Az MSZDP és a taxisblokád
A dr. Petrasovits Annával készült beszélgetésből idézünk.
2017. augusztus 1. 10:27

"- Ez fontos, mert még nem sikerült bennünket teljesen tacsra tenni, még ebből is felálltunk egy időre, és én az ellenzéki vezetők közül egyedüliként akkor azt mondtam, hogy a taxisblokádhoz mi nem csatlakozhatunk. Pedig komplett megyei delegációk keltek útra és jöttek be a székházba, és akkor is éjszakába nyúlóan arról vitatkoztunk, hogy kiálljunk-e a taxisblokád mellett vagy sem. Én azt mondtam, hogy ez a blokád - pedig akkor még nem tudtunk semmit, mert pár órája történt az egész - az első demokratikusan megválasztott magyar kormány megdöntését célozza, és feltevésem szerint az SZDSZ állhat a háta mögött. Ez ösztönből jött, hiszen semmilyen információm nem volt, csupán csak két kérdést tettem fel: hol, milyen lezárások vannak és kik vannak benne. Ennyit bőven elég is volt tudnom ahhoz, hogy nem állhatunk mögéjük, mert ez nem az ország érdekét szolgálja.

- Külön tanulmánykötet született ebben a témában nálunk a Retörkiben. Máer meg is jelent, és nagyon jó anyag.

- Ennek nagyon örülök!

Volt, aki elfogadta az érvelésemet, volt aki dünnyögött, hogy akkor kiszakad és alakít még egy szocdem pártot, de aztán szépen mindenki elfogadta az álláspontom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt hivatalosan ehhez a blokádhoz egészen biztosan nem fog csatlakozni. Úgy érveltem, hogy itt nem azon van a hangsúly, hogy a kormány megemelte a benzin árát, hanem azon, hogy miért tette ezt. A másik pedig az volt, hogy emiatt tényleg odfa akarunk mindent dobni, amit az ország 1989 óta elért? Káoszt akarunk? Az kinek jó? Annak, aki zavarosban ügyesen tud halászni és nem becsületes embereknek. Először lesz majd a káosz, aztán meg majd az intervenció. Csak most éppen nem katonai formában, most jön majd másképpen. Megértettétek? Megértették. Aki meg nem, az is kénytelen volt, mert a szavazás eredménye kötelezte őket."

(Részlet: Orosz Tímea: A magyar szociáldemokrácia a rendszerváltoztatás időszakában című könyvéből, melyben a dr. Petrasovits Annával való beszélgetéséből idéztünk. A kötetet a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) adta ki és az Antológia Kiadó gondozásában, 2017-ben jelent meg Lakiteleken, melyet olvasásra szívesen ajánlunk.)

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó