Gyászmisével ért véget Helmut Kohl búcsúztatása
Gyászmisével és katonai tiszteletadással ért véget szombaton a németországi Speyerben Helmut Kohl néhai kancellár búcsúztatásának nyilvános része.
2017. július 1. 21:01
Helmut Kohl lelki üdvéért a speyeri katolikus székesegyházban mutattak be gyászmisét mintegy 1500 meghívott vendég előtt. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listáján szereplő épület körül ezrek követték a speyeri érsek, Karl-Heinz Wiesemann vezetésével bemutatott szentmisét egy kivetítőn. 
 
Helmut Kohl gyermekkora óta kötődött az székesegyházhoz, kancellári munkássága idején és élete alkonyán is gyakran felkereste. Amikor az UNESCO Világörökség része lett, azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy "azért jöttem, hogy szerelmi vallomást tegyek a dómnak" - idézte fel Karl-Heinz Wiesemann.
 
Helmut Kohlnak a speyeri dóm jelképezte mindazt, ami fontos volt az életében, legfőképpen a haza iránti ragaszkodást és Európa szellemi, kulturális és vallási összetartozását. A néhai kancellár számára "a hazafiság és az európaiság összetartozott, egyazon érme két oldala volt" - mondta Speyer püspöke.
 
Helmut Kohl "igazán nagy államférfi" volt, a hazája újraegyesítésében és Európa egyesítésében szerzett kiemelkedő érdemeit az is jelzi, hogy búcsúztatására a világ minden részéből magas rangú vendégek sereglettek össze a templomban, amely így "a világ színpada" lett - mondta Karl-Heinz Wiesemann.
 
 
A vendégek között Angela Merkel német kancellár és kormányának tagjai, Frank-Walter Steinmeier államfő és a parlamenti pártok vezetői mellett ott volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Bill Clinton volt amerikai elnök, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és számos más jelenlegi és volt állam-, illetve kormányfő. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviselte.
 
 
 
Helmut Kohl német nemzeti lobogóval borított koporsóját a gyászmisét követően a dóm előtti téren állították fel, ahol a Bundeswehr - a német hadsereg - díszegysége tisztelgett a néhai kancellár előtt. A katonai ceremónia után a temetési menet a dóm káptalani temetőjébe vonult, ahol szűk családi és baráti körben végső nyugalomra helyezték Helmut Kohlt.
 
 
Orbán Viktor kormányfő Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke társaságában érkezik Helmut Kohl egykori német kancellár gyászmiséjére a Rajna-vidék-Pfalz német tartománybeli Speyerben 2017. július 1-jén. Jobbra MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
    
MTI
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Elkezdődött Dobrev közös ellenzéki miniszerelnök-jelölti felépítése
  Nem akármilyen egyórás propagandavideót dobott össze a Demokratikus Koalíció: zenével, vágóképekkel kísért szónoklatok, bejátszások, a műsor fénypontja pedig Dobrev Klára volt. Habár a párt hivatalos bejelentést nem tett annak kapcsán, hogy Dobrev lenne a pártnak a jelöltje egy esetleges ellenzéki előválasztáson, a videóban nagyjából minden erre utal.
 • Néhány egyszerű magatartási szabály a fertőzés ellen
  Néhány egyszerű magatartási szabály betartásával sokat tehetünk a fertőzés terjedése ellen, saját magunk és mások egészsége védelmében - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon vasárnap megjelent tájékoztatóban.
 • Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt
  A magyaroknak Üzent Ferenc pápa a Vatikánból. A szokásos vasárnapi Úrangyala imádság után üdvözölte Ferenc pápa Magyarországot, a főpásztorokat, a híveket és mindenkit, aki hittel és örömmel várta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten. Ma ért volna véget a katolikus világesemény - Erdő Péter videóüzenete!
MTI Hírfelhasználó