Újraindíthatják leállított egységeiket a téglagyárak
Korábban leállított egységeik újraindítására készül több hazai téglagyár is, ha a megnövekvő keresleti viszonyok azt tartósan indokolják – értesült a Magyar Idők a Magyar Téglás Szövetségtől. A lakásépítések megindulásával járó forgalombővülés a tavalyi ugrás után idén az év első felében tovább fokozódott.
2017. július 28. 13:16

– Nem kell hiánytól tartani téglából és cserépből, noha folyamatosan és jelentősen nő a kereslet e termékek iránt – jelentette ki a Magyar Idők érdeklődésére Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség (Matész) elnöke. Kifejtette, a hazai gyártók képesek rá, hogy kielégítsék a jelentősen növekvő igényeket, igaz, olykor csak társvállalatokon keresztüli, belső gyártói import révén tudják ezt megtenni. Kató Aladár hozzátette: ha a keresleti viszonyok tartósan indokolják, a gyártói kapacitás bővítésére is van lehetőség a korábban leállított egységek újraindításával, amire több gyár készül már. Gondot egyedül a munkaerőhiány jelent, amelyet a téglások különösen a villamossági és gépész területen dolgozók esetében érzékelnek. A Matész elnöke szerint azonban a szűkös létszámhelyzetet egyelőre tudják kezelni.

A számok jelentős felfutást mutatnak az elmúlt egy-másfél évben. A téglatermékekből már 2016-ban mintegy másfélszer annyi fogyott, mint az azt megelőző évben. Kató Aladár rámutatott: az erősödő kereslet kitart, hiszen idén az első fél évben 25-30 százalékkal tovább nőtt a forgalom 2016 első hat hónapjához képest. Az égetettcserép-termékekre is nő az igény, igaz, kisebb mértékben: e területen mintegy 10 százalékos bővülés tapasztalható 2017 eddig eltelt részében. Kató Aladár szerint bár némileg emelkedtek az árak, mégis egyre jellemzőbb, hogy a korszerű, minőségi termékeket keresik mind a magánépítkezők, mind a nagyobb beruházók.

 

A szakszövetség szerint egyre jellemzőbb, hogy a korszerű, minőségi termékeket keresik a beruházók Forrás: Mirkó István

– A kormány intézkedései, az otthonteremtési program felrázta a lakásépítési ágazatot. Számos családi ház épül, de most már az új, nagyobb társasházak műszaki készültsége is olyan szakaszba jutott, ami tovább növeli a tégla- és cseréptermékek iránti keresletet – magyarázta Kató Aladár, hozzátéve, hogy a hosszú távú kiszámíthatóság érdekében további intézkedésekre lenne szükség. – Nagyon bízunk benne, hogy a lakásépítések felpörgését elősegítő kedvezményes forgalmi adó hatályát meghosszabbítja a kormányzat 2019 utánra is – közölte a Matész elnöke. Kató Aladár szerint emellett a családi otthonteremtési kedvezmény több alkalommal említett bővítésére, változtatására is nagy szükség lenne, ugyanis bár erős a felfutás, ez a közép-magyarországi régiót és néhány iparilag is erős megyeszékhelyet és agglomerációját leszámítva az ország kevés részén érezhető.

Nem egyedül az égetettkerámia-termékek piacán érezhető a kedvező hatás. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség szerint a különböző termékeknél mintegy 20-30 százalékos forgalombővülés történt az év első felében. – A fellendülés mentén változatlanul komoly probléma a kivitelezői szakemberhiány, amely 3-6 hónapos csúszásokat eredményez. Emellett kalandorjellegű projektek is megjelentek, amelyeknél a szükséges finanszírozói háttér kérdéses lehet. A beruházóknak és lakásvásárlóknak érdemes ellenőrizni a leendő partner, illetve az eladó szakmai hátterét – hívta fel a figyelmet Vidor Győző, a szövetség elnöke.

magyaridok.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó