Rubovszky Györgytől búcsúzunk
Személyében a magyar kereszténydemokrácia tiszteletre méltó alakja távozott a földi frakcióból az égi frakcióba.
2017. július 1. 09:50

Gyászol a magyar Országgyűlés, gyászol a Kereszténydemokrata Néppárt. 74 esztendős korában elhunyt Rubovszky György országgyűlési képviselőtársunk.

Személyében a magyar kereszténydemokrácia tiszteletre méltó alakja távozott a földi frakcióból az égi frakcióba. Vitathatatlan érdeme volt abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt Barankovics István örökségét a magyarországi rendszerváltoztató pártok közé emelte, a keresztény értékek képviselőjévé tette a magyar politikai életben. Emberi tartása, jogi tudása és politikai bölcsessége, a magyar parlamentarizmus nemes hagyományait idéző alakja maradandó életművet hagyott örökül. Személyére az elmúlt negyed század különböző parlamenti pártjainak képviselői is megbecsüléssel tekintettek.
Számomra – mint kereszténydemokrata bajtársa – ő jelentette a hűséget és a stílust.

A Barankovics István nevével fémjelzett Demokrata Párt szellemi és politikai jogutódjaként a rendszerváltás előtt, 1989-ben megalakult Kereszténydemokrata Néppárt, ma az egyetlen történelmi párt a parlamentben. S hogy ez így történt, elsősorban a nagy öregeknek köszönhető. Keresztes Sándor és Varga László fáradhatatlanul szervezték és indították útjára a KDNP-t, de hasonló munkát végzett Kovács K. Zoltán és Isépy Tamás is. A kultúrtörténet már számtalanszor igazolta a tételt, hogy a nagy dolgokhoz kiemelkedő személyiségek kellenek. Erősek, állhatatosak, kitartóak, tudatosak. A kultúrtörténet azonban azt is igazolja, hogy nem csupán létrehozókra van szükség, hanem őrzőkre is, akik képesek megóvni, megvédeni a már elért eredményeket.

Ilyen kivételes őrző volt Rubovszky György. A legnehezebb időkben, amikor a KDNP léte és jövője is megpecsételődni látszott, ő vállalta a párt jogi képviseletét. A Kereszténydemokrácia Magyarországon című dokumentumfilmben van egy jelenet, amelyben mosolyogva nyilatkozza, hogy „sikerült visszaszerezni a KDNP pecsétjét”. Ha Varga László nélkül nem lett volna KDNP, akkor Rubovszky György nélkül nem maradt volna meg.

Sokan tisztelték és becsülték, mert úriember volt. Igazi, a szó klasszikus értelmében úriember. Modora, ízlése, stílusa, minden mozdulata ezt sugallta, ahogyan érvelt, vitázott. Nem tudott másképp élni, csak mint úriember. És nem tudott másképp meghalni sem.
Isten nyugosztaljon, Barátunk!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke

Végső búcsút vesznek Rubovszky Györgytől

Ma 10 óra 30 perckor helyezik örök nyugalomra Rubovszky György KDNP-s országgyűlési képviselőt a budapesti Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában, előzőleg 9 órakor lesz a politikus búcsúztatása a Szent István-bazilikában. A múlt héten 74. életévében elhunyt Rubovszky György 1994 óta volt – egy kisebb megszakítással – a parlament tagja. A politikus 1989-ben a KDNP alapító tagjaként létesítette első párttagságát, 1991-től a KDNP budapesti szervezetének elnöke, 1992-től a párt országos elnökségének tagja mint ügyvezető titkár, 2002-től pedig a KDNP pártügyésze.

Az 1990-es őszi önkormányzati választáson a Fővárosi Közgyűlés tagja lett. Országgyűlési mandátumot 1994-ben a KDNP országos listájáról, majd 1998-ban a Fidesz listáján szerzett. Négy évvel később nem jutott be a parlamentbe, de 2003 nyarán az elhunyt Varga László helyére bekerült az Ország­gyűlésbe. Ezután kétszer (2006 és 2014) a Fidesz–KDNP országos, míg 2010-ben a Somogy megyei területi listájáról szerzett mandátumot. A mostani ciklusban a parlament igaz­­ságügyi bizottságának az elnöke és a törvényalkotási bizottság tagja volt. Rubovszky Györgyöt az Országgyűlés saját halottjának tekinti.

Magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó