Egy éve fulladt kudarcba a török puccskísérlet
Lövöldözés és robbanások kísérték a 2016. július 15-én este kezdődő katonai hatalomátvételt Ankarában. A török hadsereg bejelentette, hogy puccskísérlet kezdődött Erdogan elnök ellen, a nagyvárosok fölött megjelentek a vadászgépek és a helikopterek, majd a Boszporuszon is megszűnt az átjárás.
2017. július 15. 09:31

A tavaly július 15-ei sikertelen puccskísérletre emlékezik a Török Köztársaság, amelynek alapjait megrengette az államcsínyt követő, százezreket érintő tisztogatási hullám. Erdogan török elnök rendkívüli jogkörökkel ruházta fel az állami szerveket, hogy minél hamarabb bíróság elé állíthassa a puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen követőit. A puccskísérletben 250-en vesztették életüket.

Török rendőr letartóztat egy katonát az isztambuli Taksim téren 2016. július 16-án kora hajnalban (MTI/EPA/Sedat Suna)

Így kezdődött a “tankok éjszakája”

Péntek este tankok és vadászrepülők hangjára riadtak fel Ankara lakosai. Az Atatürk reptér előtt tankok sorakoztak fel, a rendőrség tagjai az utcákon csaptak össze a hadsereggel.

A katonaság még péntek este közölte, hogy átvették a hatalmat, Erdogan elnököt félreállították az útból, de Törökország jogállamiságáért senkinek sem kell aggódnia.

Háborús hangulat a török fővárosban

A puccs ellen tiltakozókra azonban kisvártatva tüzet nyitottak a hadsereg tagjai a Boszporusz-hídon, így a gyors hatalomváltás helyett háborús hangulat uralkodott el a török fővárosban. A helyiek sorra osztották meg ablakaikból készített videóikat, melyeken az utcákon lövöldöző puccsisták és a hadsereg katonái harcoltak egymással. A török parlamentnél a tankok is tüzet nyitottak.

A helyi hírszerzés főhadiszállását is helikopterekről lőtték, a harci légi járművek egy másik tévéállomásra, az ankarai országos rendőrparancsnokságra és az állami televízió épületére is rátámadt. A puccsisták rövid időn belül elfoglalták a köztévé épületet, és az egyik túszul ejtett hírbemondóval felolvastatták a követeléseiket.

Tűzharc a Boszporusz-hídon

Nem sokkal később, hajnali egykor már tűzharc alakult ki a Boszporusz-hídon is, mikor lőni kezdtek a lezárt hídon átkelni próbáló puccsellenes civilekre.

Péntek estig még ellentmondó állítások hangzottak el mindkét fél részéről: Binali Yildirim török kormányfő egy telefoninterjúban bejelentette, hogy katonai puccskísérlet folyik Erdogan elnök ellen, de a török kormány továbbra is ura a helyzetnek. A hadsereg azonban közölte a lakossággal, hogy az ország irányítása immár az ő kezükben van, kijárási tilalmat rendeltek el és bevezették a katonai igazgatást.

A hajnali órákig nem lehetett tudni, ki irányítja az országot, de a törökök egyben biztosak voltak: a “péntek éjjeli háborúnak” súlyos következményei lesznek.

Forrás: Getty Images

Kormánypárti civilek elfoglalnak egy tankot Isztambulban 2016. július 16-án kora hajnalban (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A puccskísérlet szombat reggelre kudarcot vallott, és az országban megkezdődött a százezreket érintő tisztogatási hullám.

Megnevezték a puccs szervezőjét, tisztogatási hullám kezdődött

A hamvába holt puccskísérlet utáni napokban kihirdetett rendkívüli állapot különleges jogkörökkel ruházta fel az állami szerveket, amelyek több tízezer embert vádoltak meg azzal, hogy kapcsolatban álltak a puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülennel, az Egyesült Államokban élő hitszónokkal. A török vezetés szerint Gülen és szervezete évtizedek alatt párhuzamos államot épített ki az államapparátusban, Gülen Hizmet nevű mozgalmán keresztül az egész török társadalmat behálózta, legyen szó iskolákról, bíróságokról vagy a hadseregről.

Fetullah Gülen (Fotó: EPA)

A puccskísérletet követően átfogó tisztogatás kezdődött a teljes államigazgatásban. Mintegy 50 ezer embert bebörtönöztek, 150 ezer jogászt, akadémikust, államigazgatási alkalmazottat, katonát és rendőrt pedig felfüggesztettek állásukból azután, hogy egy csapat zendülő egyenruhás harckocsikkal, helikopterekkel és vadászgépekkel megpróbálta magához ragadni a hatalmat, és félreállítani Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

A török igazságügyi minisztérium adatai szerint 169 ezer ember ellen indítottak eljárást. Néhányuk bűne az volt, hogy a Gülen-féle hálózat által is használt üzenetküldő alkalmazáson keresztül kommunikáltak, míg mások a hitszónok hívei által alapított iskolákban dolgoztak, vagy egy Gülenhez köthető bankban helyezték el megtakarításaikat. A hatóságoknak még azok is gyanúsak voltak, akik egydolláros bankjegyet hordtak a pénztárcájukban. Úgy tartják, hogy a Fethullahista Terrorszervezet (FETÖ) tagjai ennek segítségével ismerik fel egymást.

Negyven éves beszivárgást kell helyrehozni

“Mindenhova beszivárogtak” – bizonygatta Numan Kurtulmus kormányfő-helyettes a Reuters hírügynökségnek. Kurtulmus szerint évekbe telhet Gülen befolyásának felszámolása. “Negyven évre visszamenő struktúráról beszélünk, amelyet nem lehet egy nap alatt felszámolni” – tette hozzá.

“Ez a folyamat még hosszú ideig eltart, és nekünk nagyon határozottan kell folytatnunk” – húzta alá Kurtulmus. “Sem a hősiességet, sem az árulást nem szabad feledni. 80 millió állampolgárunk mindegyikének politikai nézetétől függetlenül támogatnia kell küzdelmünket a FETÖ-vel szemben. Ez a tisztogatás a végsőkig el fog menni” – tette hozzá.

Ugyanezt az üzenetet erősíti meg majd Erdogan az eheti megemlékezéseken, amelyek csúcspontja a vasárnap hajnali 2 óra 34 perckor elhangzó ankarai beszéde lesz. Egy évvel korábban pontosan ugyanekkor vették tűz alá a lázadók a parlamentet.

hirado.hu
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó