Trump: a lengyel nép Európa lelke
A lengyel nép Európa lelke, bár sokat szenvedett a múlt században, a lengyel nemzetet sohasem lehetett kitörölni a történelemből, és sohasem veszítette el a büszkeségét – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Varsóban.
2017. július 6. 14:58

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke köszönetet mondott Andrzej Duda elnöknek a vendégszeretetért, valamint köszönetet mondott a lengyeleknek azért, amiért támogatták őt a választásokkor.

Donald Trump részt vett a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezletén, majd ezt követően a lengyel fővárosban, a Krasinski téren mondott beszédében megköszönte Lengyelországnak, hogy nagylelkűen fogadták az amerikai katonákat az országban. Mint mondta, az amerikai katonák jelenléte szimbolizálja az Egyesült Államok elkötelezettségét a demokratikus és szabad Európa mellett.

“Nagyon sikeres megbeszéléseken vagyunk túl a Három Tenger Kezdeményezés kapcsán, Amerika szeretné a partnerséget kiterjeszteni. Azt szeretnénk, hogy a lengyelek ne essenek túszul soha többé egy energiaszolgáltató nagyhatalom kénye-kedvének sem” – jelentette ki Donald Trump.

Amerika számára Lengyelország a remény jelképe

Donald Trump elmondta: ez az első alkalom, hogy elnökként Közép-Európába látogatott. “A lengyel népben látjuk Európa lelkét, mert az Önök szelleme erős. Lengyelországot elfoglalhatták, megszállhatták és letörölhették a térképről, de a szívekből sosem lehetett kitörölni, és a lengyel nép sosem veszítette el büszkeségét” – hangsúlyozta az Egyesült Államok elnöke.

“Lengyelország él, virágzik és fennmarad, Lengyelország győzedelmeskedik” – jelentette ki Donald Trump.

Az Egyesült Államok elnöke felhívta a figyelmet arra, Lengyelország milyen nagyszerű hősöket adott a világnak, úgy, mint Kopernikusz, Chopin, vagy II. János Pál pápa. Az amerikaiak számára Lengyelország a remény jelképe, a két ország katonái továbbra is együtt harcolnak Afganisztánban, szembeszállva a világ ellenségeivel – tette hozzá Donald Trump.

“A mi kapuink mindig zárva lesznek a terrorizmus és a szélsőségesek előtt”

Donald Trump hangsúlyozta: Lengyelországot a kommunista elnyomás során sem lehetett megtörni, a lengyel nép kijelentette: “Mi, Istent akarjuk!” A kommunizmus elleni győzelemben Lengyelországot támogatta a NATO, aminek ma a lengyelek is büszke tajgai. Lengyelország visszakapta helyüket az egységes és szabad Európában, egy ilyen Európa pedig áldás a világnak – tette hozzá Trump elnök.

Az Egyesült Államok elnöke elmondta: a kommunizmussal már nem, de Lengyelországnak és Európának szembe kell néznie a terrorizmus jelentette fenyegetéssel. “Egy másik megszálló ideológiával kell szembeszállnunk, amely a radikalizációt és a terrorizmust szeretné importálni” – tette hozzá Donald Trump.

Trump elnök kijelentette: keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, és felül fogunk kerekedni rajta. Nem fogadhatjuk el azokat, akik a gyűlöletet használják az erőszak szentesítésére.

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés betartásához

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához - hangsúlyozta Donald Trump.

"Vállvetve kiállunk az 5. cikkely védelmében" - jelentette ki Trump a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkre hivatkozva.

Biztonságpolitikai témákról szólva aláhúzta: amennyiben a nemzetek, az állampolgárok elveszítik elszántságukat, a nyugati civilizáció kerül veszélybe. Lengyelország tapasztalata arra emlékeztet: a Nyugat védelme a győzelemre irányuló akaraton alapszik - mondta

Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna destabilizációjára irányuló lépéseket.

Középpontban a család

Lengyelországgal együtt a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért harcolunk - jelentette ki Donald Trump csütörtökön a varsói Krasinski téren a lengyel néphez intézett beszédében.

Trump szerint a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia.

"Mindenekelőtt becsüljük minden egyes emberi élet értékét, védjük minden ember jogait, tiszteletben tartjuk minden, szabadságban élni akaró ember reményét" - szögezte le.

Szavai szerint ez fűzi össze szövetségesként a lengyel és az amerikai népet, az egész civilizációt. "Ahogyan Lengyelországot soha nem sikerült megtörni, úgy a Nyugat sem engedi meg soha, hogy megtörjék" - jelentette ki. "Harcoljunk úgy, ahogy a lengyelek: a családért, a szabadságért, a hazáért, az Istenért" - fejezte be varsói beszédét Trump.

 

 A Három Tenger Kezdeményezésben érintett 12 kelet-, illetve közép-európai ország államfőinek találkozójának résztvevői a varsói királyi várbanForrás: MTI

MTI
megmondó
Alighanem a hattyúdala lesz Thomas Doll edzőnek az Európa Liga selejtező második fordulójának visszavágója Herningben.
 • Újabb izmus az EU-ban: idiotizmus
  Az elmúlt évszázad még a legrokonszenvesebb izmus, a humanizmus fogalmát is beszennyezte, mert ezt a szép eszmét megélhetési humanisták sajátították ki.
 • A 2006-os terrorkormányzás
  Az egészen durva kettős mérce azt mutatja, hogy rejtett érdekcsoport próbálja rombolni Magyarországot.
 • Háború előkészülete zajlik térségünkben
  Úgynevezett „migránsfalvakat” akarnak létrehozni, megsértve adott államok területi integritását. Háborúk kezdődtek ekként évezredek óta.
 • Civilizációs mentőcsónakok
  Jelenleg a civilizációs mentőcsónakok épségben való megőrzése lehet a társadalmi önvédelemnek a stratégiai célja.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI