Értékelt a szövetség, elégedett a turizmus
Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint a hazai rendezésű vizes világbajnokságot minden szinten abszolút profizmus jellemezte, a tökéletes rendezésről pedig 38 nemzet sportági első emberétől kapott visszajelzést.
2017. augusztus 1. 13:18

Bienerth: ezt a két hetet minden szinten abszolút profizmus jellemezte

"Szurkolóként, szövetségi elnökként a Duna Arénában fantasztikus élmény volt megélni azt a hangulatot, amit a nézők részéről a lelátón tapasztaltam, illetve azt a teljesítményt, amit a versenyzők a medencében produkáltak" - mondta kedden, a szövetség sajtótájékoztatóján. Bienerth kiemelte: elismerésre méltó, hogy Magyarország beugróként hat év helyett csupán két év előkészítéssel rendezte meg az ország történetének legnagyobb sporteseményét.

"Ezt a két hetet minden szinten abszolút profizmus jellemezte" - utalt a rendezésre Bienerth, aki hozzátette, hogy 38 nemzet szövetségi elnökével találkozott kétoldalú megbeszélés keretében, és nem volt olyan, aki ne mondta volna: "ez volt a FINA történetének legsikeresebb vb-je".

Szóba került, hogy a hétfői elnökségi ülésen ketten jelezték lemondásukat, így az alapszabály értelmében és az elnökség döntésképessége érdekében az elnöknek harminc napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívnia.

"Sok támadás ért, ami megerősít" - mondta Bienerth, hozzáfűzve: a közgyűlés időpontjáról az elnökség a közeljövőben meghozza a döntést. Kifejtette: számára "megdöbbentő" volt, hogy egy nappal a sikeres vb után mit forralnak ellene, de "örül" annak, hogy ez neki, és nem a szövetségi kapitánynak vagy a versenyzőknek szól.

"Arra kaptam megbízatást, hogy végleg felszámoljam a barter-korszakot, rend legyen a szövetségben és a sportágban. Közben bizonyos emberek lábára léphettem, de ez is azt mutatja, hogy jó úton járok" - emelte ki Bienerth, aki hangsúlyozta, hogy nem mond le. Az elnökség a hétfői ülésén támogatásáról biztosította, a "nagypolitika" részéről pedig nem kapott arra utaló jelzést, hogy a bizalom megingott volna az irányába - tette hozzá.

A Duna Aréna jövőjéről Bienerth elmondta: jelen állás szerint jövő év közepéig visszabontják a lelátót, ami utána 5500-6000 néző befogadására lesz alkalmas.

"Ez lesz az állandóan fenntartható kapacitás, ami megfelelő a következő világeseményekre" - jelentette ki az elnök.

Az úszók szövetségi kapitánya szerint minden magyar versenyző a maximumot hozta ki magából a vb-n.

"A részletes szakmai elemzés még hátravan, de a csapat összességében helytállt" - mondta Sós Csaba.

A szakember úgy véli, mindenki annyit hozott ki magából, amennyire az adott napon képes volt, többen viszont azon is túljelesítettek, amit tudnak. Kiemelte, szerencsés pillanat volt, hogy a múlt, a jelen és a jövő egyszerre lehetett ott a magyar válogatottban.

"Vannak olyan versenyzőink, akik már tizenöt éve is ezen a szinten úsztak, és vannak, akik még tizenöt év múlva is úsznak majd" - folytatta Sós, aki hozzátette, hogy a riói olimpián sikeresen teljesítő úszók nem tudták megismételni az ottani eredményeiket, Hosszú Katinka viszont "szerencsére annyival jobb a mezőnynél", hogy így is biztosan nyert a két vegyes számban.

A sajtótájékoztatón a magyar válogatottat öt úszó képviselte. Bohus Richárd elmondta, hogy számára rögös út vezetett a vb-ig, ahol a bronzérmes váltó tagjaként a "lelkét" kiúszta, és csak a vb végére tért újra magához. A vb-ezüstérmes Milák Kristóf elárulta: nem örült annak, hogy három fő versenye is lesz az idén (ifi Eb és vb, felnőtt vb), de menet közben már átértékelődött benne ez az érzés. A saját magát "izgulós típusnak" tartó vb-2. Verrasztó Dávid utalt arra, hogy még a társai többsége sem bízott abban, hogy hazai közönség, 12 ezer ember előtt képes lesz kezelni ezt az érzést. A váltó tagjaként vb-bronzérmet szerző Kozma Dominik még "legalább két olimpián" szeretne indulni, és örömét fejezte ki, hogy szobatársként mentális trénere lehetett Verrasztó Dávidnak, akihez szerinte "három-négy sportpszichológus is kevés lenne". Gyurta Gergely szerencsés úszónak tartja magát amiatt, hogy nyílt vízen és medencében is indulhatott, így két hétig élvezhette a hazai rendezés előnyeit.

A magyar úszók két arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárták a vizes világbajnokságot, amelyen rajtuk kívül házigazdaként csak a férfi vízilabda-válogatott szerzett érmet. Märcz Tamás csapata második helyen végzett.

Kimagasló a világbajnokság hatása az országimázsra

A vizes világbajnokság hatása kimagaslóan jó Magyarország imázsára, a külföldi turisták elégedettek az országgal - ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden a Duna Arénában.

Hozzátette: az MTÜ kutatást készített külföldi turisták személyes megkérdezésével Budapesten és Balatonfüreden a FINA-vb magyar turizmusra gyakorolt hatásairól.Kiemelte: az ország sosem látott lehetőséget kapott, hogy megmutassa magát, értékeit, látnivalóit a világnak, több százmillió tv-néző látta Budapest turisztikai adottságait. Az ide érkezett külföldi turisták rendkívül jó benyomásokkal térnek haza Magyarországról: a megkérdezettek kétharmada biztosan tervezi, hogy máskor is idelátogat, 98 százaléka nyitott a visszatérésre, és ötből négyen azt mondták, ajánlják majd ismerőseiknek Magyarországot.

Guller Zoltán elmondta: az ország remekül vizsgázott nem csak a világverseny rendezőjeként, hanem vendéglátóként és úti célként is az elmúlt hetekben. A vizes vb megrendezésével olyan új vendégkört is sikerült az országba csábítani, akik egyébként nem látogattak volna el az országba.

Hozzátette: az előzetes várakozások szerint ezzel milliárdokkal több pénz áramlik a turizmusba a versenynek köszönhetően. Ráadásul az esemény miatt érkezők négyszer annyi időt töltöttek az országban, mint a máskor ide látogatók: az átlagos tartózkodási idő 9 nap volt, szemben a 2,4 nappal. A nagy nézettségű, magas presztízsű sportesemények látogatóival a fizetőképes, hosszabb tartózkodást is megengedő turistákat lehet megnyerni, ami az MTÜ egyik kiemelt stratégiai célja - összegezte.

Kiemelte: a felmérés szerint a külföldiek felénél pozitívan változott a Magyarországról kialakult kép, elégedettségük az országgal tízes skálán 8,73 pont lett. Az infrastruktúrával - közlekedés, szállás,tisztaság - való elégedettség is magas lett, minden vizsgált érték 8 feletti lett a 10-es skálán.

A legnagyobb pozitív fordulat a biztonság érzékelésében volt, 57 százaléknak változott pozitívan a véleménye, és a tízes skálán 8,84 pontra értékelték a biztonságot.

Guller Zoltán rámutatott: a verseny hatása Magyarország imázsára kimagaslóan jó, ami jelentős hosszú távú hatás, az országképet tovább formálja pozitív irányba.

Az ide látogatók jellemzően fiatal diplomások, közel fele 18-29 éves korosztályba tartozott, 62 százalékuk szállodában lakott, 53 százalékuk 4-5 csillagos szállodában.

A július 14-30 közötti vizes világbajnokság versenyeit csaknem félmillió, 485 ezer néző tekintette meg az öt helyszínen.

MTI
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó