Visszaküldték a helikoptereinket az oroszok
A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget.
2017. július 25. 15:33

Ezt közölte Simicskó István honvédelmi miniszter. A tárcavezető Szolnokon mondott beszédet a nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopterek alkalmazásba vételi ünnepségén.

Simicskó István az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta, hogy Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén.

Felidézte, hogy kormányzati döntés született 4+1 Mi-17 típusú közepes szállító helikopter ipari nagyjavításáról az elmúlt időszakban. A felújítás után a helikopterek még nyolc évig vagy kétezer repült óráig üzemben tudnak maradni, ezzel erősítve a magyar honvédség helikopterképességét – közölte.

Szolnok, 2017. július 25. Simicskó István honvédelmi miniszter (j), Szalay Ferenc (j2) és Orosz Zoltán, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese (j3) egy nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopter fegyverzeténél a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázison 2017. július 25-én. MTI Fotó: Mészáros János

 

Szólt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium 4 szállító helikopter nagyjavítására nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le. Ennek keretében négy pályázótól négy pályázat érkezett és 3,9 milliárd forint értékben egy orosz gyártó cég – az AO Vertoljoti Rossziji – nyerte meg a pályázatot – mondta, hangsúlyozva: a cég az ipari nagyjavítást szakszerűen elvégezte.

A nagyjavítás során egyebek mellett felújították a hajtóműveket, a sárkányszerkezetet, kicserélték a forgószárnylapátokat, a faroklégcsavar-lapátokat, az elektromos vezetékeket, a kontaktorokat, a hidraulikát.

Simicskó István kiemelte: a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része új helikopterek beszerzése is, a költségvetési források bővülésével a következő tíz évben ütemezetten fejlesztik a magyar honvédséget.

Szolnok, 2017. július 25. Simicskó István honvédelmi miniszter (j) és Szalay Ferenc polgármester (j2) kezet fog az egyik nagyjavításból visszatért Mi-17- es szállítóhelikopter legénységével a szolnoki Ittebei Kiss József helikopterbázison 2017. július 25-én. MTI Fotó: Mészáros János

 

Simicskó István kérdésre válaszolva azt is elmondta: a tízéves fejlesztési tervet magában foglaló Zrínyi 2026 haderőfejlesztési programban a légi szállítási képességtől akár a tüzérség megerősítéséig mindenféle fegyvernemkultúrát szeretnének megtartani és fejleszteni.

A tárcavezető azt is közölte, lesz egy rövid időszak, amikor működnek még a Mi-17-esek és az új eszközök is. Az új eszközökre vonatkozó tender kiírása és a gépek megérkezése több évet vesz igénybe – jegyezte meg.

Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka elmondta: a helikopterek a harmadik nagyjavításon estek át, az ötödik helikopter esetében pedig idén szeptember után lesz újabb nagyjavítás.

MTI
 • A hungarofóbia mérlege
  Egyhetes konferencia is kevés lenne annak taglalására, hogyan ártott társadalmunknak a legvisszataszítóbb rasszizmus. Mégis fontos, hogy elkészüljön a hungarofóbia mérlege.
 • A futball a tartalomipar része
  A futball ugyanis több, mint sport, több, mint tartalomipar, hallatlanul fontos – lenne – egy-egy nemzeti közösség jövőformálásához.
 • Salvini: a Conte-kormány elárulta Olaszországot
  Giuseppe Conte miniszterelnök "eladta" Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért "Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert "ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott" - hangoztatta Salvini. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem "Salvini, hanem 60 millió olasz ellen" cselekszik.
 • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét
  Az elmúlt kilenc évben a Kárpát-medencében 120 új templom épült és 3000 újult meg - mondta, hozzátéve, hogy a magyar egyházak életében "ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű gyarapodásra és megújulásra az elmúlt száz esztendőben nem volt példa".
 • Török Ferencnek még fontos feladata van
MTI Hírfelhasználó