Az ügyfélszolgálatról a felhőbe költözik az aláírás
Az elektronikus ügyintézés már eljutott odáig, hogy bizonyos esetekben nincs szükség az ügyfél ügyintéző előtti személyes megjelenésére, a folyamat nagy része a digitális térben megy végbe. Egészen a hitelesítő aláírásokig, amelyeket általában helyben kell papírra vetni, jó esetben postai úton elküldeni, de saját kézírással. Pedig alkalmazhatnánk például felhőalapú e-szignót is.
2017. július 8. 10:00

A személyes ügyfélforgalom átterelése a digitális térbe a legtöbb vállalat stratégiai listáján az elsők között szerepel. A digitalizálásban az egyik legfontosabb megoldandó kérdés, hogyan lehet a személyes megjelenést és a kézi aláírást kiváltani. Bár az elektronikus aláírás technológiája már régóta adott, s a nagyvállalatok egyre szélesebb körben használják is, a tömeges elterjedést eddig akadályozta a kivitelezésre szolgáló eszközök viszonylag körülményes, nem felhasználóbarát használata. Ahhoz ugyanis, hogy egy dokumentumot elektronikusan aláírjunk, céleszközökre és célszoftverekre – chipkártyára, kártyaolvasóra és speciális programra – van szükség. A felhasználó viszont egyszerűséget és kényelmet akar: okostelefonon, táblagépen vagy laptopon keresztül elektronikusan aláírni, bárhol és bármikor. Nemzetközi felmérések rávilágítanak, hogy a fogyasztók 80-90 százaléka elvárná, hogy teljes mértékben digitálisan, személyes megjelenés nélkül is képes legyen elintézni szerződéses vagy közügyeit.

A választ a felhőalapú, eszközfüggetlen e-aláírási megoldás adhatja meg, amelynek lényege, hogy egy dokumentum digitális szignálásához nincs szükség semmilyen speciális segédeszközre. – Az aláíró rendszer – mivel a felhőben működik – az interneten bármilyen platformról elérhető. Így laptopról, tabletről vagy okostelefonról is megoldható például egy e-mailen érkező szerződés, megrendelés elektronikus aláírása biztonságosan, bárhol, kevés lépésből – magyarázza Füzesi Csaba, az e-aláírásokkal foglalkozó Netlock Kft. stratégiai termékmenedzsere. A technológia alkalmas arra, hogy a szolgáltató bármilyen ügyfelet jogilag is elfogadott módon azonosítson a digitális térben.

Az eljárás egyszerű: a felhasználó egy böngészővel belép az elektronikus aláíró rendszer weboldalára, és a személyes biztonsági azonosítást követően néhány kattintással vagy érintéssel digitálisan aláírja például az e-mailen érkező PDF- vagy Word-dokumentumot – chipkártya, kártyaolvasó és speciális program alkalmazása nélkül. Az egész hasonlóan működik, mint egy felhőalapú netbanki szolgáltatás, s ehhez csak három lépés kell: a felületen feltölteni a portálra az aláírandó állományt; a feltöltött dokumentumok kijelölése és aláírása; az aláírt dokumentumok visszatöltése saját eszközünkre. Ennek az
e-aláírásnak a biztonsága – az azonosítás szempontjából – lényegében megegyezik az internetbankok által nyújtott biztonsággal, többfaktoros azonosítást is lehetővé téve. Vagyis a felhasználó a belépés után az SMS-ben kapott aktiváló jelszó begépelésével megerősíti az aláírási tranzakciót. Pontosan úgy, mint az internetbanki utalások, tranz­akciók esetén.

– A kiemelkedő biztonság és megbízhatóság érdekében a szolgáltató a felhasználói kulcsokat kriptográfiai célhardverben (Hardware Security Modul – HSM) generálja és tárolja, csak az aláíró által aktiválható módon. A megoldás fokozott biztonságú elektronikus aláírások és bélyegzők, minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírások és bélyegzők, illetve minősített időbélyegek létrehozására képes. Ez utóbbiakkal a teljes bizonyító erejű magánokirati joghatás is biztosított, s ez a legmagasabb elérhető szint Magyarországon – húzza alá Füzesi Csaba. A megbízhatóság érdekében a felhasználói kulcsokat a célhardver az aktiváló kód megadásának pillanatában készíti el és titkosítja, így a rendszer üzemeltetője sem férhet hozzájuk. Egy hagyományos, chipkártyás elektronikusaláírás-megoldáshoz képest – ahol a chipkártya végzi az azonosítást – egy felhőalapú szolgáltatás esetében, a virtuális kulcstárolás jóvoltából, a felhasználó kezében soha nincs ott az aláíró kulcsot tároló eszköz.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
 • A hitelcsomag nem vezethet birodalomalapításhoz
  A hitel kizárólag az EU bajba jutott gazdaságainak stabilizálását és az egész gazdasági közösség versenyképesebbé tételének megalapozását, "nem pedig a IV. Német-Római Szent Birodalom létrehozatalának előmozdítását szolgálja".
MTI Hírfelhasználó