Berlin és Róma szerint Afrikában kell megoldani a válságot
Afrikában kell megoldani a migrációs válságot, de szükséges a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés végrehajtása is.
2017. július 12. 19:03

Afrikában kell megoldani a migrációs válságot, amelynek azonban van egy "belső, európai dimenziója is", és szükségessé teszi a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztásáról hozott döntés végrehajtását - hangsúlyozta egy szerdán megjelent közös írásában a német és az olasz belügyminiszter.

Thomas de Maiziere és Marco Minniti a Die Welt című lapban közölt vendégkommentárban kiemelte, hogy nem lehet "a határtalan vendégszeretet illúzióját kelteni migránsokban", mert ez csak az embercsempészek gazdagodását segítené.

A migrációs válság megoldása pedig "nem korlátozódhat földrajzilag az EU-ra, és mindenekelőtt az olasz partokra, ahol a migránsok megérkeznek" az EU területére.

A válságot "elsősorban Afrikában kell leküzdeni", ahol "gazdasági, ökológiai és humanitárius okok migrációt váltanak ki".

Az EU nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy visszaszorítsa az illegális migrációt a nyugat-balkáni útvonalon. Most a Földközi-tenger középső medencéjén átívelő migrációs útvonalra kell összpontosítani, és tudomásul kell venni, hogy nincs egy csapásra minden gondot megoldó "csodaszer", és csak intézkedések egész sorával lehet hosszabb távon sikert elérni.

A legfőbb feladat az embercsempészek üzleti modelljének szétzúzása. Az embercsempészek "bűnözők, számukra a migránsok csak árucikkek, amelyek élve vagy halva profitot termelnek" - írta a német és az olasz belügyminiszter.

Kifejtették, hogy elsőként a Líbiában folytatott embercsempészetet kell felszámolni, ezért támogatni kell az észak-afrikai országot szárazföldi és tengeri határának védelmében. A líbiai parti őrség fejlesztése már zajlik, Olaszország négy őrnaszádot biztosított a szervezetnek, és további hat hajót is rendelkezésére bocsájt, továbbá kiképzi a hajók legénységét.

A támogatás révén a líbiai parti őrség már meg is kezdte a gumicsónakkal az EU felé tartó migránsok visszaszállítását Líbiába, és kimentett tízezer hajótöröttet - írta Thomas de Maiziere és Marco Minniti.

El kell kerülni a líbiai partoknál "néha előforduló versengést" a parti őrség és a hajótörötteket mentő civil szervezetek között. Ehhez feltétlenül szükséges a civil szervezetek működéséről szóló szabálykönyv, amelynek kidolgozására Olaszország javaslatot tett az uniós belügyminiszterek tallinni tanácskozásán.

Németország és Olaszország közösen javasolta, hogy az EU vizsgálja meg, miként támogathatja Líbiát déli határának ellenőrzésében egy modern határvédelmi rendszer létrehozásával.

A Líbiába irányuló "irreguláris migráció" megakadályozása érdekében már elkezdődött az együttműködés Nigerrel, Csáddal és Malival, azonban a líbiai határnál is "meg kell próbálni beavatkozni" a folyamatok "irányításának" céljával. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az embercsempészet már régen fontos gazdasági ágazat a migrációs útvonalak mentén.

Ezért nem lehet arra számítani, hogy "néhány csempészbanda elfogásával vége szakad az áradatnak", hanem együtt kell működni a helyi közösségekkel, rá kell venni őket, hogy hagyjanak fel az embercsempészettel, és akár akadályozzák is meg a területüket érintő embercsempész-tevékenységet. Ehhez fel kell kínálni a boldogulás "alternatív" lehetőségeit, "gazdasági és szociális perspektívát" kell nyújtani a helyi lakosságnak.

A válság leküzdésében hatékony, működőképes visszafogadási egyezményeket kell kidolgozni a származási országokkal, és törődni kell a Líbiában tartózkodó és az országba még mindig folyamatosan érkező migránsokkal is - írta a német és az olasz belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy "ezek az emberek nem maradhatnak Líbiában", a Nemzetközi Migrációs Szervezet irányításával, európai támogatás mellett vissza kell juttatni őket hazájukba.

A válság európai dimenziójával kapcsolatban az egymás iránti szolidaritás és felelősségvállalás fontosságát emelték ki, aláhúzva: egyetlen tagállamnak sem lenne szabad "elszalasztani az esélyt, hogy teljesítse a szövetségesei melletti kiállásra vonatkozó kötelességét".

A migrációs válság kihívását fel kell használni a tagok közötti bizalom erősítésére. Az EU "nem engedheti meg magának, hogy észak-déli vagy kelet-nyugati megosztottság keletkezzék" a közösségben - írta Thomas de Maiziere és Marco Minniti.

Mindez az aktuális helyzetben elsősorban Olaszország támogatását jelenti, és azt, hogy mindenkinek végre kell hajtania a menekültek tagállamok közötti elosztásáról 2015 szeptemberében hozott döntést - szögezte le a német és az olasz belügyminiszter.

Németország tavaly nyár óta havonta 500 menekültet fogad be Olaszországtól, és készen áll arra, hogy ezt a számot felemelje 750-re.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó