Lezárhatják Olaszország kikötőit
Már a jövő hét elején lezárhatják a kikötőket Dél-Olaszországban az illegális migránsok előtt - értesült az olasz sajtó. Az emberek támogatják a döntést: a legtöbben azt szeretnék ha egyáltalán nem érkeznének bevándorlók az országba - hangzott el az M1 Híradójában.
2017. július 9. 22:32

Közben egyre többen vannak Brüsszelben is, akik szerint az unió migrációs megoldása megbukott. Az Európai Parlament elnöke szerint ha nem lépnek fel Afrikában, milliók érkezhetnek a kontinensre. ”Illegális bevándorlókat mentettünk ki a tengerből a helyi halászok segítségével. A hajó már majdnem elsüllyedt, 85-en túlélték. 30 migránst köztük 7 kisgyermeket még mindig nagy erőkkel keresünk” – mondta a líbiai partiőrség tisztje.

A líbiai hatóságok azokat az embercsempészeket teszik felelőssé a vízbe fúlt migránsok haláláért, akik a tengeri útra teljesen alkalmatlan lélekvesztőkön indítják útnak a Fekete-afrikai bevándorlók tízezreit.

A bevándorlók többsége gazdasági migráns

Marco Minniti olasz belügyminiszter ezért a jövőhéten Líbiába látogat, hogy az észak-afrikai ország polgármestereivel egyeztessen az embercsempész bandákkal szembeni közös fellépésről. Paolo Gentiloni olasz kormányfő szombaton azt mondta: az Afrikából Olaszországba érkező bevándorlók többsége nem menekült, hanem gazdasági migráns, ezért nem kötelességük befogadni őket.

A lakosság támogatja a kikötők lezárását

Az olasz hatóságok ezért akár már a jövő héten lezárhatják Dél-Olaszország kikötőit a migránsokat szállító civil szervezetek hajói előtt. A tervek között az is szerepel, hogy északra, Triesztbe és Genovába kellene vinniük a migránsokat, a több száz kilométeres kitérőt így valószínűleg nem vállalnák az önkéntesek.

Egy friss felmérés szerint az olasz lakosság közel kétharmada támogatja a kikötők lezárását, és még ennél is többen vannak, akik egyáltalán nem akarják, hogy több migráns érkezzen Olaszországba.

A migránsokat Európa határain kívül kell feltartóztatni

Egyre több vezető európai uniós politikus is belátja: Brüsszel eddigi migrációs politikája tarthatatlan, a migránsokat Európa határain kívül kell feltartóztatni. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap azt mondta: egy összehangolt európai stratégiát kell kidolgozni arra, hogy a migránsokat még Afrikában fel lehessen tartóztatni.

“Be kell avatkoznunk Afrikában! Ma még csak néhány ezer bevándorlótól tartunk, de 4-5 év múlva már több millió bevándorlónk lesz. Meg kell akadályoznunk, hogy elhagyják otthonaikat, és Líbiában fel kell őket tartóztatnunk!” – jelentette ki Antonia Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Az afrikai beavatkozás elvét az Európai Unió belügyminiszterei is megerősítették tallini csúcstalálkozójukon.

Bár elutasították Olaszország kérését, hogy más európai országok is nyissák meg kikötőiket a migránsok előtt, egy cselekvési tervet vázoltak fel, miszerint további támogatást nyújtanak az észak-afrikai országok parti őrségeinek, hogy még a nemzetközi vizek előtt fel tudják tartóztatni a migránsokat.

hirado.hu
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó