Makacskodik az Amnesty
Magyarországon a Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a törvényeket - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
2017. június 27. 11:30

A Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a jogszabályokat

Magyarországon a Soros-szervezeteknek is be kell tartaniuk a törvényeket - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel arra reagálva, hogy az Amnesty International Magyarország (AI) közölte, nem tesz eleget a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló, kedden életbe lépett törvény előírásainak.

Az AI az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt, alkotmányjogi panasszal él az Alkotmánybíróságnál, és beadvánnyal fordul az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

Közölték, az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, amelynek betartását tudatosan megtagadja, mivel véleményük szerint a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számukra, mint a polgári engedetlenséget.

A külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt az Országgyűlés június 13-án fogadta el.

Az Amnesty International Magyarország egyúttal bejelentette, hogy kilép az Emberi Jogi Munkacsoportból, amelynek 2012 óta volt tagja. "A Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult kormányzati lejárató kampány idején - amikor több civil szervezet is otthagyta a fórumot - még azon az állásponton voltunk, hogy maradnunk kell, mert minden esélyt meg kell ragadni, hogy egyeztetni tudjunk a döntéshozókkal. Azóta sajnos teljesen világossá vált, hogy a magyar kormány nem kíván normális szakmai párbeszédet fenntartani a független magyar civilekkel, sőt kifejezetten abban érdekelt, hogy ezek a szervezetek eltűnjenek, ezért a továbbiakban nem veszünk részt a munkacsoportban" - írták a közleményben.

Hozzátették, továbbra is maradnak Magyarországon, és folytatják a munkájukat.

Fidesz: a Soros-szervezeteknek átláthatóan kell működniük

A Fidesz szerint a Soros-szervezeteknek átláthatóvá kell tenni működésüket.

A nagyobbik kormánypárt frakciója ezt abból az alkalomból közölte az MTI-vel, hogy kedden életbe lépett a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, amelyet az Országgyűlés június 13-án fogadott el.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a nemzeti konzultációban válaszoló 1,7 millió ember 99 százaléka kiállt a törvény mellett, mert – mint írják – a magyar emberek is szeretnék tudni, melyek azok a külföldről pénzelt szervezetek, amelyek befolyásolni akarják a magyar közéletet és a bevándorláspolitikát.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a törvényre „a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség”, hozzátéve, Soros György magyar származású amerikai üzletember ugyanis „nyíltan elismeri, hogy migránsokkal akarja betelepíteni Európát, le akarja bontani a kerítést és ehhez az általa finanszírozott ügynökszervezeteket használja fel”.

A Fidesz megítélése szerint a jogszabályt „kezdettől egy hazug, dezinformációs kampány” kíséri, miközben a törvény az egyesülési jogot, illetve a civil szervezetek működését semmilyen módon nem veszélyezteti. Egyetlen kötelezettséget tartalmaz: átláthatóvá kell tenni a szervezetek pénzügyi működését és be kell vallaniuk, ha külföldi támogatást kapnak – emelik ki.

A közlemény szerint „a Soros-szervezetek nyíltan a magyar emberek akarata ellen mennek, amikor azt mondják, hogy nem fogják betartani a törvényt”.

MTI
MTI Hírfelhasználó