Bőségesen megtérül a vizes vb befektetése
A vizes világbajnokság befejeztével akad még további dolguk a szervezőknek, le kell szerelni például az ideiglenes lelátóhelyeket, amelyek alapanyagát más beruházásban használják majd fel. A Dagály strandfürdő ugyan csak a következő szezonban nyílik meg ismét, a többi felújított uszodát és a korszerűsített Margitszigetet már használatba veheti a lakosság.
2017. augusztus 1. 10:03

Magyarország vasárnap Budapesten a vizes világbajnokság utolsó eseményeinek, Mogyoródon a Forma–1-nek, illetve Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak – amely önmagában a téli olimpiákkal azonos méretű rendezvény – egy időben adott otthont, az ezekhez kapcsolódó forgalom nagymértékben terhelte a fővárost. A kiemelt beruházások kormánybiztosa szerint Budapest jelesre vizsgázott, remekül viselte ezt az „olimpiai terhelést” a kisebb kellemetlenségek mellett. Fürjes Balázs (képünkön) a Magyar Időknek elmondta, mik lesznek a következő lépések.

– A vb lezárulta után a Duna Aréna hatezer férőhelyes ideiglenes lelátóját leszereljük, már nem lesz szükség 12 ezer ülőhelyre. A hatezres lelátó elég lesz arra, hogy minden évben rangos nemzetközi versenyeket rendezzünk. Jövőre junior-műúszóvilágbajnokság, 2019-ben junior-úszóvilágbajnokság érkezik Budapestre, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a Duna Arénában, amely 2024-ben majd a rövid pályás vb-nek ad otthont – sorolta a kormánybiztos.

– Az ideiglenes szerkezetekből semmi nem megy kárba, százszázalékos újrafelhasználást terveztünk: az elemeket a Hungexpo területére visszük, ahol P+R parkolóház épül a segítségükkel, ezáltal ösztönözve a személygépkocsis és a közösségi közlekedés közti váltást – magyarázta. Emellett befejezzük a Dagály strandfürdő teljes felújítását, ami 2018 májusában nyílik meg a látogatók előtt, de a többi versenyhelyszínt már most használatba veheti a lakosság is. Elsőre meglepő lehet, ha azt mondom, hogy a világbajnokságot nem a világbajnokság miatt rendeztük. Kizárólag emiatt tilos lett volna belevágni. A vb előmozdított olyan beruházásokat, amelyekkel régóta adósok voltunk. Budapest szebb, jobb, élhetőbb város lett. Ami felépült, az itt marad: a Duna Arénát, a teljesen felújított Hajós Alfréd- és a Császár–Komjádi-uszodát a gyerekek úszásoktatására, a további versenyekre, szabadidős sportra is megnyitjuk.

A 2020-as tokiói olimpia szervezői már jelezték: a Duna Aréna lesz az etalon számukra Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs hozzátette, hogy a közösséget szolgálja a főváros által felújított Margitsziget is, vagy az az angyalföldi gátszakasz, amelynek a hiánya eddig komoly gondokat okozott az árvízvédelemben. A vb valójában arra adott alkalmat, hogy régi adósságokat törlesszenek és Budapesten egyébként is hasznos és hiányzó fejlesztéseket véghezvigyenek. A beruházásokra fordított összegről szólva elmondta, hogy ez a következő két-három év során sem fog hiányozni, de szerinte hibás nézőpont az is, hogy a halogatott fejlesztésekkel pénzt spórolt volna meg az ország.

– Amikor belevágtunk a szervezésbe és a megvalósításba, két kérdést kellett alaposan megvizsgálni: valóban elég időnk van-e a felkészülésre, és a befektetés költségeit képes-e viselni az ország. Annak idején egy konzervatív becslést készítettünk a pusztán a rendezvényhez szükséges és az egyébként is megvalósítandó beruházásokra. Az akkori számításaink szerint a legrosszabb esetben sem haladta volna meg a kiadások összege a költségvetés fél százalékát három éven keresztül. Erre pedig fedezetet nyújtott a gazdasági növekedés. A bevételi többlet segítségével képesek lettünk volna fedezni ezt az összeget úgy, hogy máshonnan nem kellett volna forrást elvonni – mondta a kormánybiztos.

Hozzátette: a valóság pedig úgy hozta, hogy a világbajnokság a fenti tervezett költségnek csak a felébe került, a végösszeg az éves költségvetés negyed százaléka. Csak az a kiadás minősül a vb költségének, amelyik a rendezvény nélkül fel sem merül és a vb után nem hasznosul. Ezek: az ideiglenes, az esemény után elbontott eszközök, a szervezés és a megnyitó költségei. Ha így számolunk, a vb-hez szükséges befektetés évente az állami költségvetés 0,1 százalékát sem érte el, ami három év alatt összesen nagyjából 45-50 milliárd forint. Ez a befektetés jócskán megérte és bőségesen megtérül a kormánybiztos szerint.

A vb kezdetére minden elkészült, semmi sem hátráltatta a rendezvény lebonyolítását. Bár Julio Maglione korábbi világbajnokságok záróünnepségén is nyilatkozott úgy, hogy éppen az volt a valaha volt legjobb, de olyan még nem fordult elő, hogy már a második hét közepén ilyesmit jelentsen ki. A FINA elnöke azt is megjegyezte: olyan sem történt még, hogy az első világrekord szárazon született volna, utalva arra, Magyarország mindössze két év alatt készült fel a rendezvényre a szokásos öt-hét év helyett. A Duna Aréna színvonalához mérhető versenyuszodát szintén nem építettek még fel sehol a világon ilyen gyorsan, a 2020-as tokiói olimpia szervezői pedig már jelezték: ez a létesítmény lesz az etalon számukra.

Impozáns látvány: a Duna Aréna lenyűgőzte a világot Forrás: Bach Máté

A kormánybiztos kiemelte: sikeres világbajnokság van a hátunk mögött, amelyért hála és köszönet illeti a magyar sportolókat, az önkénteseket, a szakembereket, akik éjt nappallá téve dolgoztak két évig, a házigazdákat, a helyszínt biztosítókat, a közlekedés­szervezőket, a rendőröket és a mentőket, valamint a lakosokat, akik elviselték az óhatatlanul jelentkező kellemetlenségeket. Minden határidőre és költségkereten belül készült el.

– A rendezvényt megelőzően kaptunk kritikákat, amelyek közül a jóhiszeműeket meg is fontoltuk, hiszen mindig lehet tanulni, jobban teljesíteni – zárta értékelését Fürjes Balázs. – Hazánk és fővárosunk nagy győzelmet aratott, amely mindenkié. Még az ellendrukkereké is. Nekik is hálásak lehetünk, mert a felkészülés két évében, ha olykor minden energia elfogyott, amikor már az utolsó tartalékainkat is mozgósítottuk, akkor jutott eszünkbe: nehogy a kétkedőknek legyen igazuk. Akarva-akaratlanul az ellendrukkerek is hozzátettek a győzelemhez. Azt kívánom nekik, hogy Magyarország ezen sikerének szívből tudjanak örülni, mert elég sajátos lelkiállapot lehet a kudarcért szorítani és a rossznak örülni, illetve csalódásként megélni az ország sikerét – fogalmazott a kormánybiztos.

magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
 • Emberkereskedők irányítják a migrációt
  Franciaország és Németország „saját határain vizsgálja meg, ki jogosult és ki nem a belépésre, ki képvisel hasznos munkaerőt a vállalatok számára és ki nem”. Olaszországban viszont – hangoztatta Meloni – a szelektálás a tengeri útvonalon történik, és a migránshajókat mozgató embercsempészek döntenek.
MTI Hírfelhasználó