Több NGO nem írta alá a magatartási kódexet
Legkevesebb két olyan civil- és segélyszervezet is elutasította, hogy aláírja a Róma által kidolgozott magatartási kódexet, melyek embereket mentenek a Földközi-tengeren - derül ki az olasz belügyi tárca hétfői tájékoztatásából. Sajtóhírek szerint az Orvosok Határok Nélkül is köztük van.
2017. augusztus 1. 10:04

A hírügynökségi jelentések szerint az Orvosok Határok Nélkül (MSF) elutasította, hogy aláírja a mentés szabályait szigorító javaslatokat. A Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy a német Jugend Rettet (Mentő Fiatalság), Sea-Watch és Sea-Eye és a francia SOS Méditerranée “tartózkodott” a kódex aláírásakor.

Az AP ameriki hírügynökség jelentése szerint viszont a Jugend Retett és a Sea-Watch is elzárkózott az aláírástól. Az AFP francia hírügynökség két elzárkózóról, az MSF-ről és a Jugend Rettetről ír.

Az MSF elsősorban azt kifogásolja, hogy az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak.

Migránsok partra szállnak az MSF hajójáról Olaszországban. MTI/EPA Fotó

“Ez az előírás veszélybe sodorja a különböző hajók együttműködésének törékeny egyensúlyát” – írta levelében az olasz belügyminiszternek Gabriele Eminente, az MSF olaszországi igazgatója, aki szerint hajóik sokszor alig bírják a mentést, “a tengeren pedig élet és halál között csak pár perc a különbség”.

Az MSF olaszországi misszióvezetője, Tomasso Fabbri azt is kifogásolta, hogy a szabályok nem tartalmaznak garanciát a hajók fedélzetére vezénylendő rendőrök fegyverviselésével kapcsolatban.

A Jugend Rettetnek azzal szemben vannak fenntartásai, hogy a segélyhajóknak a fedélzetükre kell venniük legalább egy olasz rendőrt vagy határőrt is. ”Ez ellentétes a semlegesség humanitárius elvével, melyhez ragaszkodunk. Nem tűnhet úgy, hogy mi is részei vagyunk a konfliktusnak” – húzta alá a szervezet koordinátora, Titus Molkenbur.

Akik aláírják, azoknak nincs baja

A Save The Children nevű szervezet aláírta a magatartási kódexet, s úgy nyilatkoztak, hogy többnyire eddig is az új előírásoknak megfelelően jártak el. A Save The Children olaszországi vezetője leszögezte, hogy az új szabályok semmilyen módon nem akadályozzák a szervezet munkáját, mert ha így lenne, nem írták volna alá a magatartási kódexet.

A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek nem hajózhatnak be Líbia területi vizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük.

Vége szakadhat a menekültek “taxiztatásának”

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik.

2015 óta tucatnyi magánhajó menti a bajba került embereket a Földközi-tengeren, a líbiai vizek közelében. Az olasz parti őrség szerint tavaly az emberek 26 százalékát, idén pedig 35 százalékát mentették ki ők a tengerből.

Amióta ezek a hajók ott vannak, az embercsempészek rászoktak arra, hogy elég ha a túlzsúfolt lélekvesztők 12 mérföldre eljutnak Líbia partjaitól, mert ott, már a nemzetközi vizeken úgyis lesz egy mentőhajó, amely felveszi és Olaszországba viszi az Európában menedéket kérni igyekvő embereket.

Az olasz kormány magatartási kódexe tucatnyi pontot tartalmaz, s a belügyi tárca tájékoztatása szerint akik nem írják alá, azok “kívülhelyezik magukat a tengeri mentés intézményes keretein, ennek minden következményével”, ami a belügyminisztérium szerint szigorúbb ellenőrzéseket von majd maga után.

hirado.hu - MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó