Varsó Brüsszelnek: a menekültelosztási mechanizmus nem garantál biztonságot
Az európai uniós menekültelosztási mechanizmus nem tartalmaz garanciákat a tagállamok biztonságára.
2017. július 13. 16:55

Így érvel a lengyel kormány abban a levélben, mellyel csütörtökön válaszolt az Európai Bizottságnak (EB) a menekültelosztási kvóta teljesítésével összefüggő kifogásaira.

Az EB június közepén kötelezettségszegési eljárást indított el Lengyelország, Magyarország és Csehország ellen, amiért nem teljesítik a 2015 őszén kiszabott egyszeri menekültátirányítási kvótát.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a lengyel belügyi tárca a csütörtökön Brüsszelbe továbbított levelet ismerteti, kiemelve, hogy Varsó a kötelezettségszegési eljárás lezárását kéri.

A lengyel illetékesek leszögezik: Varsó nem utasítja el az EU-tagállamok közötti szolidaritás elvét, valamint a humanitárius segítségnyújtás szükségességét sem.

Lengyelország ugyanakkor "határozottan ellenzi a javasolt kötelező és automatikus menekültelosztási mechanizmust", mivel az ilyen lépések nem hatékonyak, és a migránsok újabb hullámait biztatják arra, hogy Európába induljanak - áll a közleményben.

Rámutatnak: az uniós alapszerződések értelmében a nemzetbiztonság a tagállamok hatáskörébe tartozik, a menekültelosztási mechanizmus végrehajtási módja viszont "nem teszi lehetővé, hogy Lengyelország eleget tegyen a nemzeti biztonságra vonatkozó kötelességének".

Kiemelik azt is, hogy Lengyelország tett erőfeszítéseket az egyszeri kvóta teljesítésére, de kiderült, hogy az Olaszország és Görögország által a mechanizmus keretében alkalmazott biztonsági és személyazonosítási eljárások ezt lehetetlenné teszik.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy folyamatban van a Magyarország és Szlovákia által az Európai Bíróságon 2015-ben elindított kvótaper, melybe Budapest és Pozsony álláspontját támogatva Lengyelország is beavatkozott.

Csütörtök délután, az Európai Bizottságnak címzett válaszlevél aláírása után Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter sajtóértekezletet tartott, amelyen a levél fő témájaként a biztonságpolitikát emelte ki. "A biztonság nemzeti, nem pedig közösségi kérdés" - húzta alá, hozzáfűzve: semmilyen olyan döntést nem hajlandó hozni, mely a lengyelek biztonságát veszélyeztetné.

Rámutatott arra, hogy a 2015-ben meghatározott, 160 ezer menekült áthelyezését feltételező kvótát más uniós tagállamok sem teljesítik, eddig ennek csupán 14 százalékát irányították át.

Blaszczak érvelt azzal is, hogy nem lehet megkülönböztetni a menekülteket és az "egyszerű bevándorlókat", a migránsok életkora, identitása és származása megállapíthatatlan. "Nagyon komolyan arra gyanakszunk, hogy sok +menekült+ valójában gazdasági bevándorló" - szögezte le a lengyel belügyminiszter.

MTI
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó