novemberében két önkéntesük utazott Leszboszra, ahol másfél hetet töltöttek. Ez volt az az eset, amikor Zsohár Zsuzsanna, a csoport azóta már leköszönt szóvivője, az Euronews szerint végre találkozhatott szerelmével, a szír Samer Alkaleddel. A férfi csónakkal érkezett a görög szigetre, s a hírcsatorna kamerája előtt ölelte magához Zsohár Zsuzsannát és annak kislányát. A Migration Aid honlapján mindez úgy jelent meg, hogy két önkéntesük tájékozódott az aktuális helyzetről.

Bár felsorolnak további görög, valamint a szerb–magyar határ mentén végzett akciókat is, azokat már jellemzően nem a Migration Aid, hanem egy új, öndefiníciója szerint „politikai és gazdasági szervezetektől függetlenül működő civil csoport”, a Sirius.help hajtotta végre. Az interneten elérhető információk arra engednek következtetni, hogy a két társaság között személyi átfedések vannak.

A Sirius.help feltűnése újabb kérdést vet fel: mi szükség volt egy angliai székhelyű szervezetre, ha a munkát aztán egy jogi személyiséggel nem rendelkező csoport végzi? A Migration Aid ráadásul projektként határozza meg a Sirius.helpet, míg utóbbi, ahogy azt jeleztük, független csoportként utal magára.

Figyelemre méltó továbbá, hogy a Migration Aid Internationalt 2015. október 29-én, azaz több mint másfél éve jegyezték be. A társaság utalt rá, hogy Anglia mellett szólt az ügyintézés gyorsasága is. Ezt az érvelést némiképp gyöngíti, hogy 2015. január 1-jétől megnyílt a lehetőség Magyarországon az alapítványok és egyesületek egyszerűsített bejegyzésére. Ennek részeként a társadalmi szervezet nyilvántartásba vételéről a kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül határoznia kell a bíróságnak.

A 2015. október 29-e óta eltelt csaknem hatszáz napban tehát bőven lett volna lehetősége a migránssegítőknek, hogy létrehozzanak egy hazai szervezetet. Ezzel azonban egészen mostanáig vártak: a Migration Aid Menedékkérőket Segítő Alapítványt a napokban vette nyilvántartásba a bíróság, amelynek határozata hétfőn jelent meg a civil adatbázisban.

Magyaridok.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó