Sok mindenben azonosan gondolkodunk
Magyarországnak jelentékennyé kell tennie magát az Egyesült Államokban – jelentette ki az MTI-nek adott pénteki interjújában Szabó László, Magyarország új washingtoni nagykövete, aki pár nappal ezelőtt foglalta el állomáshelyét az amerikai fővárosban.
2017. augusztus 12. 09:30

Szabó László nemcsak szereti, hanem kiválóan ismeri is az Egyesült Államokat. Az Ely Lilly amerikai gyógyszergyártó óriáscég HR-igazgatójaként évekig Indiana szövetségi államban dolgozott. Az elmúlt három évben pedig – a külgazdasági és külügyi tárca parlamenti államtitkáraként – rendszeresen tárgyalt, egyeztetett és megállapodást kötött az amerikai gazdasági-üzleti élet legfontosabb szereplőivel. Mint az MTI-nek mondta: a magyar-amerikai gazdasági sikerekre alapozva lehet és kell a politikai viszony minőségét is javítani.

Az MTI azon kérdésére, vajon az a tény, hogy az elmúlt években elsődlegesen gazdaságdiplomáciával foglalkozott, azt jelenti-e, hogy a magyar diplomácia most majd gazdasági feladatokra összpontosít az Egyesült Államokban, Szabó László kifejtette: feladata komplex, de tény, hogy – éppen a külgazdasági és külügyminisztérium prioritásainak újragondolása nyomán – az igen sikeressé vált gazdasági kapcsolatokra építve lehet jelentősen javítani a politikai kapcsolatokat is. A nagykövet leszögezte: „a magyar-amerikai kétoldalú gazdaság nagyon jól és dinamikusan fejlődik, s bár az éves forgalom már több mint ötmilliárd dolláros, és a két ország közötti kereskedelem már az idén is 5 százalékkal gyarapodott, még mindig vannak feltárandó és kiaknázandó lehetőségek”. Hozzátette: „jó úton járunk, de most a politikai kapcsolatokat kell okvetlenül erősíteni”.

A kétoldalú politikai kapcsolatok jellemzésénél Szabó László utalt arra, hogy az Obama-adminisztráció nyolc éve alatt „nagyon komoly ideológiai összecsapások voltak” Washington és Budapest között, s megítélése szerint „gerjesztett politikai helyzet alakult ki a két ország között”. Ez azonban – hangsúlyozta – a Trump-kormányzat hivatalba lépésével „jelentősen módosulni látszik”.

„A Trump-kormányzat nem fél kimondani azt, amit gondol, ez nagyon friss, új szellemiséget jelent a kétoldalú kapcsolatokban is. A magyar kormány 2010 óta nagyon nyíltan képviseli a magyar nemzet érdekeit, s jó látni, hogy most Amerika szintén kimondja: az amerikaiak számára Amerika a legfontosabb, ugyanúgy, ahogyan a magyarok számára Magyarország az elsődleges. Ezt nem kell szégyellnünk egymás előtt” – fejtette ki véleményét Szabó László.

Az MTI azt firtató kérdésére, hogy a magyar-amerikai viszony csak látszólag vagy valóban változik, a nagykövet úgy válaszolt, hogy a lényegi változáshoz idő kell. „Az amerikai külügyminisztériumban, ahol több tízezer ember dolgozik, még a munkatársak nagy része az Obama-kormányzathoz kötődik, de mi bízunk abban, hogy ez változik, s a külügyben is egyre több barátunk lesz. Olyan munkatársak, akik megértik, hogy a javuló magyar-amerikai és a V4-amerikai kapcsolatok igenis értéket jelentenek Amerika számára is” – hangsúlyozta a nagykövet. „Relevánssá kell tennünk magunkat Amerika számára, el kell mondanunk, hogy miért fontos a jó viszony Magyarországgal” – szögezte le. A kérdésre, hogy mivel érvelne, Szabó László kiemelte: jelenleg a legfontosabb a már meglévő gazdasági sikerek hangsúlyozása, az például, hogy 1700 amerikai vállalat dolgozik Magyarországon, hogy közel 100 ezer embert alkalmaznak, hogy több mint 18 milliárd dollárnyi amerikai befektetés van az országban, s az Egyesült Államok a második legfontosabb partnere Magyarországnak.

„De világossá kell tennünk azt is, hogy mint a V4-es országcsoport soros elnöke, igenis odafigyelünk az Egyesült Államok energiapolitikájára, s ezen belül is kivált arra, hogy Washington hogyan tudja eljuttatni a cseppfolyósított gázt (LNG) Európába. El kell érnünk, hogy potenciális piacként velünk is számoljanak” – hangsúlyozta Szabó László. Hozzátette: Magyarország bízik abban, hogy megépül a horvátországi Krk szigetére tervezett gázterminál – amire Zágráb kötelezettséget vállalt -, s megépülnek az interkonnektorok Horvátország és Magyarország, valamint Románia és Magyarország között is. Így Magyarország amerikai forrásból is hozzájuthat energiához, és „nem fogunk annyira függeni az orosz gáztól” – szögezte le. A nagykövet utalt arra, hogy az orosz gáz hosszú távon is fontos lesz Magyarország számára, de ha van versenytárs és egészséges árverseny, az mindenképpen hasznos lesz a magyar embereknek is.

Szabó László közölte: az amerikai külügyminisztérium energetikai részlegével éppen a napokban tartottak „nagyon hasznos megbeszélést” erről. „Nagy érdeklődéssel fordulnak Közép-Európa felé” – jelentette ki.

Donald Trump amerikai elnök varsói beszédét – amelyből az szűrődött ki, hogy az amerikai külpolitika a korábbinál nagyobb figyelmet akar fordítani Közép-Európára – Szabó László jelentősnek nevezte. „Sok mindenben azonosan gondolkodunk” – fogalmazott.

A nagykövet az MTI-nek kiemelte a magyar-amerikai biztonságpolitikai együttműködést. „Nagyon komoly partnerek vagyunk, ezt Magyarország már bizonyította. Például azzal, hogy egyike vagyunk annak a 27 államnak, amely csapatokkal járul hozzá az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemhez” – hangsúlyozta. Utalt az iraki Erbíl városában szolgálatot teljesítő magyarokra – akiknek létszámát egy júliusi parlamenti döntés nyomán 150-ről 200 főre növelik -, valamint a koszovói és a baltikumi magyar jelenlétre is. „A NATO-hadműveletekben csaknem ezer fővel vagyunk jelen, s ez figyelemre méltó egy ilyen kicsiny országtól, mint a miénk. Ezt az amerikaiak értékelik is” – szögezte le Szabó László.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó