Hódítana a Tiltott Csíki Sör a magyar piacon
Székely furfang – A Csíki Sör Manufaktúra közvetlenül tervez kapcsolatba lépni a fogyasztókkal.
2017. augusztus 12. 12:59
Ingyenes magyarországi házhozszállítással tenné minden sörkedvelő számára könnyen elérhetővé saját termékeit a Csíki Sör Manufaktúra tulajdonosa, Lénárd András, mivel a javarészt külföldi multik kezében lévő diszkontláncok szinte lehetetlenné teszik a megjelenést a polcaikon. A székelyföldi vállalkozó a hirado.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb ilyen vállalat irreális haszonkulcsokkal próbálja értékesíteni a Tiltott Csíki Sört, ami így versenyképtelenné válik a hasonló kategóriájú sörökkel szemben.
 
A barátságtalan piaci környezet kapcsán példaként hozta fel, hogy az egyik nagy lánc franchise-üzleteiben tapasztalható kiemelkedő eredmények ellenére a cég központja “nem releváns termékként” jellemezte a Tiltott Csíki Sört. Lénárd András elmondása szerint mindezek ellenére az eladások így is viszonylag jónak mondhatók a bevásárlóközpontokban.
 
 
Gyártósor a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni sörfőzdéjében – Forrás: MTI

 

Emlékeztetett: a vendéglátóhelyeken való megjelenés hasonló nehézségekbe ütközik, hiszen a nagy forgalmazók képesek akár több millió forintot is fizetni csak azért, hogy kizárólag az ő söreik szerepeljenek a kínálatban.

A Csíki Sör Manufaktúra többek között azért is döntött a házhozszállítás bevezetése mellett, mert nem akarják elfogadni a legnagyobb piaci szereplők által diktált szabályokat. A vállalat az elmúlt egy évben 5 logisztikai központot létesített Magyarország-szerte, és a csíkszentsimoni üzemben véghezvitt kapacitásbővítéssel együtt mintegy 15 millió eurót fektetett be, így biztosítva a folyamatos termelést és sörellátást.

Erre vélhetően nagy szükség is lesz, hiszen a napokban indult el a házhozszállítási szolgáltatásuk. A legkisebb rendelhető egység egy rekesz, melyben 20 sör található. Egy üveg 279 forintot kóstál. A használt üvegeket a fogyasztók akár a futároknál is visszaválthatják, amivel jól is járnak, hiszen ezeket beszámítják az árba. Az internetes felület mellett, a műfajban rendhagyó módon, 12 órás telefonos ügyfélszolgálat is várja a sörkedvelők hívását. Az eddigi megrendelések alapján visszaigazolódni látszik ez az újítás. A vásárlók több mint harmada telefonon adta le rendelését.

Lénárd András azt is elmondta portálunknak, hogy heteken belül új termékkel rukkolnak piacra: egy csökkentett alkoholtartalmú, 4%-os sörrel. A jelenlegi termékek ugyanis legalább 6%-os alkoholtartalommal rendelkeznek, ami számos fogyasztó számára túl erősnek bizonyult.

Évszázados hagyomány

A kárpát-medencei sörkészítés első írásos emlékei egészen a 12. századig nyúlnak vissza. A középkori feljegyzések tanúságai szerint ekkoriban csaknem minden jelentősebb városban főztek sört.

A csíki sörfőzés első írásos említése 1548-ból származik, Antonio Possevino della Compagnia di Gesù jezsuita szerzetes Transilvania című, 1584-ben megjelent munkájában található: „Mindezek (a Csíkban élő papok – a szerk.) a részegségre adván magukat, ahol a rendes ital a sörre szorítkozik, olyan tudatlanok, hogy még a nevüket sem tudják helyesen leírni.”

Szőcs János történész egy 1659-es feljegyzést talált: „En, Cik Szeki Menash(a)ghi mester Szent mihali miclos diak főztem vala szert és az Kadbol megh rezegetet(t)e(m) vala okos Ferenczet és Szebeni Petert.”

A 18. század kezdetén három sörfőzőt említettek név szerint az adóösszeírások, de ez időben vették lajstromba a csíksomlyói kolostor sörfőzdéjének kellékeit is. Pár évtizeddel később a helyi hatóságok külön rendelkezést bocsátottak ki a sörfőzdékről és a sör árának limitálásáról.

A 19. századtól kezdve egyre inkább kezdett elterjedni a sörkultúra, és nagyobb üzemek is létesültek. A híres Czell-féle sörgyárat végül a második világháború végén államosították.

A régi hagyományok 2014-ben elevenednek meg ismét, amikor Csíkszentsimonban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és egy helyi sörfőző mester a régi receptek alapján elkezdik főzni az Igazi Csíki Sört. A bajor tisztasági recept betartásával, a modern kémiai összetevők nélküli Csíki Sör a hagyományok méltó követője.

Tárt karokkal várják a vendégeket

A Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni üzeme az idei évben egy 60 perces túra keretében ingyenesen látogatható minden héten keddtől szombatig. A sörgyártás folyamatának megtekintése mellett a vendégek meg is kóstolhatják az itt készített mintegy ötféle különböző kézműves sörfajtát. Akinek kicsit több ideje van kiélvezni az aranyló nedűket csekély kis összegért cserébe hagyományos székely ételeket is rendelhet sörkorcsolya gyanánt. Mulatós kedvűek akár még cigányzenészt is rendelhetnek.

--------------------------------

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-én betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását, a Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkát birtokló Heineken Románia által benyújtott kereset következtében. A magyar kormány közbenjárásának köszönhetően két hónappal később a peres felek megegyezésre jutottak.

hirado.hu
megmondó
Ezek a hétpróbás világharcosok hisztérikusan reagálnak mindenre, ami kritikus, ami állítólag az érdekeiket sérti.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI