Felbolydultak a zalaiak a migránsok üdültetésének hírére
Minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni a Kis-Balaton környéki települések vezetői, hogy a Migration Aid bevándorlókat költöztethessen a területükre – közölte a Magyar Időkkel Keszthely polgármestere. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pedig arról tájékoztatott: mindhárom európai migrációs útvonalon megnövekedett a forgalom.
2017. augusztus 4. 20:50

Nem árulja el a Migration Aid nevű bevándorlóbarát szervezet, hogy melyik Zala megyei településen akar pihenőtábort létrehozni jogszerűen itt tartózkodó menedékkérők számára.

A Balaton közelében, Keszthely környékére tervezik a tábort, de nem tudni, pontosan hova. A zalai települések polgármestereinek és lakosainak egy része tiltakozik. A Soros Györgyhöz köthető szervezet szerint nincs ok az aggodalomra.

Önkénteseket toborzott honlapján a hét első felében a Migration Aid nevű szervezet, egy ingatlan takarítására. Menekülteket költöztetnének egyik osztrák adományozójuk zalai telkén lévő három faházba. Azt írták, a tranzitból szabaduló családok itt dolgozhatnák fel az átélt traumákat.

Miután elterjedt, hogy az ingatlan Zalaváron van, a településen többen is elkezdték keresni a házakat. A helyiek megrökönyödéssel fogadták a hírt, és azt is, hogy a terepet előkészítő önkéntesek már pénteken megérkeznek a faluba.

„Sajnos én is csak a médiából értesültem erről az eseményről, amint megtudtam, azonnal elkezdtem az információgyűjtést, és megtettem a szükséges intézkedéseket. Minden erőmmel azon leszek, hogy a falu többségi véleményét képviseljem és a falu érdekeit szolgáljam” – mondta a Híradónak Horváth Ildikó polgármester.

Bár többen csak kamerán kívül fejezték ki nemtetszésüket, volt, aki vállalta is a véleményét.

„Megmondom őszintén, én nem örülnék neki. Sok mindent lehet hallani a híradóban, hogy itt robbantanak, ott robbantanak, most lehet, hogy semmi közük nincs hozzá, én nem örülnék neki” – mondta egyikük.

Felbolydult méhkasra emlékeztetett pénteken Zalavár, mindenhol és mindenki a betelepítésről beszélt és azt találgatták, vajon melyik ingatlanról lehet szó.

A Híradónak a kora délutáni órákban sikerült telefonon beszélgetnie Siewert Andrással, a Migration Aid operatív igazgatójával, aki elmondta, hogy a terv valós, valóban szeretnének magyarországi papírokkal rendelkező és legálisan Magyarországon tartózkodó menekülteket üdültetni. Az üdülők takarításának időpontja nem péntek este, és nem Zalavár. Néhány nappal később, esetleg máshol kezdik majd el az üdülők takarítását.

A szervezet vezetője csak annyit árult el migránstábor helyszínéről, hogy a térség azért stimmel, az átmenetinek tervezett tartózkodási hely valahol Keszthely és Zalavár környezetében lesz.

Az akciót mögött álló Migration Aid alulról szerveződő civil szervezetként mutatkozik be a honlapján. 2015 nyarán részt vettek a Keleti pályaudvarnál összegyűlt migránsok ellátásában, és bár határozottan visszautasították, hogy Soros Györgytől kaptak volna támogatást, az tény, hogy használhatták a milliárdos spekuláns által alapított budapesti egyetem levéltárát.

A térségi települések polgármesterei csütörtökön állásfoglalást fogalmaztak meg, amely szerint minden törvényes eszközzel igyekeznek megakadályozni az akciót. A térség országgyűlés képviselője, Manninger Jenő a közösségi oldalán a Soros-terv részének nevezte a migránsok odatelepítését, és mint írta, várja a hatóságok értesítését, hogy mit tehetnek a Migration Aid akciója ellen.

Zalában sem kérnek a migránsokból

Minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni a Kis-Balaton környéki települések vezetői, hogy a Migration Aid bevándorlókat költöztethessen a területükre – közölte a Magyar Időkkel Keszthely polgármestere. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pedig arról tájékoztatott: mindhárom európai migrációs útvonalon megnövekedett a forgalom.

Minden törvényes eszközt megragadnak a Kis-Balaton környéki települések vezetői, hogy megakadályozzák a Migration Aidet terve végrehajtásában, a tranzitzónából kiengedett migránscsaládok zalai „üdültetésében” – közölte a Magyar Időkkel Keszthely polgármestere. Ruzsics Ferenc jelezte: a társaság egy Zalavár melletti területen kapott lehetőséget az átmeneti szállások kialakítására.

– Félreértés ne essék, ez éppúgy elfogadhatatlan, mintha az Alföldre vagy a Nyírségbe vinnék őket – tette hozzá hangsúlyozva, hogy a Migration Aid egyetlen önkormányzatot sem keresett meg azzal, mire készülnek, s ezt a sunyiságot különösen felháborítónak tartja.

– A hír nagy riadalmat keltett a környéken, és nem azért, mert az emberek nem akarnak segíteni a menekülteken, hanem attól félnek, hogy ez a betelepítés egyfajta előakció lehet. Emiatt abszolút nem örülünk neki – jelentette ki Manninger Jenő, a választókerület országgyűlési képviselője. Hozzátette: az embereket főleg az riasztja, hogy a Migration Aid szerintük egy Soros Györgyhöz köthető szervezet, s így az akció a Soros-terv része lehet. A politikus úgy véli, lehet, hogy próbálgatják, mit lehet megtenni Magyarországgal. – A hatóságok megvizsgálják, hogyan lehet megakadályozni az akciót, ha pedig a migránsok megjelennének, akkor mindent ellenőrizni fognak, felkészültek rá. Egy biztos: a migránsok semmiképpen sem telepedhetnek le, akkor sem, ha jelen pillanatban a táboroztatás jogilag lehetségesnek tűnik – mutatott rá Mannin­ger Jenő.

A Magyar Idők hétfőn beszámolt arról, hogy a Migration Aid közösségi oldala szerint a szervezet aktivistái pénteken indulnak Zala megyébe, hogy előkészítsék a terepet a tranzitzónákból érkező menedékkérők fogadására. A rögtönzött befogadótábort Tündérligetnek nevezték el, első lakói akár már a jövő héten beköltözhetnek. A telken, amely egy osztrák vállalkozó tulajdona, három faház áll, amelyekben a tél beálltáig lakhatnak majd az egy-két hetes időközönként cserélődő migránsok – derül ki a társaság internetes felületein fellelhető anyagokból. Érdemes megemlíteni, hogy a hét végi takarításról szóló Facebook-eseményük cikkünk megjelenése után elérhetetlenné vált, a jelentkezési űrlapjukat pedig ismeretlenek feltörték.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint idén június 30-ig 1937, Európán kívüli területekről érkezett menedékkérőt regisztráltak; többségük afgán, iraki vagy szír állampolgár. Ugyanezen idő alatt 332 embert ismertek el menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként. A Tündérliget első lakói akár közülük is kikerülhetnek.

A tranzitzónákban tartózkodó migránsok száma a következő időszakban egyébként alighanem nő majd, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ugyanis hétfőn arról számolt be, hogy mindhárom fő európai migrációs útvonalon aktivitás figyelhető meg. Bakondi György a három fő útvonal közül a balkániról azt mondta: közelmúltbeli felmérések szerint Törökországban 3,5 millió szír állampolgár tartózkodik, akiknek 31 százaléka dolgozik, 42 százalékuk pedig azonnal elindulna Európába. Hozzátette: Törökországból naponta átlagosan 70-73 bevándorló érkezik Görögországba, ahol 62 400 nyilvántartott migráns tartózkodik. Macedóniában mintegy 200 migráns van, Szerbiában pedig csaknem 5500, közülük 600 a magyar határ térségében. Bulgáriában nagyjából 2300 a migránsok száma, Romániá­ban a rendőrség 2500 határsértőt fogott el az első fél évben, Horvátországban mintegy 600-an vannak, Szlovéniában pedig mintegy 270-en.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is konzekvensen képviseli eddigi álláspontját, amely szerint a határellenőrzés alapvető biztonsági kritérium, kizárólag ellenőrzött személyeket szabad beengedni az Európai Unió területére, továbbá a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek. – Magyarország sem a határok megnyitásával, sem az úgynevezett relokáció­val nem ért egyet – mondta Bakondi György.
A helyzet megoldásával kapcsolatban felmerült francia államfői javaslatról – miszerint líbiai hotspotokban kellene elbírálni a migránsok kérelmeit – a belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: ez kísértetiesen hasonlít a magyar kormánynak a már két évvel ezelőtt megfogalmazott javaslatára.

hirado.hu - magyaridok.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Putyin: Oroszországnak négy új régiója van
  Oroszországnak négy új régiója van - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben, az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek csatlakozási egyezményének aláírási szertartásán.
MTI Hírfelhasználó