Hőségben veszélyes a munka
A kánikulában a foglalkoztatók többsége betartotta a dolgozókat védő előírásokat.
2017. augusztus 9. 11:05

Az ellenőrzött munkaadók 67,5 száza­léka betartotta a harmadfokú hőségriadó idején alkalmazandó, szigorúbb munkaügyi előírásokat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaügyi főosztálya. Az ellenőrök augusztus elseje és negyedike között tartott célvizsgálatuk során 304 munkaadónál vizsgálták, betartják-e a 40 fokos hőségben alkalmazandó munkavédelmi szabályokat. Az eredmények azt igazolják, hogy a munkaadók többsége betartotta az előírásokat, ám 171 esetben intézkedniük kellett a hatóságoknak. Többségé­ben mindössze figyelmeztetést kaptak a foglalkoztatók, emellett hiánypótlásra kötelezték őket. A munka­végzéstől a vizsgált négy napban 11 főt tiltottak el.

A legtöbb esetben a kedvezőtlen időjárási viszonyokra vonatkozó kockázatokat hagyták figyelmen kívül a foglalkoztatók, emellett elmulasztották a munkavédelmi oktatást is. Sok helyen nem kaptak a dolgozók megfelelő hőmérsékletűre hűtött védőitalt, emellett az ellenőrök a pohár hiányát is kifogásolták. Az csak ritkán fordult elő, hogy nem biztosítottak védőitalt a munkavállalóknak, de főként az útépítés, térburkolás területén még mindig jellemző, hogy a dolgozók nem tudják a pihenő­időt árnyékos, illetve a környezethez képest hűvösebb körülmények között eltölteni.

A vizsgálat összefoglalója kiemeli: ahol a technológia miatt emelkedik meg jelentősebben a levegő hőmérséklete, ott a munkáltatók általában nagyobb súlyt fektettek a hőterhelés idejének minimalizálására. Egyre inkább jellemző, hogy a munkáltatók átveszik egymástól a helyes gyakorlati példákat, jó megelőzési gyakorlatokat. Ez főként a vendéglátóhelyeken volt tapasztal­ható a nyitvatartási idő átütemezésével, valamint az ételkínálat átmeneti módosításával.

A járási hivatalok állami tisztviselői az ellenőrzések során tájékoztatással is segítették a munkáltatókat, a munkavállalókat és a munkavédelmi képviselőket, aminek – a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére tett hatósági intézkedésekkel együtt – kiemelt szerepe lehet a hőség miatt bekövetkező egészségkárosodások és a munkabale­setek megelőzésében.

Ha átmenetileg is, de a napokban visszatér a kánikula, a hőség idején pedig számos kihívással kell szembenéznie mind a foglalkoztatónak, mind a dolgozónak. Ezek közül a hatóságok kiemelten figyelmeztetnek a magas hőmérséklet mellett a megnövekedő páratartalomra, a közvetlen erős napsugárzásra, a hőmérséklet-emelkedéssel járó berendezések alkalmazására, a nem megfelelő szellőzésre, a folyadék- és ásványisó-bevitelre, a megfelelő, jól szellőző ruházatra, a nagy fizikai megterhelés okozta szervi hatásokra, a betegségekre, a szervezet hőegyensúlyát befolyásoló gyógyszerekre, valamint a munkaszervezésre is.

A szakemberek a munkaidővel kapcsolatban arra figyelmeztetnek: a munka­időkeretben dolgozó munkavállalók a hőségriasztás időszakában különösen nagy megterhelésnek lehetnek kitéve, amennyiben egymást követő napokon kell dolgozniuk, és az éjszakai meleg miatt nincs lehetőség a szervezetük regenerálódására. Bár konkrét jogszabályi előírás nincs a munkaidőkeretben dolgozó munkavállalók esetében – hőségriasztás idején – a munkaszervezési intézkedésekre, a munkavédelmi hatóság tapasztalatai és a korábbi években előfordult munkavállalói panaszok miatt javasolt a foglalkozás-egészségügyi szolgálat bevonásával a hőségriasztás idejére a munka-pihenési rend átütemezése, gyakoribb és hosszabb pihenő­idők beiktatása is.

magyaridok.hu
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Főváros: hová tűntek a sok milliárdos pénztartalékok?
  Tarlós István a fővárosi pénzekről: nem igazán érthető, hova tűnt a rengeteg tartalék. 2019. december 31-én 160 milliárd forint értékpapír és 40 milliárd pénzmaradvány volt a főváros kasszájában
 • A Dunakanyar lovasai
  Szentendrén és környékén egyre több a lókedvelő, egyre többen foglalkoznak lótartással; van, aki csupán hobbiból, van, aki hagyományőrzés és van, aki lovagoltatás céljából.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
MTI Hírfelhasználó