Találkoztak Macronnal a visegrádiak
Új, intenzív párbeszéd kezdetét jelentő, előremutató, barátságos és konstruktív megbeszélést folytattak a visegrádi országok vezetői Emmanuel Macron francia elnökkel - közölte újságírókkal egy neve elhallgatását kérő uniós forrás, az uniós állam- illetve kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki befejező napján.
Utoljára frissítve: 2017. június 23. 14:19
2017. június 23. 12:51

A V4-ek vezetői az uniós csúcstalálkozó pénteki ülésnapjának kezdete előtt folytattak megbeszélést a tavasszal elnökké választott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki először vesz részt uniós csúcstalálkozón.

A V4-ek és a francia elnök a külföldre delegált munkavállalók jogállásáról, a migrációról, az éghajlatvédelem kérdéseiről és az egységes piacról egyeztettek.

A megbeszélés részleteit ismerő uniós forrás szerint bár az álláspontok a találkozón nem közeledtek, a visegrádi országok vezetői eredményesnek nevezték a megbeszélést, ugyanis elmondhatták álláspontjukat a francia elnöknek.

Információk szerint Macron az európai alapelvek betartására szólította fel a visegrádi országokat. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, a kelet-európai országok is az európai elvek mentén politizálnak, csak más nézőpontból közelítenek hozzá.

Az uniós forrás elmondta, a pénteki megbeszélést összehívó Lengyelország kilátásba helyezte a találkozó elhalasztását, Emmanuel Macron több európai napilapban megjelent, a közép-európai országokat bíráló csütörtöki interjúja miatt. A V4-ek vezetői végül mégis a megbeszélés megtartása mellett döntöttek. Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy soha nem merült fel a találkozó lemondása.

A találkozót követően egy francia diplomata újságíróknak elmondta, a megbeszélésen Franciaország a szembenállás és az előítéletek megszüntetését tartotta szem előtt. Macron olyan államokkal kíván asztalhoz ülni, amelyekkel bizonyos kérdésekben szembenállás mutatkozik. Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje Európa megosztottságát - mondta a diplomata.

Emmanuel Macron nyolc európai lapban megjelent csütörtöki  interjúban egyebek között azt mondta: "amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának. Ez cinikus hozzáállás az EU-hoz, amely szerintük pénzosztásra való, anélkül, hogy tiszteletben kellene tartani az értékeit."

Erre Brüsszelben csütörtökön Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy reagált, hogy Macron "belépője nem túl biztató, mert azt gondolta, hogy a barátság legjobb formája, hogy rögtön belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de majd ő is kiismeri magát".

Lengyelország bízik a V4-ek és Franciaország közötti párbeszéd folytatásában

Lengyelország arra számít, hogy a politikai párbeszéd Franciaország és Közép-Európa között rendezettebb formában, sztereotípiák nélkül fog zajlani - jelentette ki Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes pénteken Brüsszelben, a visegrádi négyek miniszterelnökei és Emmanuel Macron francia elnök között lezajlott megbeszélés után.Hangsúlyozta, hogy az EU-csúcs pénteki ülésének kezdete előtt tartott találkozót Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kezdeményezte, és jóval hosszabb ideig tartott a tervezettnél.

Szymanski elmondta, hogy a beszélgetés során a felek érintették a migrációs politikát, a közös piac jövőjét, a klíma- és védelmi politikát.

Közlése szerint a visegrádi kormányfők és Macron elnök megállapították, hogy az összes említett témakörben komoly nézeteltérések mutatkoznak az EU-ban, ezért "intenzívebb párbeszédre van szükség".

"Lengyelország fenntartja készségét arra, hogy ilyen párbeszédet szervezzünk és megkönnyítsünk avégett, hogy átlépjünk azokon a korlátokon, amelyek ma lehetetlenné teszik a döntéshozatalt az említett ügyek többségében. Megállapodtunk abban, hogy folytatni fogjuk az ilyen találkozókat a közeljövőben" - mondta Szymanski.

"Ebben az értelemben nagyon sikeresnek lehet tekinteni a találkozót, jó kezdeményezés volt, hogy Macron elnöknek az Európai Tanácsban való első jelenlétekor nagyon világosan, részletesen bemutassuk Közép-Európa megindokolt érdekeit, Lengyelországnak az európai integrációval kapcsolatos érdekeit. Arra számítunk, hogy ezeket jobban meg fogják érteni Párizsban" - tette hozzá.

Szymanski hangsúlyozta, hogy a V4-ek és Franciaország között nincs semmiféle értékkonfliktus, de előfordul, hogy a közös értékeket másképpen értelmezik. "Nem hajlunk arra, hogy elfogadjuk ezeknek az értékeknek bárki által javasolt egyoldalú interpretációját" - mondta.

Macronnak az EU-csúcs küszöbén nyolc európai lapban megjelent, részben a közép-európai EU-tagországok vezetőit bíráló interjújával kapcsolatban Szymanski kifejtette: "Nagyon határozottan kifejezésre jutott Beata Szydlo miniszterelnök elvárása, hogy a kölcsönös kommunikáció ne ilyen módon folytatódjék, mert ez a fajta kommunikáció nem kelt bizalmat". Mint mondta, Lengyelország arra számít, hogy Macron elnök "tudatosítja bizonyos, az utóbbi időben tett kijelentéseinek helytelenségét". Mindazonáltal nem ez állt a találkozó középpontjában, hanem az, hogy eszmét cseréljenek a legfontosabb európai kérdésekről, próbálják elsimítani az érdekellentéteket, és politikai megoldásokat találjanak az érdekkülönbségekre - állapította meg Konrad Szymanski.

MTI
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából
  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
 • Bayer Zsolt: A Fidesz Mohácsa
  Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.
 • Karácsony Gergely Kispestre száműzi a Szent István-szobrot
  Szent István nem a róla elnevezett parkban kap szobrot, hanem Gajda Péter ténykedését figyelheti a XIX. kerületben – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció arra a fővárosi előterjesztésre, hogy a Szent István park helyett a kispesti Templom téren állítják fel államalapítónk emlékművét.
MTI Hírfelhasználó