Nagyon jól járt Berlin a görög válsággal
Ritkán nyilvánosságra kerülő adatok láttak napvilágot: Németország az Athénnak folyósított hitelek és görög állampapírok vásárlása révén a görög válság kezdete óta évente euró-százmilliókban mérhető haszonra tett szert. Nem kevesen vélik úgy, hogy ezt az összeget az igazi szolidaritás jegyében a hellén állam javára kellene fordítani.
2017. július 19. 10:12

A Görögországnak folyósított hitelek kamataiból, valamint az adósságvásárlási program keretében vett görög államkötvények hozamából Németország 1,34 milliárd euró haszonra tett szert a görög válság kitörése, azaz 2009 óta – idézi a Süddeutsche Zeitung azt a közleményt, amelyben a német pénzügyminisztérium – a Zöldek követelésére – részleteket ismertet az Athén hitelezésével kapcsolatos nyereségről. Eszerint a német újjáépítési bank, a Kredit­anstalt für Wiederaufbau (KfW) nettó 393 millió euró nyereségre tett szert egy 2010-ben Görögországnak állami hitelgaranciával folyósított 15,2 mil­liárd eurós hitel kamataiból. (Eredetileg 22,3 milliárdot kaptak volna a görögök, ám csak ennyit használtak fel.) 2010 és 2012 között pedig az Európai Központi Bank (EKB) kezdeményezésére az euróövezet jegybankjai által szervezett állampapír-vásárlási program hasznából 952 millió euró jutott a Bundesbanknak.

Az eurózóna többi tagja abban egyezett meg, hogy az ezekből a pénzügyi műveletekből származó hasznot visszajuttatják a görög központi pénzintézetnek. A visszatérítési program működött is 2015-ig, amikor politikai okokból leállították: ekkor különbözött össze ugyanis a baloldali Alexisz Ciprasz (képünkön) újonnan alakult kormánya a segélyeket folyósító három fő szervezettel. Ahogy a német lap írja, a 2015-ös német költségvetés megfelelő rubrikájában szerepelt is egy 412 millió eurós kifizetés Görögország javára, ám a pénz sosem érkezett meg Athénba. És ez valószínűleg így is marad, mert mint ahogy azt Jens Spahn, a szövetségi pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: „a szövetségi kormány pillanatnyilag nem tervez ilyen jellegű kifizetéseket”.

Pedig Athén mindent megtesz, hogy ismét kinyíljon ez a pénzcsap: együttműködési készsége jeleként hajlandó mindazokat a reformokat és megszorító intézkedéseket foganatosítani, amelyeket uniós partnerei követelnek a segélyért cserébe. Az erőfeszítések eredményeként a görög kormány például költségvetési többletet ért el, de ez sem hatotta meg Berlint.

A Zöldek szerint ugyan nem törvényellenes, hogy Németország keres a görög válságon, a szolidaritás morális értelmében azonban ez nem tekinthető legitim eljárásnak.

magyaridok.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Lehetetlen megvalósítani az Európai Egyesült Államok vízióját
  Az európai parlamenti választás kampányában az Európai Egyesült Államokban látta a jövőt a baloldal egy része. Fricz Tamás politológus azonban úgy gondolja ez lehetetlen, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok történelme teljesen eltér az úgynevezett öreg kontinensétől.
 • Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát
  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).
 • Hetvenöt éve robbantották fel Budapest hídjait
  Budapest ostroma a második világháborúban 1944. december 25-től 1945. február 13-ig folyt. A halottak száma százezer fölé emelkedett, romhalmazzá váltak értékes épületek, és a főváros hídjai is megsemmisültek. A visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel az Erzsébet királynéról elnevezett átkelőt, a Lánchidat és a Margit híd addig még álló három budai nyílását.
MTI Hírfelhasználó