A XXXIII. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok
A harmincharmadik Visegrádi nemzetközi Palotajátékok kerül sorra a hétvégén, július hetedikén, nyolcadikán és kilencedikén a királyi városban.
2017. július 6. 19:18

Cseke Lászlónak, a Szent György Lovagrend kancellárjának tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.
 
- Kancellár úr, átnézve a három nap programját, feltűnő, hogy ez a rendezvénysor a Misztrál együttes hangversenyétől Balogh Péter kobozművész előadásán át Hollóének Hungarica koncertjéig bátran vállalja, hogy szinte csak minőségi kultúrát kínáljon a közönségnek. Hogyan érik el mégis, hogy hatalmas vendégtömeg látogasson a Dunakanyarba e három napon?
 
- Visegrád csak a magas színvonalat fogadhatja el, ezt már a nyolcvanas években tisztáztuk. Ennek megfelelően jöttek el többek közt a csallóközi lovasok, és a külföldi hagyományőrzők is Itáliától Csehorszégig. És ezt várta, várja el tőlünk a közönség: az emberek itt szívesen merülnek el az értékes hagyományban úgy, hogy szórakoznak, és közben tanulnak is. Elhozzák a gyerekeiket, akik játékos foglalkozások közben okosodnak. A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok rétegrendezvény. Aki ide eljön, értéket vár a rendezőktől, és azt meg is kapja évről évre. Vannak évente visszatérők, vannak, akik két-három évet kihagyva jönnek el újra a Palotajátékokra.
 
- Önök a csehországi Rendih együttestől a szerb Svibor Lovagrendig, Gašper Lambergar szlovéniai lovagjaitól Kázmér király hagyományának lengyel őrzőiig mintegy kilencvenmilliós európai térséget fognak össze, Németországnál nagyobb területet. Ezzel hogyan segítik a közös jövőformálást?

-A történelem az élet tanítómestere. Az ide érkező lovagok népe a miénkhez hasonló történelmet élt át. A szerbeknek például nagy megpróbáltatást okozott az oszmánhódítás, a lengyeleknek a tatár, a svéd, az orosz fenyegetés. A hagyományőrzők ezt a 
nemzeti tapasztalatot hozzák magukkal, és mindenki nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy itt lehet. Rokon ez a színes kulturális világ. Mi, középe-európaiak erősítjük egymást.

- A rendezvényeken Salamon királytól Mátyás királyig mintegy négy és fél évszázad magyar történelmére villantanak fényt. Hogyan érik el, hogy az akkori értékalkotás erőt sugározzon a mai nemzedékekbe?
 
- Ezt elsősorban Visegrád éri el. Csodálatos természeti érték: a Duna, a Börzsöny. És ezt gazdagítja az épített örökség: a vár, a királyi palota. A Jóistentől megkaptuk azt a környezetet, és mi ehhez kiegészítő szín vagyunk. Az említett királyok Visegrádhoz kötődnek: itt raboskodott Salamon király, és évszázadokkal később itt hozta létre reneszánsz központját  Mátyás király, talán valamennyire magát Itáliát is megelőzve.  Több évszázad értékei itt egymásra rendeződnek Zsigmond termeitől a Herkules-kútig. A lovagi ünnephez a helyszín hiteles, és ez segíti a szereplőket is abban, hogy önmagukat adva hitelesen idézzék fel a mozgalmas évszázadokat.

preshaztarsasag.wix.com/preshaz
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Dömötör Csaba: csak most jön a neheze!
  A koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát minden bizonnyal felváltják a tömeges megbetegedéseké - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
 • Állítsuk meg a gyűlöletvírus terjedését!
  Rév István, a Soros-birodalom egyik legbefolyásosabb szürke eminenciása a házi lapjukat, a Magyar Narancsot felhasználva indítja el útjára a rágalmat, miszerint az országos tisztifőorvos „nem szakember”.
 • Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
  Az ellenzék ismét hazudik, amikor azt állítja, hogy az Európai Unió támogatást biztosít Magyarországnak a koronavírus elleni védekezéshez - közölte a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton.
MTI Hírfelhasználó