Marad az állóháború a multilobbival
A kormány nem hátrál meg a brüsszeli bürokraták gáncsoskodása miatt, és továbbra sem támogatja az adóelkerülést hazánkban – közölte a Magyar Időkkel a kancellária kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa annak kapcsán, hogy második szakaszába érkezett az unió kötelezettségsze­gési eljárása a kereskedelmi cégek tartósan veszteséges működését korlátozó törvénnyel szemben. Szatmáry Kristóf szerint a multilobbi nyomására indított eljárásban az Európai Bíróság előtt folytatódik a vita.
2017. július 15. 18:29
– Döbbenten állunk az unió döntése előtt, és megint azzal szembesülünk, hogy a brüsszeli bürokraták fordítva ülnek a lovon. Ahelyett, hogy az adóelkerülés elleni lépéseket támogatnák a tagországokban, illetve az adófizetést erősítenék, továbbá az állampolgárok érdekeit védenék, megint egyértel­műen a multik oldalára állnak azzal, hogy gyakorlatilag Magyarországra akarják kényszeríteni a szabályozás visszavonását – jelentette ki a Magyar Időknek a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosa.
 
Szatmáry Kristóf annak kapcsán mondta ezt, hogy a kormányhoz a napokban hivatalos értesítés érkezett: a veszteségesen működő, napi fogyasztási cikket forgalmazó cégekkel kapcsolatos törvény ellen 2016 februárjában indult kötelezettségszegési eljárást Brüsszel a második szakaszába lép­tette.
Vázolta: a csatolt vélemény úgy szól, hogy az Európai Bizottság szerint a két évig veszteséges kiskereskedelmi vállalkozások működésének letiltása ellentétes a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvével, illetve a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós joggal, és nem igazolható a közérdeken alapuló kényszerítő okokkal.

Brüsszel szerint a cégeknek megnövekedett kockázatokkal kell szembenézniük, ha be akarnak lépni vagy terjeszkedni kívánnak a magyarországi piacon. Noha a vállalati jelentések ennek ellenkezőjéről szólnak, az idén ugyanis valamennyi itt lévő cég beruházásokra készül, az unió bürokratáinak indoklása szerint a tartós veszteség tiltása akadályozhatja a befektetési szándékot, ami a versenyképesség romlásával járhat és magasabb fogyasztói árakat eredményezhet.

– Több tárgyalást folytattunk az eljárás részeként; jeleztük Brüsszelnek, hogy ha az adóelkerülés visszaszorítására irányuló célok mentén a tiltás helyett vannak más megoldások, arra nyitott a magyar kormány. Arról nem akarnak hallani, hogy bárkit bezárással fenyegetünk – mondta Szatmáry Kristóf. A magyar fél is fölvázolt több alternatív javaslatot a tevékenység tiltásának kiváltására, például bezárás helyett a veszteséges céghez vagyonfelügyelő kirendelését írták volna elő, akinek az ellenjegyzése szükséges a további működéshez.

– Az alapálláspontunk továbbra is az, hogy a szabályozás hatékony, és eredményeket is hozott, ezt a multiláncok által az előző üzleti évekről közzétett nyilvános mérlegadatok is bizonyítják. Azok a cégek, amelyek a bevallásaikban korábban papíron halmozták a veszteségeket, miközben a külföldi anyavállalatnak jelentős kifizetések történtek, legutóbb, a tiltás megvalósulása előtti évben pozitív eredményekről számoltak be – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

Kijelentette: tovább kívánják vívni a harcot, Magyarországnak két hónapon belül kell reagálnia az uniós levélre, azonban várhatóan bíróság elé kerül az ügy. – Nem lehet az adóelkerülés oldalára állni, ezt a kormány semmilyen területen nem támogatja. A multik érdekeit védő erőfitogtatásra nem vagyunk vevők, az elveinkből pedig nem engedünk – közölte.

Magyaridok.hu
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Soros: Európa ellenségei ellenzik a nyílt társadalom eszméjét
  Interjút adott a Népszavának Soros György, a milliárdos spekuláns, aki ma ünnepli 90. születésnapját. Az agg agitátor kijelölte az EU-n belüli ellenségeit, amelyek Magyarország és Lengyelország. A világpolitikában pedig Oroszországtól és Kínától tart Soros, aki továbbra is kiáll az örökkötvények gondolata mellett.
 • Építeni akarunk, nem rombolni
  Augusztus elsejétől Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az előadásaival egész Európában nagy sikert elért, számos külföldi díjat is nyert művész ellen példátlan támadás indult.
 • A tisztességes baloldal egyben nemzeti is
  A liberális tőke olyan totális diktatúrát valósíthat meg, mint Hitler. A nyílt társadalmak hívei destabilizációs kísérletet hajtanak végre az Európai Unióban.
MTI Hírfelhasználó