OECD-fórum: kiút az alacsony növekedés csapdájából
Az újraiparosítási program a termelékenység javítását is szolgálja - mondta Varga Mihály tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Budapesten zajló 3. Globális Termelékenységi Fórumán, amelyen a magyar gazdaság előtt álló termelékenységi kihívásokat és a versenyképesség javítását célzó feladatokat elemezte.
2017. június 26. 15:59

Angel Gurría, az OECD főtitkára nyitotta meg az OECD Fórumát, amelyen elmondta: a 2008-as világgazdasági válságot követő időszak az elmúlt évtizedek leglassabb kilábalása, amely együtt járt a beruházások és a világkereskedelem visszaesésével is. Az  OECD-térségben már a 2000-es évek óta erősen lassul a termelékenység növekedése, amely hosszú távon a tagállamok számottevő térveszését okozhatja a globális piacokon. Az OECD azért hozta létre a Globális Termelékenységi Fórumot 2015-ben, hogy feltárja azokat a tényezőket, amelyek a termelékenység alakulását, azaz a minőségi gazdasági növekedés forrását, a versenyképességet közép és hosszú távon befolyásolják.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) elsősorban a magyarországi beszállító hálózatokon keresztül képesek csatlakozni a nemzetközi vállalatokhoz. Úgy fogalmazott, ez kedvező lehetőség arra, hogy a jövőben akár exportőrként is megjelenjenek a nemzetközi piacokon. Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány több intézkedést tett a folyamat felgyorsításáért, egyebek mellett kidolgozta és elindította az ország újraiparosítási programját, amely a termelékenység javítását is szolgálja.

Rámutatott: Magyarország a legalacsonyabb, kilenc százalékos társasági adókulcsot érvényesíti az Európai Unióban, emellett a kormány a munkát terhelő adók csökkentésével erőteljesen támogatja az ország versenyképességének javítását is.

A világgazdaság egésze, így a fejlett államok is az „alacsony növekedés csapdájában vannak” – utalt Varga Mihály az OECD tavaly év végi jelentésében megjelent elemzésre. Hozzátette: ebből a helyzetből akkor lehet kitörni, ha az egyes nemzeti kormányok még szűk költségvetési mozgástér esetén is a növekedést támogató gazdaságpolitikát folytatnak. Elsősorban a rövid távon is megtérülő beruházások élénkítésével, a munkahelyteremtéssel és az ezeket támogató adócsökkentések révén adhatnak újabb lendületet a növekedésnek. A magyar gazdaságpolitika már évekkel ezelőtt meghozta ezeket a döntéseket, ezért számunkra ismerősen csengenek ezek a gondolatok – emelte ki a szakminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánk az OECD egyik legnyitottabb gazdaságaként hosszú évek óta működik együtt a multinacionális világcégekkel is.

A válság rávilágított azonban gazdaságunk szerkezeti problémáira is, így a túlzott exportkoncentráció veszélyeire és a nagyvállalatok gyakran szigetszerű működésére – hangsúlyozta Varga Mihály. Fontos cél tehát, hogy erősítsük azokat a folyamatokat, amelyek révén a multinacionális vállalatok versenyképessége segítheti a gazdaság egészének gyorsabb ütemű fejlődését, a kis- és közepes vállalkozásoknak a globális értékláncokba való minél nagyobb mérvű bekapcsolását – tette hozzá. A tárcavezető elmondta, hogy a magyar kormány a technológiai felzárkózás elősegítése mellett a támogató üzleti környezet megteremtését, a szakképzés piacképességének erősítését és a vállalkozásokkal folytatott hatékony párbeszédet is alapvető fontosságúnak tartja.

MTI
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó