Egy hét hungarológia Badacsonytomajban
Karél, mari, komi, udmurt és mordvin diákok és doktoranduszok egy hetet tölthetnek nálunk, hogy közben magyar nemzet- és országtörténeti előadásokat hallgassanak.
2017. június 29. 20:40

A Pusztay János nyelvészprofesszor kezdeményezésére létrejött (és vezetése alatti) program lényege, hogy ezek a karéliai Petrozavodszkban, mordóviai Szaranszkban, komi Sziktivkarban, a mari Joskar-Olában és a Kalasnyikov géppisztoly szülőhelyén, az udmurtiai Izsevszkben  tanuló, különböző uráli nemzeti közösségek fiataljai, amelyek többsége mint legnagyobb rokon népre néznek fel a magyarokra, ismerkedjenek nemcsak a magyarországi, hanem az európai országokban is számukra kihasználható lehetőségekről, amivel tájékozódó képességük a világban jobbá tehető. Nekünk ez azért jó, mert a magyarok iránt érdeklődő, barátságos hozzáállású fiatal értelmiségiek életvitelszerűen fogják tájékoztatni a környezetüket arról, hogy milyen nálunk az élet, illetve milyenek a körülmények.

Az én feladatom az volt, hogy ne csak a jelenlegi magyar felsőoktatásban hallgatható kurzusokról, együttműködési lehetőségekről, hanem az európai országokban megszerezhető tanulási és továbbtanulási ösztöndíjakról, nyári egyetemekről is szóljak nekik, utalva – természetesen arra is, hogy mekkora földrészünkön, illetve a tengeren túl egy-egy téma tudományos piaca.

Régen találkoztam ennyire hálás közönséggel, amikor külön, a magyar állam ezerszáz éves történetét kellett összefoglalnom másfél órában – persze úgy, hogy kérdésekre is jusson idő. Rendkívül érdekes volt, hogy sokat kérdeztek a magyar történelem szovjet időszakáról és a szocializmus magyar változatáról, de 1956-ról is, amit viszonylag egyszerűen kellett elmagyarázni.

Érdekelte őket, hogy mit szól Magyarország ahhoz, hogy a Krím-félsziget Oroszország része lett és a kelet-ukrajnai harcokhoz.

Kihasználtam az alkalmat az Aspektus első világháborús történelmi ismeretterjesztő kisfilm vetélkedőjének a népszerűsítésére, majd Badacsonytomajból hazafelé jövet meglepve tapasztaltam, milyen szép első világháborús mini-parkot hoztak helyre Badacsonytomaj lakói.

Eddig soha nem tűnt fel, ami most igen, hogy alkatilag kisebbek, apróbb termetűek, mint a többi nép fia. Az összesen 14 fiatal közül néhányan Budapestre is ellátogattak – egy napra.

A Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezetének jóvoltából június 26-án kezdődő tábor július 1-ig tart. A résztvevőknek az útiköltséget kell állniuk, itt-tartózkodásuk és programjaik anyagi fedezetét Magyarország biztosítja.

Több képpel:
http://www.aspektus.eu/content/egy-het-hungarologia-badacsonytomajban-urali-nepek-egyetemistainak

Gecse Géza
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó