Magyarok segítenek az újraéledő Irakban
A terroristák által pár éve elfoglalt, Moszul környéki városokban oszt csomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet. A menekültek lassan megkísérelnek visszatérni ezen településekre, de továbbra is segítségre szorulnak.
2017. július 26. 13:06

Mint azt Andrássy Zita, az Ökumenikus Segélyszervezet programvezetője az M1-nek nyilatkozva elmondta, bár Erbíl légvonalban csupán 80 kilométerre fekszik Moszultól, a városban tartózkodó munkatársaik egyáltalán nincsenek veszélyben – ráadásul a moszuli művelet is a végéhez közeledik, vagyis az iraki biztonsági erőknek már csak néhány utcában kell rendet tenniük.

A szervezet számos, korábban az Iszlám Állam dzsihadistáinak fennhatósága alá tartozó területeken nyújt segítséget a bajba jutottaknak, akik már úgy érzik, javulásnak indult a biztonsági helyzet, elvégre ők vissza mertek térni az általuk elhagyott településre, ahol egy jól működő életet kellett maguk mögött hagyniuk – sokan egyetlen nap alatt döntöttek a távozásról, melyet követően 2-3 évig is bujdostak; nyilván munkájuk is megszűnt.

 

Kő kövön nem maradt

A segítségre ugyanakkor változatlanul nagy szükség mutatkozik, hiszen az IÁ romhalmazokat hagyott maga mögött: ennek értelmében az élelmiszeradományok mellett a magyar csapatok a lakóházak helyreállításában is részt vállalnak.

Iraki rendfenntartók szolgálatot teljesítenek Moszul elpusztított Óvárosában 2017. július 24-én, két héttel az után, hogy az iraki hadsereg kilenchavi harcokat követően visszafoglalta a nagyvárost az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől (Fotó: MTI/EPA)

A hosszú távú célkitűzéseket illetően a programvezető kifejtette: a segélyszervezet a visszatérő családok újbóli letelepüléséért, helybenmaradásáért, valamint életük újraindításáért dolgozik. Ezen terveket jelenleg olyan alapvető feltételek mint a vízellátás és az áramszolgáltatás hiánya is megnehezítik – ezek helyreállítása lassan ugyan megtörténik, ám a szóban forgó településeken még bőven akad munka.

A teljes élet az adományoktól függ

Az érintett városok lakosságának szempontjából roppant fontos időszakban vagyunk, hiszen a település vezetői, illetve a szervezet által felkeresett egyházi vezérek szerint roppant fontos lenne, hogy a szeptemberi iskolakezdésre visszatérjenek a családok, akik közül egyesek rokonoknál, míg mások minden tartalékukat felélve bérelt házakban húzódtak meg. Persze az, hogy a korábban elmenekültek teljes mértékig helyreállított településekre térhetnek-e majd haza, nagyban függ az adományok mértékétől, mivel a hátralévő munka hatalmas költségeket emésztene fel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet gyűjtést is szervezett a visszatérők megsegítésére: például a vízellátás helyreállításának érdekében a helyieknek nagy szüksége lenne egy tartálykocsira, illetve egy, az áramszolgáltatás újraindítását biztosító, nagy teljesítményű generátorra – a szervezet saját honlapján keresztül fogadja az adományokat.

hirado.hu - M1 Hiradó
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó