Franciaország emlékezett
Egy amerikai Párizsban
Katonai paradéval kezdődött a Bastille bevételének 228. évfordulójára emlékező eseménysorozat a párizsi Champs-Élysées sugárúton.
2017. július 15. 01:00

A díszszemle vendégeként Donald Trump is Párizsba érkezett. Az amerikai elnök láthatóan élénk beszélgetést folytatott a francia kollégájával a parádé alatt, melyen nyolc amerikai harci repülő és 145 amerikai katona is részt vett, Trump pedig a hadsereg főparancsnokaként tisztelgett nekik.

Donald Trump a franciák nemzeti ünnepén sem hazudtolta meg magát, amikor megjegyzést tett Emmanuel Macron feleségének külsejére. „Nagyon jó formában van, gyönyörű” – köszöntötte Brigitte Macront, aki 25 évvel idősebb férjénél. Az amerikai elnök vélhetően erre a korkülönbségre utalhatott.

Egyébként csütörtökön Trump – miután Emmanuel Macronnal egyeztetett – igen sejtelmesen fogalmazott. „Valami történhet a párizsi klímaegyezményt illetően” – jelentette ki, de csak annyit fűzött hozzá, „meglátjuk, mi lesz”.

A francia elnök néhány perccel korábban azt mondta, hogy tiszteletben tartja az amerikai elnök kilépési szándékát abból „a nagy nemzetközi előrelépésnek” tekinthető megállapodásból, amelyhez ő maga viszont „ragaszkodik”. 

Rendkívüli intézkedések

A terrorfenyegetettség miatt a párizsi rendőrség közel 11 ezer tagját mozgósította a pénteki nemzeti ünnepen – írta az MTI. „Az egész ház készenlétben lesz” – fogalmazott még kedden Michel Delpuech prefektus. Jelezte, hogy a párizsi elitalakulatok is készenlétben lesznek, és bárhol be tudnak avatkozni a fővárosban, ha szükséges. A díszszemlét 3500 rendőr és csendőr biztosítja, a munkájukat 2500 tűzoltó segíti. A fővárosi agglomerációban pedig 2600-2900 járőröző rendőr és csendőr lesz jelen.

A Champs-Élysées körüli biztonsági zónát kordonokkal, illetve gépkocsikat feltartóztató betontömbökkel és furgonokkal vették körül. Michel Delpuech emlékeztetett a francia fővárosban végrehajtott legutóbbi támadásokra, illetve merényletkísérletekre: április 20-án egy rendőrt lőtt le egy iszlamista támadó a Champs-Élysées-n, június 6-án járőröző rendőrökre kalapáccsal támadt egy férfi a Notre Dame-katedrális előtt, június 19-én pedig szintén a Champs-Élysées-n egy rendőrségi kisbuszba rohant bele a gépkocsijával egy öngyilkos merénylő. 

A környékbeli metrómegállókat július 14-én a szokásoknak megfelelően lezárta a rendőrség, és a környéken reggel fél 7-től kitíltották a gépkocsiforgalmat. A biztonsági övezetben a rendőrök mindenkit megmotozhatnak és igazoltathatnak. Az elmúlt két évhez hasonlóan drónokat is tilos a környéken reptetni, mert azok zavarhatják a légi parádét. A francia légierő drónja viszont végig ellenőrzi fentről a tömeg mozgását. 

A katonai díszszemlét követően a 2024-es nyári olimpia tematikájában – amelynek rendezési jogáért Párizs is versenyez – rendeznek szabadtéri koncertet és tűzijátékot az Eiffel-toronynál, amelynek környékén egy kordonokkal elzárt szórakozóterületet hoznak létre a Mars-mezőn, ahol tilos lesz az alkoholfogyasztás. A tavalyi labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónájára hasonlító területen péntek este 1900 rendőr fog ügyelni a rendre.

Az amerikai hadsereg katonái vonulnak a párizsi Champs-Élysées sugárúton a Bastille napján rendezett katonai paradén 2017. július 14-én.(MTI/AP/Markus Schreiber)

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump, valamint Emmanuel Macron francia államfő és felesége, Brigitte Macron érkezik az 1789-es francia forradalom kezdete és az első világháborús amerikai hadbalépés 100. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádéra a párizsi Champs-Élysées sugárúton 2017. július 14-én. (MTI/EPA/AFP pool/Christophe Archambault)

 

Emmanuel Macron a szabadság árára és a francia nemzeti ünnep jelentőségére emlékeztetett 

A szabadság árára és a francia nemzeti ünnep jelentőségére emlékeztetett a tavalyi véres nizzai terrortámadás első évfordulójának alkalmából szervezett pénteki megemlékezésen Emmanuel Macron francia államfő.

„1789. július 14-e Franciaország számára a szabadságért folytatott harc napja volt, amely idővel ünneppé lett” – mondta Macron a dél-franciaországi nagyvárosban. „2016. július 14-e brutálisan emlékeztetett minket ennek a szabadságnak az árára” – hangsúlyozta a francia elnök.
 
A francia nemzeti ünnep már sosem lesz olyan, mint régen volt – húzta alá Macron. Hozzáfűzte: megérti a haragot, amely az állam ellen irányult a terrortámadást követő hetekben, de mindent megtesz azért, hogy „ez a felfoghatatlan próbatétel egyesítse az embereket és ne éket verjen közéjük”. Az áldozatok hozzátartozóinak segítséget ígért, azzal, hogy „a francia állam sosem fogja őket cserben hagyni”.
 
A ceremónián felolvasták a nizzai merénylet 86 halálos áldozatának nevét, majd az összegyűlt hozzátartozók és politikusok egyperces néma csenddel adóztak emléküknek.
 
A megemlékezésen jelen voltak mások mellett Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt francia államfők, II. Albert, Monaco hercege és a francia nemzetgyűlés két házának elnöke is. A beszédet követően Macron a nizzai terrortámadás áldozatainak családjaival találkozott. Este az áldozatok tiszteletére koncert rendeztek.
 
Helyi idő szerint tíz óra harmincnégy perckor, amikor a merényletet elkövették, újabb egyperces néma csendet terveztek.
 
A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon mintegy 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni. A 86 életet követelő merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Az elkövetőt lelőtték.
MTI - MNO - magyaridok.hu
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó