Visszahoznák a vasárnapi boltzárat a dolgozók
A reprezentatív ágazati szakszervezet is csatlakozik annak a levélnek az aláíróihoz, amelyben Lázár János kancelláriaminisztertől azt kérik az áruházi munkavállalók: a kormány piacszabályozó intézkedéssel segítsen a kiskereskedelem foglalkoztatási válságának megoldásában. A dolgozók szerint a vasárnapi boltzár visszaállítása is könnyítene a helyzetükön.
2017. július 11. 14:32

– Támogatjuk a kezdeményezést, hogy a kormány közreműködésével rendeződjön a dolgozók helyzete a nagyáruházakban, ahol a versenyképesnek nem nevezhető bérek és a folyamatos munkaerő-elvándorlás miatt kritikus a helyzet. Súlyos, mindennapos zavarokat okoz a létszámhiány – mondta a Magyar Időknek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke. Buday Pálné jelezte, a reprezentatív ágazati szakszervezet is csatlakozik a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által Lázár János kancelláriaminiszternek címzett levél aláíróihoz, és azt kérik a kormánytól, hogy közvetlenül avatkozzon be a piaci folyamatokba. – A Tesco áruházlánc idén megmutatta, hogy a nyereségével és a forgalmával arányosan nem hajlandó a magyar munkavállalók körülményein javítani a tavaly megígért bérfejlesztési politika mentén, így a 2017-re vállalt, mindössze 2,3 százalékos fizetésemelésekkel még mindig a legrosszabbul fizető áruházláncok közé tartozik. A kiskereskedelem nem vonzó az álláskeresők számára, a boltok helyett az elmúlt években sokan például az iparban találtak munkát. Azok a szakképzettek is elvándorolnak, akik eddig kitartottak – mondta a KASZ alelnöke, hangsúlyozva: immár egységes a munkavállalói szervezetek álláspontja, miszerint külső segítség nélkül nem boldogulnak a helyzet megoldásával.

– Elutasítjuk a kötelező létszámkvóta bevezetésének tervét, arra ugyanakkor nyitottak vagyunk, hogy szakmai egyeztetések mentén a kormánnyal közösen megvizsgáljuk a javaslatokat a létszámkérdés megoldására – ezt már az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta lapunknak. Vámos György szerint a munkaerőhiány az egész nemzetgazdaságot sújtja, ennek megoldására nem lehet csupán egy ágazatban külön intézkedéseket hozni. – A kereskedők szerint a kormány által megkezdett járulék- és adócsökkentés folyamata nagyon kedvező irány, de további lépések szükségesek a munkaadók javára – közölte a főtitkár. Szerinte középtávon a szakképzés átalakítása is segíthet a munkaerőhiány kezelésében, illetve olyan, versenyképességet javító lehetőségek, mint például az állami támogatás vagy a pályázati lehetőségek a működési feltételek javítására. Vámos György elismerte, óriási a fluktuáció az áruházakban, azonban szerinte nem várható el a cégektől, hogy az elvárt profit terhére emeljék tovább a fizetéseket.

A KDFSZ elnöke tegnap azt jelezte, újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek a dolgozók, akik szeretnék, ha az érdekvédők azt is kezdeményeznék a kormánynál, hogy vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés tilalmának ismételt bevezetését a kiskereskedelemben. Emlékezetes, a vasárnapi boltzárat az ellenzék nyomására több mint egy év után tavaly áprilisban vonta vissza a kormány. – Igaz ugyan, hogy a vásárlókat megosztotta a plázák, áruházak bezárása a hét utolsó napján, azonban azóta beigazolódott, hogy a korlátozás nem okozott veszteséget a kereskedőknek, a dolgozók viszont kiszámíthatóbb életet élhettek, volt fix pihenőidejük, és kevésbé voltak leterheltek – mondta Bubenkó Csaba. Hozzátette, korábban 28 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze a boltzár támogatására, ezúttal egyelőre nem lehet látni, mit eredményez a munkavállalók elszántsága.

magyaridok.hu
MTI Hírfelhasználó