Megvan az első érem
Bronzérmet nyert a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó az úszó-világbajnokságon a Duna Arénában vasárnap, megszerezve Magyarország első érmét a 17. vizes vb-n.
Utoljára frissítve: 2017. július 23. 23:53
2017. július 23. 21:47

A kvartettben Kozma Dominik első emberként 48.26-ra javította a délelőtt felállított 48.61 másodperces országos csúcsát, míg a négyes is új nemzeti rekordot ért el 3:11.99 perccel. A régit (3:13.28 p) az előfutamban úszta a váltó, onnan az ötödik helyen jutott fináléba.

Hihetetlen hangulatú finálét teremtett a Duna Aréna telt házas közönsége, szinte felrobbant a létesítmény, amikor már lehetett érezni, hogy utolsó úszóként Bohus Richárd képes lehet behozni a stafétát a harmadik helyre. Végül sikerült is megszerezni a harmadik helyet, a 10 ezer néző pedig hatalmas üdvrivalgásban tört ki.

A számot az amerikaiak nyerték 3:10.06 perccel, a második helyen a brazil váltó zárt.

"Nagyszerű érzés volt, mindenki kiadta magából a maximumot, jól sikerültek a váltások is. Szerintem ma minden nekünk kedvezett" - nyilatkozta Kozma Dominik. "Már az utolsó 25-nél láttuk, hogy ebből érem lehet, Ricsinek csak haza kellett hoznia a váltót. Ő pedig megtette, amit meg kellett. Ennek az éremnek a fele legalább a közönségé."

"Ricsivel nagyon sokat gyakoroltuk a váltásokat, szerencsére jól sikerült, igaz, az időmmel nem igazán vagyok elégedett" - mondta Holoda Péter, aki hozzátette, nagyon gyors a medence, ami azt jelenti, hogy nagyon a víz tetején tudnak mozogni, igaz, a harmadik negyedik embernek már elég nagy hullámok között kell kapaszkodnia.

Bohus Richárd leúszta az aranyérmes amerikai váltó összes tagját

Bohus Richárd utolsóként úszott a világbajnoki bronzérmes magyar csapatból férfi 4x100-as gyorsváltó döntőjében.

Teljesítménye elengedhetetlen volt a történelmi sikerhez és a váltó új országos csúcsához, hiszen a hatodik helyen ugrott medencébe az utolsó 100 méterre és a harmadikként csapott célba. Még ő is alig akarta elhinni, amikor Tóth Bálint, az M4 Sport riportere közölte vele, hogy 47.21-et úszott.

A Nemzeti Sport Online szúrta ki, hogy ez az időeredmény több mint egy másodperccel jobb annál az országos csúcsnál, amelyet Kozma Dominik úszott vasárnap délelőtt szintén a 4×100-as gyorsváltóban, de még az előfutamban. Bohus úszása egyébként azért nem lehet nemzeti rekord, mert nem a váltó első tagjaként ugrott medencébe.

Ha a finálé egyéni eredményeit tekintjük, Bohus Richárdnál csak az ezüstérmes brazil négyes két tagja ért el jobb időt, viszont az aranyérmes amerikai váltó összes tagjánál gyorsabban úszott az utolsó száz méteren, náluk Nathan Adrian volt a legjobb (47.25)

A magyar váltóból Bohus után Németh Nándor volt a második leggyorsabb (48.04), őt követte Kozma Dominik (48.26) egy az egyben lemásolva délelőtti teljesítményét, majd Holoda Péter (48.85).

Bohus Richárd hatalmasat úszva hozta be a harmadik helyre a váltót (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Eredmények:
férfi 4x100 m gyorsváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Townley Haas, Blake Pieroni, Nathan Adrian) 3:10.06 perc
2. Brazília (Gabriel Santos, Marcelo Chierighini, Cesar Cielo Filho, Bruno Fratus) 3:10.34
3. MAGYARORSZÁG (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd) 3:11.99

Kapás ötödik, Késely hatodik 400 méter gyorson

Kapás Boglárka az ötödik, Késely Ajna pedig a hatodik helyen végzett vasárnap 400 méter gyorson a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

Kapás 4:04.77 perces eredménnyel csapott célba, míg Késely alaposan megjavítva 4:06.42-es eddigi egyéni legjobbját 4:05.75-ös idővel ért célba.

A számot az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky nyerte, ezzel az első női úszó lett, aki ebben a számban egymást követő három világbajnokságon nem talált legyőzőre.

"Nem mondom, hogy teljesen elégedett vagyok, mivel a legjobbammal ez egy sima bronzérem lett volna, ugyanakkor nagyon élveztem az úszást - értékelt Kapás Boglárka. - A reggeli után igazából csak arra tudtam gondolni, hogy legyünk túl ezen a 400 méteren, de nagyon várom már az 1500 métert" - tette hozzá az olimpiai bronzérmes úszó.

"Nagyon örülök ennek az időnek, így, akárcsak az ifjúsági Európa-bajnokság, ez a verseny is fantasztikusan kezdődött. Nagyon köszönöm a családomnak és az edzőimnek, akik minden nap velem küzdöttek, és tudják, hogy a céljaim után úszom" - nyilatkozott a 15 éves Késely Ajna.

Eredmények:
Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:58.34 perc
2. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:01.54
3. Li Ping-csie (Kína) 4:03.25
..5. KAPÁS BOGLÁRKA 4:04.77
6. KÉSELY AJNA 4:05.75

Hosszú Katinka a legjobb idővel döntős 200 m vegyesen

Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon vasárnap.

A háromszoros olimpiai bajnok 2.07.14 perces idővel nyerte az elődöntőt.

Jakabos Zsuzsanna futamában a hetedik, összesítésben a 12. helyen (2:11.92 p) végzett, így lemaradt a fináléról.

"Hihetetlen érzés itt úszni, mindenki megpróbálta elképzelni, milyen lesz, de ez mindent felülmúlt. Nekem még nehezen is ment a koncentráció emiatt, a magyar közönség felülmúlhatatlan" - mondta Hosszú Katinka, aki arra a kérdésre, hogy mennyire úszta ki magát, csak annyit mondott, "ez csak elődöntő volt."

Jakabos Zsuzsanna is dicsérte a Duna Aréna telt házas hangulatát.

"Nem titok, szerettem volna döntőt úszni, ez most nem sikerült, de kiadtam magamból mindent. Az edzések alapján azt gondoltuk, jobb lesz, de ennyi ember előtt hihetetlen érzés volt a vízbe ugrani. Úgy érzem, az emberek képesek segíteni a hangjukkal. Mostantól a négyszáz méter vegyesre koncentrálok" - nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna.

A szám döntőjét hétfő este rendezik.

MTI
Címkék:
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
  • Magyarnak lenni újra előny - egységes világnemzet
    Magyarnak lenni hátrány helyett újra előny, a magyarság mára "egységes világnemzetté vált" - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi magyar iskolák online találkozóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó