Napirenden marad az egy számjegyű szja
A feketézés letöréséből származó bevétel fedezheti a további adócsökkentést
Nem tett le a kormány arról, hogy tíz százalék alá csökkentse a személyi jövedelemadó kulcsát. A kérdést jövőre újra napirendre tűzzük – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. A szakminiszter leszögezte: az újabb adócsökkentés a gazdaság teljesítményétől és a feketegazdaság visszaszorításának ütemétől függ. De ezekben az ügyekben nem áll rosszul az ország.
2017. június 23. 09:53

A kormány azt a célt tűzte ki korábban, hogy egy számjegyűre csökkenti a személyi jövedelemadó (szja) jelenleg 15 százalékos kulcsát, vagyis az elvonás mértéke tíz százalék alá esik.

A lépés lényeges volna, a mérséklés újabb százmilliárdokat hagyna a legális keretek között munkát vállaló mintegy 4,5 millió polgár zsebében.

– Az utóbbi hónapokban jelentős köztehercsökkentésről született döntés, ezúttal azonban nem az szja-t, hanem a munkáltatók adóterhét enyhítettük – mondta a Magyar Időknek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, miért döntött így a kormányzat.

– Le kell zárni Magyarországon az olcsó bérek korát, tenni kell azért, hogy a hazai fizetések minél nagyobb lépésekkel közelítsék meg a nyugati kereseteket. Itthon kell tartani a képzett munkaerőt és emelni kell a magyar életszínvonalat – sorolta a tárcavezető. Ezért a kormány tavaly megállapodást kötött a munka világának szereplőivel arról, hogy ha a munkaadók érdemben emelik a dolgozók juttatásait, az állam lemond az adó egy nagyobb részéről.

– A döntésünk helyes volt, amit pontosan megmutat, hogy áprilisban majdnem 15 százalékkal emelkedtek a hazai bérek – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter a jövőről szólva ugyanakkor azt mondta: az egy számjegyű személyi jövedelemadó ügye nem került le a napirendről. Olyannyira nem, hogy a kérdéssel jövőre újra foglalkozik majd a kormány.

– Az újabb adócsökkentésnek persze megvannak a maga feltételei – jegyezte meg. Szükség van egyrészt arra, hogy a magyar gazdaság növekedése markáns legyen. Erre – a jelenlegi számok, viszonyok alapján – minden esély megvan, hiszen idén négy százalék feletti bővülést produkálhat a honi gazdaság. Másfelől az is elengedhetetlen, hogy tovább zsugorodjon a hazai illegális, adófizetés nélkül működő szféra.

– Az online pénztárgépek üzembe helyezése és a közúti áruforgalmat ellenőrző hatósági szisztéma, az ekáer korábbi kialakítása után idén megkezdi működését a feketegazdaság felszámolását célzó harmadik nagy horderejű rendszer, az online számlázás tesztüzeme. Az újabb intézkedés még szűkebbre szabja az adószabályok alól kibújni próbálók mozgásterét.

A gazdaság növekedése és az illegalitás visszaszorítása tízmilliárdos vagy akár százmilliárdos nagyságrendű pluszbevételhez juttathatja a közkasszát, ezek az összegek pedig további adócsökkentések fedezetét adhatják – magyarázta a miniszter.

A tárcavezető ugyanakkor leszögezte: akármilyen lépést tesz a kormány, a hatásokat jó előre elemezni kell, az intézkedések ugyanis nem sodorhatják veszélybe a gazdaság és a költségvetés elmúlt években kialakított, nagy társadalmi erőfeszítésekkel elért egyensúlyát.

– Felelőtlen osztogatás tehát nem jöhet szóba – hangsúlyozta. A kormány, ellentétben a 2018-as választásra hangoló ellenzékkel, nem fogalmaz meg alaptalan ígéreteket.

– Az elmúlt években bizonyítottuk, hogy felelős gazdálkodás mellett is tudunk nagyarányú, százmilliárdos adócsökkentéseket végrehajtani – fogalmazott a miniszter.

A kormány ezután is ebben a szemléletben hozza majd meg az intézkedéseit.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó