Lázár János: véget ért egy kincsvadászat
A hét egyik legfontosabb eseményéről a Seuso-kincsek utolsó darabjainak hazahozataláról, valamint a pénteken kezdődő magyarországi vizes vb-ről is beszélt a kormányinfón.
2017. július 13. 17:07

Egy kincsvadászat végére tehettünk pontot a héten – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a parlamentben, amely az augusztus 24-ig tartó nyári szünet előtti utolsó.

A 14 Seuso-kincs most már a magyar állam tulajdonában van, és nagy eredmény, hogy a kincsek visszakerültek Magyarországra.

Lázár János megköszönte Baán László munkáját, aki elhitte, hogy van esély a tárgyak visszaszerzésére. 43,5 millió euróba került a kincsek hazahozatala – tette hozzá a miniszter, aki elmondta, valószínűleg folytatódik a kincsvadászat, mivel vannak olyan források, akik, amelyek szerint léteznek még további Seuso-leletek.

A kincseket nemcsak Budapesten, hanem vidéken is kiállítják, mindez pedig összekapcsolódik majd a római kor kutatásával is – tette hozzá Lázár János.

A tudomány szempontjából is óriási lehetőségnek nevezte a Seuso-kincsek második hét darabjának visszaszerzését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki jelezte: a British Múzeummal közösen eddig nem látott alaposságú kutatómunka indulhat a Pannon térség feltérképezésére.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hét év szívós munka előzte meg a Magyarországról elkerült, 14 darabos nemzeti kincs visszaszerzését, amelyre 43,5 millió eurót áldoztak. Megjegyezte: a „kincsvadászat” nem marad ennyiben, ugyanis sokan hisznek abban, hogy a legjelentősebb római kori lelet sokkal nagyobb és további darabok is előkerülhetnek. A kormány minden bejelentést megvizsgál.

Indul a vizes vb

Soha nem rendezett akkora versenyt Magyarország, mint a pénteken kezdődő vizes világbajnokság – mondta Lázár János. Hazánk beugróként rendezi most a világbajnokságot, amelynek sikeréhez mindenki segítségére szükség van. Lázár János azt kérte, mindenki szurkoljon a rajthoz álló több mint 100 magyar versenyzőnek.

Több mint 80 milliárd forintért történtek fejlesztések a világbajnokság előtt – mondta a miniszter, aki szerint az új létesítmények új lehetőséget is jelenthetnek.

Forrás: MTI

Maryland állammal sikerült megegyezni

Maryland államával megegyezett a magyar kormány, így az állam egyeteme folytathatja a munkáját Magyarországon és New York államával is folynak a tárgyalások – jelentette be Lázár János. A kormány szerdai ülésén foglalkozott a magyar élelmiszerek helyzetével is. Egy húszpontos akciótervet fogadott el a kabinet ezen a területen – tette hozzá a miniszter.

A kormány kitart álláspontja mellett

Az unió és az Európai Bizottság szeretné megszervezni a bevándorlást, megnyitná a kapukat. A magyar álláspont az, hogy a határt le kell zárni és meg kell állítani a bevándorlást. Két újabb ügyben is vita zajlik az EB-vel, az egyik a CEU ügye, a másik pedig a civil törvény – húzta alá Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a bevándorlás csak a káoszt növeli. A bevándorlókat Líbiában, vagy környéki országokban meg kell állítani, mivel a határok megnyitása csak a káoszt növeli.

A miniszter élesen elvetette a tervezett európai bevándorlásügyi hivatal felállítását.

Népszerűsítik a magyar termékeket

A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan – közölte Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik.

A kormány hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít, hogy érdemben javuljon az élelmiszerminőség – fejtette ki a tárcavezető. Fontosnak tartotta a magyar élelmiszerek népszerűsítését, kiemelve, hogy az elmúlt hét évben 30-ról közel 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.

2018-ig döntenek az EU-s forrásokról

A 2017-es fejlesztéspolitikai helyzettel kapcsolatban azt mondta: 8921 milliárd forintos keret áll a kormány rendelkezésére, melyből eddig 2700 milliárd került kifizetésre, és 6100 milliárd sorsáról döntöttek. 2018. március 31-ig minden uniós forrás sorsáról döntenek, a nyertes pályázókkal a támogatási szerződés megkötésre kerül – mondta.

Térségeket fejlesztenek

A Balaton, a Fertő-tó és a tokaji borvidék fejlesztéséről is döntött a kormány – húzta alá. Döntöttek arról is, hogy az eddig kijelölt területek részesülhetnek a fejlesztési kasszából amely 300 milliárd forint lesz 2019 és 2030 között. A Dunakanyar, Debrecen és Hortobágy térsége is részesülhet a 2019 és 2030 között megvalósuló Kisfaludy turisztikai fejlesztési programból – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Szólt arról is, hogy a magyar kormánynak mintegy két tucatnyi vitás ügye van az az EU-val, az Európai Bizottsággal. Ez normális mennyiség, az ügyek számát tekintve Magyarország a tagállamok között a középmezőnyben van – mondta.

Szerinte olyan ügyekről van szó, amelyek több évtizedre meghatározzák az ország sorsát, például a bevándorlás vagy a föld kérdése.

Kórházfejlesztések

500 milliárdot költött a kormány kórházfejlesztésekre, most pedig egy 700 milliárdos fejlesztés a következő terv, és megkezdődik a budapesti centrumok fejlesztése is. A Semmelweis Egyetem az európai orvosképzés fellegvára lehet – mondta Lázár János.

MTI, origo, hirado.hu, Magyar Idők
  • Szarvas József: El kell vállalni a feladatot!
    Van jó pár olyan gondolatom, kérdésem, amely egy színészi pályára készülő fiatal számára izgalmas lehet. Most a diákokkal együtt magam is pályakezdő leszek. Több mint negyven magam mögött hagyott évaddal.
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Eleven és gazdagodó a nemzeti hagyomány
    Mind a hungarikumokkal, mind a folkTrend! mozgalommal azt mutatjuk be, hogy milyen ma a magyar és milyen lehetne. Tehát nem kell leragadnunk ott, hogy milyen volt. Föl kell mutatnunk azt, hogy ez élő kultúra, sőt elevenebb is lehetne.
MTI Hírfelhasználó