Épp ideje volt hadihajókat küldeni Líbiába
Az a furcsa, hogy az olaszok eddig nem így cselekedtek - reagált Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma Este című műsorában az olasz parlament szerdai döntésére, ami két hadihajó elindítását engedélyezte Líbia felé. Meglátása szerint az olaszoknak jelenleg prioritás, hogy ne érkezzen hozzájuk több illegális bevándorló, és a francia kormány is ráeszmélt arra, hogy Olaszország után a bevándorlók Európa északibb országai felé fordulnak majd.
2017. augusztus 3. 10:01

Bekeményítenek az olaszok a migránsáradattal szemben. Az olasz parlament mindkét háza megszavazta a kormány új tervét, amely a líbiai partvidéken élősködő embercsempészek hálózatát hivatott ellehetetleníteni. A tervnek megfelelően szerdán két hadihajó indult el Tripoli kikötőjébe, ahol a líbiai parti őrség munkáját segítik majd.

Nem vihetnek mindenkit Olaszországba

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint azok az NGO-k tartoznak a veszélyes szervezetek közé, amelyek humanitárius körülményekre hivatkozva viszik tömegével biztonságos területekre az illegális bevándorlókat. A bajba jutottak megsegítését alapvető emberi reakciónak nevezte, de jelen helyzetben ez nem kivitelezhető – szögezte le.

“Ez nem egy normális helyzet” – utalt a tömegeket kimentő szervezetek időzítésére. Ha Olaszország megtelik, ez az emberáradat Európa északibb országaiba indul majd el, ezt a határos országok is jól tudják – célzott az osztrák kormány harcias határ menti fellépésére. Ha egy rendőri sorfal visszaszorít egy tömeget, azt nem könnygázzal teszik, hanem testi erővel. A hadihajóknak és a parti őrségnek is pont ezt kellene csinálniuk a tengeren – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A szakértő kiemelte: elhamarkodott döntés azt állítani, hogy a francia kormány túl későn talált rá a helyes bevándorláspolitikai irányvonalra. Gyarmati István szerint a francia kormánynak be kellett várnia a közvéleményt a migránspolitika megváltoztatásához. Meglátása szerint Emmanuel Macron okosan cselekszik, hogy hotspotokban próbálja elkülöníteni egymástól a gazdasági migránsokat és a menekülteket.

Indulnak az olasz hadihajók Tripoliba

Az olasz kormány augusztus 1-jén terjesztette elő a külügyi és nemzetvédelmi parlamenti bizottság elé új tervét, mellyel engedélyt és felhatalmazást kér az olasz haditengerészet hajóinak déli átirányításához. A hajók a líbiai parti őrséggel vállvetve számolnák fel az embercsempészek misszióit, de az együttműködés feltételeiről még nem sikerült egy letisztult tervet készíteniük. Bár a líbiai kaotikus állapotoknak sem kedvez az embercsempészek partvidéki bűnhálózata,  az olaszoknak a líbiai engedély az utolsó mentsváruk, így a “megtelt mediterrán országnak” kompromisszumokra kell felkészülnie egy sürgős akcióterv elkészítésének érdekében.

Nem mindegy, mi a szerepük

Az olasz kormány nemrégiben felhatalmazást adott a haditengerészet egyik járőrhajójának a Földközi-tenger déli ellenőrzésére. A döntést líbiai segélykérésre született, az Észak-Afrikából induló embercsempészek útvonalát kísérli meg ellehetetleníteni európai erősítéssel. Bár Olaszország kétségtelenül lelkes az olasz partvidékre érkező bevándorlók megfékezésében, az együttműködést megnehezítheti a líbiai szuverenitás esetleges megsértése, a “tengeri vörös vonal” átlépése.

Az olasz kormány egy múlt pénteki találkozón hagyta jóvá az alaptervet, és a hét elején bejelentették: kedvező döntés esetén még a héten Líbia felé irányítanák hajóikat. Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök elmondása szerint a közös tervről július 23-án értesítette az olasz kormányt az ENSZ által is vezetőként elismert Fayez al-Sarraj líbiai miniszterelnök, aki levélben kért haditengerészeti segítséget Olaszországtól.

Mi a terve a líbiai miniszterelnöknek?

A líbiai miniszterelnök egy nappal később azonban már letagadta levelének tartalmát. Állítása szerint a hajók líbiai vizekre irányítása veszélybe sodorta volna Líbia nemzeti szuverenitását, így tagadásával kedvezőbb feltételeket próbált elérni az olasz kormánytól. Még aznap tanácskozást tartott Marco Minniti olasz belügyminiszterrel, és sikerült pontosítani a feltételeket: a két politikus megegyezett abban, hogy az olasz hajók csupán támogatói szerepet töltenének be a líbiai partvidéken. A líbiai vezetés ezáltal megszerezte meg az olaszok hajóit és a hazafias líbiai ellenállást sem haragította magára.

“Líbia logisztikai, technikai és operatív támogatást kért parti őrségének támogatásához, melyhez szükség lesz az olasz haditengerészet egyes hajóinak jelenlétére Tripoli kikötőjében. A hajók kizárólag ezzel a céllal érkeznek, és csak akkor lépnek közbe, ha ezt szükségessé válik” – szerepel a líbiai külügyminiszter közleményében is. A beavatkozás mértéke azonban óriási vitát szíthat a líbiai riválisokkal, mivel Fayez al-Sarraj nem beszél az összes líbiai vezető nevében.

hirado.hu - M1
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó