Újabb bizonyítékokat talált a Nébih a kettős mércére
A nyári vizsgálat során is különbséget tapasztaltak az ellenőrzök a hazai és a Nyugat-Európába szánt termékek között. 39 terméket hasonlítottak össze, egyharmaduknál találtak minőségbeli eltérést. Ez már nem az első eset.
2017. augusztus 9. 14:38

A Földművelésügyi Minisztérium szerint ez azt bizonyítja, hogy az EU-n belül tetten érhető a kettős minőség. Februárban rendkívüli kormányfői csúcstalálkozón tárgyaltak a Visegrádi Országok vezetői az élelmiszerek eltérő minősége miatt.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az M1 Ma este című műsorban azt mondta: készítettek májusban egy felmérést, amiből kiderült, hogy a magyar vásárlók nagy többsége azt várja el a nagy élelmiszergyártóktól, hogy ugyanolyan minőségű terméket kapjon Magyarországon, mint Nyugat-Európában. Ehhez képest az arány rossz – fűzte hozzá.

Mint mondta, a legutóbbi ellenőrzés leginkább a nyári, szezonális termékeket vizsgálta, grillezéshez, alkoholos italokhoz kapcsolódóan, amelyek inkább fogynak nyáron. Hozzátette: 39 termékpárt hasonlítottak össze.

Márciusban a legtöbb gyártó, szakember még azt állította, nem létezik a probléma. Ám az európai politikusok és szakemberek döntő többsége ma azt mondja, létezik a kettős mérce. A magyar, szlovák, cseh vizsgálatok bizonyították, hogy ugyanazon gyártó ugyanazon terméke rosszabb minőségben kerül a kelet-európai boltokba, mint Nyugat-Európába – húzta alá kiemelve, hogy a megoldás kulcs az Európai Bizottság kezében van.

20 pontos élelmiszerbiztonság és minőség akció tervet fogadott el a kormány, hogy még hatékonyabban tudjanak ellenőrizni a vásárlók tudatosabbak legyenek.

Emellett szakmai egyeztetést is kezdeményeztek, amelyben kérik azokat a javaslatokat, hogy mi lehet erre a problémára a megoldás – szögezte le Zsigó Róbert.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető.

Újabb bizonyítékokat talált a Nébih a kettős mércére

Olcsóbb alapanyag és több térfogatnövelő került azokba a termékekbe, amelyeket a multinacionális gyártók a magyar piacra szántak – derült ki a magyar és a nyugat-európai országokban kapható szezonális élelmiszerek összehasonlító ellenőrzéséből. A szaktárca tárgyalóasztalhoz hívja a szakmai szervezeteket, hogy együtt vessenek véget a vásárlók megtévesztésére alkalmas gyakorlatnak.

A nyári szezonális élelmiszerek piacán is él a kettős mérce – derült ki a Földművelésügyi Minisztérium kutatásából. A hazai és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt forgalmazott termékek mintegy harmadánál tártak fel minőségbeli különbségeket a szakemberek. A mintegy két hónapig tartó ellenőrzés összesen 39 terméket érintett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket.

A Nébih jelentősebb minőségbeli eltéréseket összesen négy csomagolt élelmiszernél és két alkoholos italnál talált. A hazánkban forgalmazott termékek jellemzően olcsóbb, silányabb alapanyagból készültek, így a jégkrémbe például naprafogóolaj helyett pálmazsír, az üdítőbe pedig cukor helyett fruktóz-glükóz szörp került. Az osztrák boltokban kapható Cornetto vaníliajégkrém ropogósabb ostyájú, mint hazánkban, rá­adásul a magyar termék 19 százalékkal több levegőt tartalmaz. A térfogatnövelőből az egyik piskótaalapban is több volt itthon, mint az osztrákoknál. A kisebb tömegű magyar termék jóval lazább szerkezetű, mint az osztrák változat. Mindez vélhetően a több térfogatnövelő adalékoknak tudható be.

A hatóság emberei öt csomagolt élelmiszer összetételében ugyan nem találtak eltérést, de érzékszervi szempontból eltértek egymástól a termékek. Itt nem minden esetben a hazai áru jött ki vesztesként az összehasonlításból. Míg az osztrák fokhagymakrémleves aromásabb volt és több zöld fűszert tartalmazott, addig például egy francia camembert sajt itthon intenzívebb ízű, mint külföldön. A tárca közleménye szerint az eredmények alapján megállapítható, hogy a különböző piacokra különböző minőségű árut szállítanak a gyártók, ugyanakkor ez a gyakorlat nem szövi át teljes egészében az ágazatot. A minisztérium a jelenség megszüntetése érdekében tárgyalóasztalhoz hívja a szakmai szervezeteket, hogy együtt vessenek véget a vásárlók megtévesztésére alkalmas gyakorlatnak.

Az újabb vizsgálati eredményekre az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége is reagált. A gyártókat összefogó szervezet állásfoglalása szerint néhány termék összetételében feltárt eltérés nem jelent automatikusan minőségbeli különbséget és a fogyasztók keleti–nyugati alapú megkülönböztetését. Ugyanakkor a fellelt különbségek okát a szervezet szerint is meg kell találni, lehetőséget adva az élelmiszerek előállítóinak az eltérések tisztázására. Üdvözlik az Európai Bizottság törekvését az egységes vizsgálati módszer bevezetésére. Ezt a protokollt várhatóan még ősszel kidolgozzák az EU illetékes szervei.

hirado.hu - magyaridok.hu
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó