Az ügyfélszolgálatról a felhőbe költözik az aláírás
Az elektronikus ügyintézés már eljutott odáig, hogy bizonyos esetekben nincs szükség az ügyfél ügyintéző előtti személyes megjelenésére, a folyamat nagy része a digitális térben megy végbe. Egészen a hitelesítő aláírásokig, amelyeket általában helyben kell papírra vetni, jó esetben postai úton elküldeni, de saját kézírással. Pedig alkalmazhatnánk például felhőalapú e-szignót is.
2017. július 8. 10:00

A személyes ügyfélforgalom átterelése a digitális térbe a legtöbb vállalat stratégiai listáján az elsők között szerepel. A digitalizálásban az egyik legfontosabb megoldandó kérdés, hogyan lehet a személyes megjelenést és a kézi aláírást kiváltani. Bár az elektronikus aláírás technológiája már régóta adott, s a nagyvállalatok egyre szélesebb körben használják is, a tömeges elterjedést eddig akadályozta a kivitelezésre szolgáló eszközök viszonylag körülményes, nem felhasználóbarát használata. Ahhoz ugyanis, hogy egy dokumentumot elektronikusan aláírjunk, céleszközökre és célszoftverekre – chipkártyára, kártyaolvasóra és speciális programra – van szükség. A felhasználó viszont egyszerűséget és kényelmet akar: okostelefonon, táblagépen vagy laptopon keresztül elektronikusan aláírni, bárhol és bármikor. Nemzetközi felmérések rávilágítanak, hogy a fogyasztók 80-90 százaléka elvárná, hogy teljes mértékben digitálisan, személyes megjelenés nélkül is képes legyen elintézni szerződéses vagy közügyeit.

A választ a felhőalapú, eszközfüggetlen e-aláírási megoldás adhatja meg, amelynek lényege, hogy egy dokumentum digitális szignálásához nincs szükség semmilyen speciális segédeszközre. – Az aláíró rendszer – mivel a felhőben működik – az interneten bármilyen platformról elérhető. Így laptopról, tabletről vagy okostelefonról is megoldható például egy e-mailen érkező szerződés, megrendelés elektronikus aláírása biztonságosan, bárhol, kevés lépésből – magyarázza Füzesi Csaba, az e-aláírásokkal foglalkozó Netlock Kft. stratégiai termékmenedzsere. A technológia alkalmas arra, hogy a szolgáltató bármilyen ügyfelet jogilag is elfogadott módon azonosítson a digitális térben.

Az eljárás egyszerű: a felhasználó egy böngészővel belép az elektronikus aláíró rendszer weboldalára, és a személyes biztonsági azonosítást követően néhány kattintással vagy érintéssel digitálisan aláírja például az e-mailen érkező PDF- vagy Word-dokumentumot – chipkártya, kártyaolvasó és speciális program alkalmazása nélkül. Az egész hasonlóan működik, mint egy felhőalapú netbanki szolgáltatás, s ehhez csak három lépés kell: a felületen feltölteni a portálra az aláírandó állományt; a feltöltött dokumentumok kijelölése és aláírása; az aláírt dokumentumok visszatöltése saját eszközünkre. Ennek az
e-aláírásnak a biztonsága – az azonosítás szempontjából – lényegében megegyezik az internetbankok által nyújtott biztonsággal, többfaktoros azonosítást is lehetővé téve. Vagyis a felhasználó a belépés után az SMS-ben kapott aktiváló jelszó begépelésével megerősíti az aláírási tranzakciót. Pontosan úgy, mint az internetbanki utalások, tranz­akciók esetén.

– A kiemelkedő biztonság és megbízhatóság érdekében a szolgáltató a felhasználói kulcsokat kriptográfiai célhardverben (Hardware Security Modul – HSM) generálja és tárolja, csak az aláíró által aktiválható módon. A megoldás fokozott biztonságú elektronikus aláírások és bélyegzők, minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírások és bélyegzők, illetve minősített időbélyegek létrehozására képes. Ez utóbbiakkal a teljes bizonyító erejű magánokirati joghatás is biztosított, s ez a legmagasabb elérhető szint Magyarországon – húzza alá Füzesi Csaba. A megbízhatóság érdekében a felhasználói kulcsokat a célhardver az aktiváló kód megadásának pillanatában készíti el és titkosítja, így a rendszer üzemeltetője sem férhet hozzájuk. Egy hagyományos, chipkártyás elektronikusaláírás-megoldáshoz képest – ahol a chipkártya végzi az azonosítást – egy felhőalapú szolgáltatás esetében, a virtuális kulcstárolás jóvoltából, a felhasználó kezében soha nincs ott az aláíró kulcsot tároló eszköz.

magyaridok.hu
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Hungarikum: alap a büszkeségre
  A hungarikumok bűszkévé teszik a magyar embereket. V. Németh Zsoltnak, kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosnak tett föl kérdéseket a Gondola.
 • A morális talapzat elporladt
  Ha egy dán templom elé kiírhatják azt, hogy „Nincs Isten, csak Allah!”, és azt mondhatják a dánoknak, hogy „Ti egy kihaló fajta vagytok!”, akkor nyilvánvaló a veszély. És bárcsak egyedi esetről beszélhetnénk!
MTI Hírfelhasználó