Felére csökkent a bűnözés Magyarországon
Pintér Sándor belügyminiszter az országban tapasztalható csökkenő bűnözésről beszélt, amelyhez a polgárőrség munkája is hozzájárult. Kitért a bővülő létszámú önkéntes szervezet rendelkezésére bocsátott források jelentős növeléséről és a működésüket megkönnyítő törvénymódosításokról.
2017. június 26. 16:12

Az elmúlt hét évben felére csökkent a közterületi bűnözés Magyarországon a polgárőrség és a rendőrség hatékony együttműködésének eredményeként – jelentette ki Pintér Sándor a Nyíregyházán megrendezett országos polgárőrnap és lovas szemle szombati megnyitóján. A belügyminiszter hangsúlyozta: a polgárőrök a szabadidejüket áldozzák fel a települések biztonságáért, egyebek mellett vigyáznak a gyermekekre és részt vesznek a határvédelemben. Hozzátette: a rendőrséget segítő civilek többféle támogatást kapnak a munkájukhoz.

– Az idei és a jövő évi költségvetésben a kormány több mint egymilliárd forintot biztosít az Országos Polgárőrszövetségnek (OPSZ), ami ötszöröse a 2010-es összegnek. A támogatásból különböző eszközöket, egyebek mellett láthatósági mellényeket, járműveket vásárolhatnak. Ezenkívül a Belügyminisztérium előterjesztésében több olyan törvénymódosítást szavazott meg a parlament, ami a polgárőrök tevékenységét támogatja – közölte a tárcavezető.

A nyíregyházi rendezvényen 150 új tag csatlakozott fogadalomtételével a polgárőrséghez. Túrós András, az OPSZ elnöke elmondta: jelenleg több mint kétezer polgárőr egyesület van az országban 61 ezer taggal, az önkéntesek létszáma folyamatosan bővül, csak tavaly ötezren csatlakoztak az egyesületekhez, bármiféle kampány és toborzás nélkül.

A megnyitón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy országszerte 183 településen 9900 lovas polgárőr teljesít szolgálatot, akiknek gyakorlati képzését is folyamatosan fejlesztik. Nyitrai Zsolt beszédében megköszönte a civil közösségnek, hogy önkéntesen vigyázzák a települések biztonságát, és az illegális migráció idején részt vesznek a magyar határok védelmében. A miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor üzenetét is átadta a jelenlévőknek.

„Magyarország azért is erős és büszke európai ország, mert vannak polgárai, akik akár szabadidejük terhére is keresik azt, miként szolgálhatnának jobban hazájuknak és otthonuknak. Önök számtalan alkalommal bizonyították, hogy a magyar társadalom, a rendőrség, a honvédség és a kormány számíthat a polgárőrökre” – idézte a kormányfőt a megbízott. A rendezvényen kitüntetéseket és jutalmakat is átadtak az ingyenes szolgálatot teljesítők közül azoknak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Magyar Idők
  • Majdnem 100
    Jó, jó, kiszemeltjük az angolt bensőleg „hiperpassziválja”. Továbbá, istenem, valahol (trehány diák volt?) elkallódtak némely fontos kvalifikációs papírjai. Mással is megeshet ilyesmi.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó