Elkezdődött Helmut Kohl gyászszertartása
A néhai nyugatnémet, majd német kancellár, Helmut Kohl végső nyughelye idilli környezetben fekszik a dómjáról híres Speyer városában. Itt temetik el szombaton, miután a közeli Strasbourgban, az Európai Parlamentben gyászszertartással, a speyeri dómban pedig gyászmisével vesznek búcsút tőle.
2017. július 1. 12:28

Maga Kohl választotta ki a helyet, nagy meglepetést és némi megrökönyödést keltve, hogy nem Ludwigshafenben, a családi sírban, első felesége, a magával végző Hannelore mellett akar békében nyugodni. A speyeri sírhely az egyház és az elvilágiasodás terének metszéspontjánál helyezkedik el, nagy öreg fák és egy kis játszótér közelében.

A tízszer nyolc méter nagyságú területet néhány nappal ezelőtt tették szabaddá, tisztították meg a bokroktól és egy kerítésrésztől, amely a temetőt a Konrad Adenauerről, a szövetségi köztársaság első kancellárjáról elnevezett parktól választotta el.

 

A hely kiválasztása jelképes

Kohl sírhelye kifejezi a néhai kancellár kötődését Speyerhez és a dómhoz. A dóm 1981 óta az UNESCO Világörökség része. Építését II. Konrád császár 1030-ban kezdette meg, és IV. Henrik uralma alatt fejezték be. A templomot a német császárok temetkezési helyéül szánták.

Helmut Kohl, Európa díszpolgára

A német egység ügyét összekötötte az egyesült Európa eszméjével, így nemcsak a német újraegyesítés atyjaként, hanem Európa díszpolgáraként is tisztelik Helmut Kohl néhai német kancellárt, az első politikust, akitől európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút.

Helmut Kohl 16 éven keresztül volt Németország kancellárja, pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) pedig 25 évig vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de mégsem ez a néhai kancellár legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

Otthonában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt

Utolsó közéleti megnyilvánulása Orbán Viktor miniszterelnökhöz fűződik; 2016 áprilisában otthonában fogadta a kormányfőt, és új előszót írt Aggodalom Európáért című 2014-es munkája magyar kiadásához.

A találkozóról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy Európa nem lehet a világban szükséget szenvedő emberek millióinak új hazája.

Helmut Kohl volt német kancellár koporsóját viszik a délnyugat-németországi Ludwigshafen mellett levő Oggersheim településen 2017. június 22-én. MTI/EPA/Ronald Wittek)

A német-magyar barátság szimbólumának nevezte Helmut Kohlt Orbán Viktor

A német-magyar barátság szimbólumának nevezte Orbán Viktor Helmut Kohlt alig több mint egy évvel ezelőtt, amikor felkereshette őt ludwigshafen-oggersheimi otthonában. A volt német kancellár akkor már régóta tolószékbe kényszerült, nehezen beszélt, de a hozzá közelállók szerint gondolatai kristálytiszták voltak.

Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a miniszterelnök volt az utolsó külföldi vezető, aki találkozhatott a közelmúltban elhunyt egykori német kancellárral. Kettejük hosszú barátsága bővelkedett a szimbólumokban. Az oggersheimi találkozót követően közös közlemény is született.

A magyar kormányfő leszögezte, hogy látogatása Helmut Kohlnál nem csupán az eszmecsere célját szolgálta, hanem a tisztelet kifejezését jelentette egy olyan politikus iránt, aki nem csak Németországért és Európáért tett sokat, hanem akire Magyarország mindig számíthatott szabadságharcában, 1989/1990 után pedig az uniós tagság elérésében és az ország átalakításában.

Szavai szerint azért ment el, hogy a magyarok nevében megköszönje Kohlnak mindazt, amit Magyarországért tett. Szimbolikus volt az is, hogy a német egység kancellárjának és az európai egység építőmesterének tartott Kohllal tartott találkozó középpontjában Európa állt.

Mindketten úgy vélték, hogy Európa 1945 óta egyik legnehezebb korszakát éli, és közös meggyőződésük, hogy az európai népek sorsa Európa politikai egyesülésétől függ. A találkozóval kapcsolatban külön hangsúlyt kapott, hogy minden, elsősorban a sajtó által terjesztett feltételezéssel szemben sem Helmut Kohl, sem Orbán Viktor nem látott ellentétet nézeteik és Angela Merkel hivatalban lévő kancellár törekvései között, és a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek vele.

Európa torz marad, ha Magyarország nem válik a részévé

1998 májusában Bonnban Orbán Viktor már a választásokon győztes Fidesz elnökeként és a miniszterelnöki tisztség várományosaként tájékoztathatta Helmut Kohlt a jobbközép kormány célkitűzéseiről. A kancellár biztatta őt, hogy az országnak legyen elképzelése az unión belüli helyéről, és ne kívülről várjon recepteket.

Norbert Lammert, a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke (k) beszédet mond a Helmut Kohl volt német kancellár tiszteletére tartott parlamenti megemlékezésen Berlinben 2017. június 22-én. (MTI/AP/Markus Schreiber)

1998 novemberében szintén Bonnban Kohl volt kancellárként az akkor már kormányfő Orbán Viktornak arra tett ígéretet: minden politikai és erkölcsi súlyát latba veti annak érdekében, hogy az EU bővítése mielőbb végbemenjen és a csatlakozásra alkalmas tagjelöltek, köztük Magyarország bekerüljenek az unióba.

Mindezt Kohl megismételte 2000 szeptemberében Budapesten, hangsúlyozva, hogy Európa torz marad, ha Magyarország nem válik a részévé. Látogatásának szimbolikus jelentőséget adott az a tény, hogy Orbán Viktor Milleniumi Emlékéremmel tüntette ki a német kereszténydemokrata politikust, aki 1982-től 1998-ig, tizenhat éven át volt Németország első számú vezetője.

Helmut Kohl búcsúztatása szombat délelőtt 11 órakor kezdődik

A mintegy kétórásra tervezett ceremónia délelőtt 11 órakor kezdődik az Európai Parlament strasbourgi székházának üléstermében. A szertartás a főbb uniós intézmények vezetőinek beszédével veszi kezdetét. Antonio Tajani, az Európai Parlament, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének búcsúztatása után pedig levetítenek egy videót Kohl életéről és kancellári tevékenységéről.

Helmut Kohl özvegyének kérésére ezután Bill Clinton korábbi amerikai elnök, Felipe González egykori spanyol kormányfő és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szólal fel. A ceremónia záróbeszédét Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár mondja a tervek szerint.

A koporsót, amelyen az uniós zászlót a búcsúztatás közben német lobogóra cserélik, Strasbourgból Ludwigshafenbe – Helmut Kohl szülővárosába, lakóhelyére – szállítják, innen pedig a közeli Speyerben lévő katolikus székesegyházba, ahol késő délután halotti misét mutatnak be a berlini kormány néhai vezetőjének tiszteletére.

Ezután a dóm előtti téren katonai búcsúceremóniát tart a Bundeswehr díszegysége, végül Speyerben végső nyugalomra helyezik Kohlt.

Orbán Viktor magyar kormányfő és Angela Merkel német kancellár (középen, Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatásán az Európai Parlament strasbourgi épületében 2017. július 1-jén. Mellettük Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (j2) és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

FAZ - Marcus Kaufhold

Helmut Kohl néhai német kancellár búcsúztatása az Európai Parlament strasbourgi épületében 2017. július 1-jén. Az első sorban Bill Clinton volt amerikai elnök (b), Angela Merkel német kancellár (b2), Emmanuel Macron francia köztársasági elnök (b3), Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b4) Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke (b6), Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b7). A harmadik sorban Orbán Viktor magyar kormányfő (j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

hirado.hu - MTI
  • Karácsony már többször is állított valótlanságot a doktorijáról
    Egyszer már megköszönte Karácsony Gergely, hogy lapunk felhívta a figyelmét arra, hogy tévesen szerepel az önéletrajzában a doktori fokozat megszerzése. Karácsony akkor tévedéssel magyarázta az esetet, valamint azzal, hogy félreérthetően volt megfogalmazva a bemutatkozása. A baloldal miniszterelnöki versenyére tegnap bejelentkező Karácsony tanulmányai kapcsán Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: Karácsony minden támogatást megkapott a képzés elvégzéséhez, azonban nem tudott élni a lehetőséggel.
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
MTI Hírfelhasználó