OECD-fórum: kiút az alacsony növekedés csapdájából
Az újraiparosítási program a termelékenység javítását is szolgálja - mondta Varga Mihály tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Budapesten zajló 3. Globális Termelékenységi Fórumán, amelyen a magyar gazdaság előtt álló termelékenységi kihívásokat és a versenyképesség javítását célzó feladatokat elemezte.
2017. június 26. 15:59

Angel Gurría, az OECD főtitkára nyitotta meg az OECD Fórumát, amelyen elmondta: a 2008-as világgazdasági válságot követő időszak az elmúlt évtizedek leglassabb kilábalása, amely együtt járt a beruházások és a világkereskedelem visszaesésével is. Az  OECD-térségben már a 2000-es évek óta erősen lassul a termelékenység növekedése, amely hosszú távon a tagállamok számottevő térveszését okozhatja a globális piacokon. Az OECD azért hozta létre a Globális Termelékenységi Fórumot 2015-ben, hogy feltárja azokat a tényezőket, amelyek a termelékenység alakulását, azaz a minőségi gazdasági növekedés forrását, a versenyképességet közép és hosszú távon befolyásolják.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) elsősorban a magyarországi beszállító hálózatokon keresztül képesek csatlakozni a nemzetközi vállalatokhoz. Úgy fogalmazott, ez kedvező lehetőség arra, hogy a jövőben akár exportőrként is megjelenjenek a nemzetközi piacokon. Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány több intézkedést tett a folyamat felgyorsításáért, egyebek mellett kidolgozta és elindította az ország újraiparosítási programját, amely a termelékenység javítását is szolgálja.

Rámutatott: Magyarország a legalacsonyabb, kilenc százalékos társasági adókulcsot érvényesíti az Európai Unióban, emellett a kormány a munkát terhelő adók csökkentésével erőteljesen támogatja az ország versenyképességének javítását is.

A világgazdaság egésze, így a fejlett államok is az „alacsony növekedés csapdájában vannak” – utalt Varga Mihály az OECD tavaly év végi jelentésében megjelent elemzésre. Hozzátette: ebből a helyzetből akkor lehet kitörni, ha az egyes nemzeti kormányok még szűk költségvetési mozgástér esetén is a növekedést támogató gazdaságpolitikát folytatnak. Elsősorban a rövid távon is megtérülő beruházások élénkítésével, a munkahelyteremtéssel és az ezeket támogató adócsökkentések révén adhatnak újabb lendületet a növekedésnek. A magyar gazdaságpolitika már évekkel ezelőtt meghozta ezeket a döntéseket, ezért számunkra ismerősen csengenek ezek a gondolatok – emelte ki a szakminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánk az OECD egyik legnyitottabb gazdaságaként hosszú évek óta működik együtt a multinacionális világcégekkel is.

A válság rávilágított azonban gazdaságunk szerkezeti problémáira is, így a túlzott exportkoncentráció veszélyeire és a nagyvállalatok gyakran szigetszerű működésére – hangsúlyozta Varga Mihály. Fontos cél tehát, hogy erősítsük azokat a folyamatokat, amelyek révén a multinacionális vállalatok versenyképessége segítheti a gazdaság egészének gyorsabb ütemű fejlődését, a kis- és közepes vállalkozásoknak a globális értékláncokba való minél nagyobb mérvű bekapcsolását – tette hozzá. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar kormány a technológiai felzárkózás elősegítése mellett a támogató üzleti környezet megteremtését, a szakképzés piacképességének erősítését és a vállalkozásokkal folytatott hatékony párbeszédet is alapvető fontosságúnak tartja.

MTI
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó