Továbbépül a borostyánút a Nyugat-Dunántúlon
Továbbépülhet Szombathelytől délre az M86-os gyorsforgalmi út. A Nyugat-Dunántúl legfontosabb észak–déli áruszállítási folyosóját 24 kilométeren bővítik kétszer két sávosra. A Szombathely és Csorna közötti szakaszt tavaly ősszel adták át.
2017. július 30. 12:09

A 86-os út Egyházasrádóc és Szombathely közötti szakaszának bővítésére, négysávos kialakítására vonatkozó közbeszerzést hirdetett meg a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. a közbeszerzési értesítőben. A pályázat nyertesének feladata a 86-os úton az 57 és 77,8 kilométerszelvények közötti szakasz engedélyezési és kiviteli terveinek módosítása, a környezetvédelmi engedély módosításával együtt. A 2015-ben készült engedélyezési és kiviteli terv, valamint építési engedély 14 kilométeren kétszer egy sávos, 8,2 kilométeren kétszer két sávos útra vonatkozott.

A most előírt módosítás következtében a 2015-ben készített terveket úgy kell átalakítani, hogy a teljes hosszon kétszer két sávos gyorsforgalmi út készüljön. A módosításban a 8,2 kilométeres négysávos szakasz terveinek korszerűségét is felül kell vizsgálni. Mivel a tervezési szakasz érinti a 86-os út 53–57,4 kilométerszelvények közötti kétszer két sávos, 2013-ban megépült szakaszát is, ezért a teljes tervezési szakasz az 53-as szelvénytől a 77-es szelvényig tart. A kiírás szerint további feladat a tervezett Körmend–Szombathely szakasz megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése.

Az M86-osnak egy dél-dunántúli szakasza elkészült már, a zalalövői elkerülőt tavaly novemberben adták át. A 10,71 kilométer hosszú új nyomvonalon megépült út két jelentős méretű műtárgyat foglal magába: egy 600 méter hosszú, nyolcnyílású, felsőpályás acél gerendahidat a Zala folyón a Bajánsenye–Zalaegerszeg–Ukk–Boba vasútvonalat átívelve, a Körmend–Zalalövő vasútvonal és Zalapatakai-patak keresztezésében pedig egy 160 méter hosszú, kétnyílású, felsőpályás acél gerendahidat. További egy kisebb átjáró épül a Keresztúri-patak felett. A 86-os főút és a 7411-es jelű összekötő út találkozásánál egy külön szintű csomópontot alakítanak ki.

Az M86-os út mint a Nyugat-Dunántúl legfontosabb észak–déli irányú nemzetközi közúti áruszállítási folyosója a tervek szerint északon Csornától Mosonmagyaróvárig húzódik majd, míg Szombathelytől a szlovén határnál fekvő Rédicsig épül meg hosszabb távon. A fejlesztés a Mosonmagyaróvárt és Rédicset összekötő 86-os út túlterheltségét kívánja megszüntetni, amit az okoz, hogy Ausztria korlátozta a vele párhuzamos A2-es autópálya forgalmát. Az osztrákoknál 2004-ben vezették be a kamionok számára az elektronikus útdíjat, 2010-ben pedig tovább szigorítottak. A besorolás módosításának következtében a leginkább környezetszennyező kamionoknak 10 százalékkal többet kellett fizetniük az autópálya használatáért, mint korábban.

A fuvarozás díjának emelkedése arra ösztönzött több szállítótársaságot, hogy elkerülje az osztrák autópályákat. Az észak–déli irányú tranzit az osztrák A2-es és A3-as autópálya helyett a magyar 86-os és részben a 85-ös főutat vette igénybe, amely párhuzamosan fut a határ magyar oldalán. Az E65-ös út az Északi-tenger lengyelországi kikötőjét, Szcsecsint köti össze Csehországon és Szlovákián át a magyar Rajka–Rédics szakasszal, majd továbbhalad Zágrábon át az adriai kikötőig, Rijekáig. Az útvonal többé-kevésbé megegyezik vagy párhuzamosan fut az ókori borostyánúttal, amely a Baltikumból, a mai Szentpétervár környékéről halad az Adriáig, Velence irányába.

magyaridok.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó