Elismerte a Velencei Bizottság, hogy kérdéseket vet fel a CEU működése
Amellett, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a Közép-Európai Egyetem működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia és az oktatási szabadság.
2017. július 13. 18:38
Kapcsolódó anyagok
> A teljes cikk itt olvasható

A PestiSrácok.hu értesülése szerint ezt állapította meg az Európa Tanács Velencei Bizottsága, amely június 30-án tartott helyszíni látogatást Magyarországon. Azt is elismerték, hogy aggályokat vet fel a CEU működése.

Az Európa Tanács Velencei Bizottsága (VB) is elismerte, hogy kérdéseket vet fel a Közép-Európai Egyetem és a CEU működése – tudta meg a PestiSrácok.hu. A VB küldöttsége június 30-án tett helyszíni látogatása során tájékozódott az ellenzéki pártok és a Soros Györgyhöz köthető civilek széles körű tiltakozását kiváltó felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban. A delegáció  – a helyszíni látogatás és a magyar szakmai vezetőkkel történő egyeztetések után – elismerték azt is, hogy az ET tagállamai különbözőképpen szabályozták a külföldi egyetemek működését és nem vitatták a magyar kormányzat jogát, hogy meghatározzák, milyen feltételek mellett folytathatnak külföldi egyetemek oktatási tevékenységet Magyarországon. A bizottsági tagokat leginkább az érdekelte, hogy a törvénymódosítás milyen hatással lesz a Magyarországon már működő egyetemekre és ezekre is indokolt volt-e kiterjeszteni a rendelkezéseket, különösen a működésük megalapozásához szükséges nemzetközi szerződés létrehozását és az akkreditáló országban oktatási tevékenység végzésével kapcsolatos előírást.

Arra is választ kerestek, hogy mi a célja a változtatásnak, miért ezt a megoldást választotta a kormány a feltárt hiányosságok kezelésére, az intézkedés arányos és megfelel-e a jogbiztonság elvének, valamint a CEU hogyan tudna eleget tenni a törvényben meghatározott feltételeknek.

A bizottság szerint a Közép-Európai Egyetem (KEE) és a CEU jelenlegi működési struktúrája kérdéseket vet fel

Abban egyetértettek, hogy a felsőoktatási törvény módosítása nem érinti a KEE működését, Magyarországon nincs veszélyben az egyetemi autonómia/oktatási szabadság, továbbá örömmel nyugtázták a kétoldalú nemzetközi tárgyalások előrehaladását. Egyes kérdésekről azonban további írásbeli tájékoztatást kértek. A bizottsági jelentést a VB októberi ülésén tárgyalják majd és terjesztik elő elfogadásra. A PestiSrácok.hu a konzultáció résztvevőitől azt is megtudta, hogy a delegáltak jelezték: hivatalosan augusztusban hozzák nyilvánosságra a véleményüket.

Hat külföldi intézménnyel folynak az egyeztetések, de csak a CEU körül alakult ki politikai vita

Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott részletes tájékoztatást adott az érintett kormányzatokkal folytatott kétoldalú egyeztetések állásáról. Hangsúlyozta: „annak ellenére, hogy a politikai vita csak a CEU jövője körül alakult ki, összesen 6 külföldi székhelyű egyetemről/felsőoktatási intézményről van szó, amelyek esetében kormányközi megállapodás megkötése szükséges. Magyar részről – terjedelmét tekintve – rövid, jogi kötőerővel bíró nemzetközi megállapodásokat szeretnénk létrehozni az érintett országokkal, amely egyrészről rögzíti az érintett felek szándékát az adott egyetem működésének támogatására, másrészről iránymutatást nyújt az esetleges felmerülő problémák kezeléséhez (pl. milyen kötelezettségek terhelik a feleket, ha az egyetem megszünteti működését Magyarországon).”

A megállapodásokat Magyarországon várhatóan a parlamentnek is ratifikálnia kell – emelte ki a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: „Jelenleg az érintett kormányok válaszait várjuk, a részükre külön-külön felkínált megoldási lehetőségek kapcsán. Kína, Thaiföld és az egyesült államokbeli McDaniel College esetében a megoldás már komolyabban körvonalazódni látszik."

pestisracok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Mit üzent Győr az ellenzéknek?
  Véget ért az ellenzéki oldalon az a hurráoptimizmus, ami a tavalyi októberi önkormányzati választás után alakult ki, a győri eredmény bizonyítja, hogy a kormánypártok támogatottsága továbbra is stabil, míg az ellenzék nem szerzett új szavazókat - minderről politológusok beszéltek az Origónak a vasárnapi jelentős Fidesz-győzelmet hozó győri voksolást követően. Dézsi Csaba András nemcsak megőrizte a korábbi Fidesz-KDNP-tábort, hanem jelentősen bővítette is.
 • Csaknem 2800 koronavírus-fertőzött - karantén Bécsben és Zürichben is
  Egyre hevesebben terjed a koronavírus. A kórokozó már több mint egytucatnyi országban 2794 embert fertőződött meg. Kínában már 80 halálos áldozata van. Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak, mint azt az InfoRádióban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta.
 • Hidvéghi: Brüsszelben hazánk ellen dolgoznak az ellenzékiek
  Két hete Donáth Anna és Cseh Katalin a Soros-hálózat hazug vádjait mondták fel az Európai Parlamentben, most pedig Gyurcsányné szervezi a következő ilyen akciót – erről beszélt Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Fidesz Facebook-oldalán közzétett videóban.
MTI Hírfelhasználó