Kezdjük elhinni, hogy tényleg düböröghet a magyar gazdaság
Érezhetően javult a magyar gazdaság helyzetének megítélése az emberek körében, és talán részben ennek köszönhetően a kormányban is jobban bíznak a magyarok - derül ki a nemrég megjelent friss Eurobarométer felmérésből. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban viszont továbbra is megosztottak a magyarok, vagyis egyelőre nem hiszünk a reformtervekben.
2017. július 2. 12:04

A napokban jelent meg a friss Eurobarométer felmérés rövid összefoglalója, melyből egy ábrát már kiemeltünk a héten arról, hogy lassan ugyanannyian lesznek optimisták a gazdasággal kapcsolatban, mint ahányan negatívnak ítélik meg a jelenlegi helyzetet. Hasonlóra 2008, a válság óta nem volt példa: 

A felmérésben az egyes tagállamok lakóit külön-külön is megkérdezték arról, hogy vélekednek a saját országuk gazdaságáról. A magyarok mindössze 2 százaléka mondta, hogy szerinte jelenleg nagyon jó a helyzet ezen a téren, de ez is egy százalékpontos emelkedés tavaly őszhöz képest. További 39% szerint inkább jó, mint rossz a magyar gazdaság állapota, ez fél éve még 10 bázisponttal volt alacsonyabb. A megkérdezettek 45%-a szerint még mindig inkább rossza a helyzet a magyar gazdaságban 11% pedig teljesen rossznak ítéli meg. Összességében 41% mondja azt, hogy inkább jó helyzetben van a magyar gazdaság, 56% viszont továbbra is rossznak látja.

Az arány azonban fél év alatt 11 százalékpontot javult, aminél nagyobb pozitív elmozdulást csak Portugáliában mértek.
 
 
A régióban a lengyelek többsége (57%-a) inkább kedvezően ítéli meg a gazdaság helyzetét, a cseheknél ez az arány 62%, míg a románoknál csak 29%. Európában a legrosszabb helyzetben a görögök vannak, náluk 98% mondja azt, hogy nincs rendben a gazdaság, de ez az arány 90 százalék közelében van az olaszoknál, a horvátoknál és a spanyoloknál is. A másik végleg a luxemburgi, a máltai, a holland és a német gazdaság, ahol az emberek kevesebb mint 10%-a mondta, hogy szerinte inkább rossz a helyzet.

Érezhetően javult a magyarok bizalma a kormány felé is az elmúlt hónapokban, bár még most is csak 39% mondja azt, hogy megbízik a kabinetben szemben az 58%-os bizalmatlan táborral. hat hónap alatt viszont négy százalékponttal emelkedett azok aránya, akik inkább a bizalom felé hajlanak.

A szeptemberi német választások kapcsán lehet érdekes, hogy Luxemburg és Hollandia után Németországban a legmagasabb (59%) azok aránya, akik bíznak a saját kormányukban.

Az Európai Unióban majdnem ugyanannyi magyar bízik meg, mint ahányan nem, az arány 46-49% még mindig a bizalmatlanok javára. Ugyanakkor a kormány Brüsszel-ellenes plakátkampányának függvényében még ez is szép eredmény, a régióban például a cseheknek mindössze 30%-a nyilatkozott úgy, hogy hajlik a bizalomra, de a lengyeleknél, a szlovákoknál és az osztrákoknál is a mienknél alacsonyabb ez az arány.

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban kimondottan pesszimisták a magyarok régiós összehasonlításban még úgy is, hogy 49% alapvetően pozitívnak látja a közösség jövőjét a 45%-nyi pesszimistával szemben. A lengyeleknél viszont például 69 százalék mondható optimistának, míg a románoknál 67% sorolható ebbe a körbe. Nálunk alacsonyabb arányt (47%-ot) csak Csehországban mértek a régiós országok közül. 
 
portfolio.hu
  • Karácsony már többször is állított valótlanságot a doktorijáról
    Egyszer már megköszönte Karácsony Gergely, hogy lapunk felhívta a figyelmét arra, hogy tévesen szerepel az önéletrajzában a doktori fokozat megszerzése. Karácsony akkor tévedéssel magyarázta az esetet, valamint azzal, hogy félreérthetően volt megfogalmazva a bemutatkozása. A baloldal miniszterelnöki versenyére tegnap bejelentkező Karácsony tanulmányai kapcsán Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: Karácsony minden támogatást megkapott a képzés elvégzéséhez, azonban nem tudott élni a lehetőséggel.
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
MTI Hírfelhasználó