Marad az állóháború a multilobbival
A kormány nem hátrál meg a brüsszeli bürokraták gáncsoskodása miatt, és továbbra sem támogatja az adóelkerülést hazánkban – közölte a Magyar Időkkel a kancellária kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa annak kapcsán, hogy második szakaszába érkezett az unió kötelezettségsze­gési eljárása a kereskedelmi cégek tartósan veszteséges működését korlátozó törvénnyel szemben. Szatmáry Kristóf szerint a multilobbi nyomására indított eljárásban az Európai Bíróság előtt folytatódik a vita.
2017. július 15. 18:29
– Döbbenten állunk az unió döntése előtt, és megint azzal szembesülünk, hogy a brüsszeli bürokraták fordítva ülnek a lovon. Ahelyett, hogy az adóelkerülés elleni lépéseket támogatnák a tagországokban, illetve az adófizetést erősítenék, továbbá az állampolgárok érdekeit védenék, megint egyértel­műen a multik oldalára állnak azzal, hogy gyakorlatilag Magyarországra akarják kényszeríteni a szabályozás visszavonását – jelentette ki a Magyar Időknek a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa.
 
Szatmáry Kristóf annak kapcsán mondta ezt, hogy a kormányhoz a napokban hivatalos értesítés érkezett: a veszteségesen működő, napi fogyasztási cikket forgalmazó cégekkel kapcsolatos törvény ellen 2016 februárjában indult kötelezettségszegési eljárást Brüsszel a második szakaszába lép­tette.
Vázolta: a csatolt vélemény úgy szól, hogy az Európai Bizottság szerint a két évig veszteséges kiskereskedelmi vállalkozások működésének letiltása ellentétes a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvével, illetve a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós joggal, és nem igazolható a közérdeken alapuló kényszerítő okokkal.

Brüsszel szerint a cégeknek megnövekedett kockázatokkal kell szembenézniük, ha be akarnak lépni vagy terjeszkedni kívánnak a magyarországi piacon. Noha a vállalati jelentések ennek ellenkezőjéről szólnak, az idén ugyanis valamennyi itt lévő cég beruházásokra készül, az unió bürokratáinak indoklása szerint a tartós veszteség tiltása akadályozhatja a befektetési szándékot, ami a versenyképesség romlásával járhat és magasabb fogyasztói árakat eredményezhet.

– Több tárgyalást folytattunk az eljárás részeként; jeleztük Brüsszelnek, hogy ha az adóelkerülés visszaszorítására irányuló célok mentén a tiltás helyett vannak más megoldások, arra nyitott a magyar kormány. Arról nem akarnak hallani, hogy bárkit bezárással fenyegetünk – mondta Szatmáry Kristóf. A magyar fél is fölvázolt több alternatív javaslatot a tevékenység tiltásának kiváltására, például bezárás helyett a veszteséges céghez vagyonfelügyelő kirendelését írták volna elő, akinek az ellenjegyzése szükséges a további működéshez.

– Az alapálláspontunk továbbra is az, hogy a szabályozás hatékony, és eredményeket is hozott, ezt a multiláncok által az előző üzleti évekről közzétett nyilvános mérlegadatok is bizonyítják. Azok a cégek, amelyek a bevallásaikban korábban papíron halmozták a veszteségeket, miközben a külföldi anyavállalatnak jelentős kifizetések történtek, legutóbb, a tiltás megvalósulása előtti évben pozitív eredményekről számoltak be – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

Kijelentette: tovább kívánják vívni a harcot, Magyarországnak két hónapon belül kell reagálnia az uniós levélre, azonban várhatóan bíróság elé kerül az ügy. – Nem lehet az adóelkerülés oldalára állni, ezt a kormány semmilyen területen nem támogatja. A multik érdekeit védő erőfitogtatásra nem vagyunk vevők, az elveinkből pedig nem engedünk – közölte.

Magyaridok.hu
megmondó
De most történt valami. Olyan, amit nehéz a magyar nép bölcsességével azonosítani.
 • Az Európai Unió tulajdonosa
  A kisrészvényesek megzabolázásához rendelkezésre állnak az eszközök: a Nagytestület tagjainak többsége a tulajdonos zsebében van.
 • Elnökjelölt rovott múlttal
  Azaz a baloldali politika továbbra sem óhajt megtisztulni: benne hagyja a szennyeződést a magyar közéletben.
 • Aztán eljött az este
  Most várhatjuk, hogy a gender-Macron, a kvóta-Merkel és a whisky-Juncker mikor és milyen őszintén gratulál.
 • Nagy lehetőség: kibukhat az LMP
  Az európai demokráciában az ellenzéknek is meg kell felelnie bizonyos szellemi minimumnak.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI