a Jobbik
A Jobbik a választási jog korlátozására készül
Ne rendelkezzenek szavazati joggal azok, akiknek nincsen általános iskolai végzettségük – olvasható a Jobbik elképzelése a választási rendszer reformálásáról.
2017. augusztus 2. 20:09

Hollik István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ezt elitistának, kirekesztőnek és megszégyenítőnek minősítette.

A Jobbik választási programja „kilátásba helyezi”, hogy az általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők ne szavazhassanak – olvasható Dúró Dóra múltheti bejegyzésében. Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján regált a Jobbik alelnökének Facebook-posztjára. 

Hollik szerint ezzel a változatatással több tízezer embertől vonnák el az általános választási jogot, ezzel pedig az egyik legalapvetőbb állampolgári jogot. Ezzel lenézik a kevésbé iskolázottakat és megszégyenítenék, kirekesztenék őket, hiszen aki nem végezte el az általános iskolát, az a Jobbik számára tulajdonképpen nem is létezik – összegezte a Fidesz és a KDNP véleményét a politikus.

A képviselő továbbá azt mondta, hogy a Jobbik elképzelése annyira elitista, hogy az SZDSZ-t is megszégyeníti. Feltette a kérdést, hogy a Jobbik mit gondol a kétkezi munkások és kevésbé szerencsés környezetbe születettek véleményformálásának módjáról. 

A KDNP-s politikus szerint kérdés, hogy miért akarja a Jobbik elvenni bármely magyar állampolgártól annak a döntésnek a jogát, hogy az Országgyűlésbe képviselőt vagy a saját településére képviselőket, polgármestert választhasson. Hollik megdöbbentőnek találta, ahogyan az ellenzéki párt bizonyos társadalmi csoportokról gondolkodik, majd felidézte, hogy a napokban már megtudhatuk, „milyen stílusban beszélnek és gondolkodnak a nyugdíjasokról”

Ha nem csupán a pártpolitikai érdek alapján politizálnának, hanem a nemzeti érdeket vennék figyelembe, akkor arra tennének ésszerű javaslatokat, hogyan lehet azoknak a számát csökkenteni, akik nem tudják elvégezni az általános iskolát – jegyezte meg.  A kérdésre, hogy a feltevés a roma lakosságra vonatkozott-e Hollik így felelt: azt láthattuk, hogy a roma állampolgárok nem számíthattak a Jobbikra, és lehet, hogy éppen ez van a javaslat mögött.

MTI
  • Meg kell adni a vidéknek, ami jár neki
    Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tokaj-Hegyalja Egyetem tanévnyitó ünnepségén, szombaton Sárospatakon.
  • Kötelességünk, hogy Istent a teremtett világgal együtt dicsőítsük
    Valaki mondhatná, hogy a két világesemény, ami itt Budapesten meg a Hungexpon is zajlott, tűz és víz. Hogy ki köti össze ezt a két rendezvényt? Ferenc pápa - mondta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.
  • Egy a természettel – Vadászati világkiállítás
    Magyarországon vadászati világkiállítást csak nagyszabású eseményként lehet rendezni, mert így méltó a magyarság keleti örökségéből eredő, Közép-Európában kiteljesedett vadászati kultúrájához - mondta Semjén Zsolt az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás megnyitóján szombaton Budapesten, a Hungexpón.
MTI Hírfelhasználó