Felgyorsítanák az Erzsébet-táborok fejlesztését
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborhelyek felújításával kapcsolatos beruházásokat, hogy felgyorsítsa a folyamatot. Az erről szóló előterjesztés tervezete már olvasható a kormány honlapján.
2017. augusztus 12. 17:00

A kormány 2019-ig 26 milliárd forintot fordít az Erzsébet-táborok fejlesztésére Zánkán és Fonyódligeten, hogy még több gyerek vehessen részt minőségi programokon, 21. századi környezetben, csaknem térítésmentesen. A táborozók – amellett, hogy kortársaikkal tölthetik az időt – sportolhatnak, életmód-, kulturális, művészeti, tudományos, ismeretterjesztő, valamint hagyományőrző foglalkozásokon vehetnek részt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint még idén egymilliárd forintot költenének a fejlesztésekre, ez az összeg jövőre 8,55 milliárd, míg 2019-ben mintegy 16,5 milliárd lenne. Ahhoz, hogy a tervezett ütemben megvalósulhasson a felújítás, a kormány most a hatósági engedélyezési eljárások – egyébként nem ritkán elhú­zódó – folya­matát is felgyorsítaná. Ennek értelmében nem szükséges például régészeti és településvédelmi dokumentációt készíteni, sem bontási engedélyre várni, ezek nélkül is hozzá­kezdhetnek az infrastrukturális fejlesztésekhez.

Ahogy Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban ismertette, mindkét helyen megújulnak a szálláshelyek, Fonyódligeten új épületeket is felhúznak. Ugyanitt megújulnak a közösségi terek, a konyha és az étkező, lesz vizes játszótér, valamint újjáalakítják a parkokat, Zánkán pedig felújítják a táborhoz tartozó kikötőt is. Ha a beruházások nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé válnak, mindezek a célok – a tervezéstől a kivitelezésig – 2017 és 2019 között megvalósulhatnak. Korábban érdeklődésünkre Novák Katalin elmondta: a felújítást úgy ütemezték, hogy zökkenőmentes legyen a gyerekek táborozása, tehát emiatt egy év sem fog kimaradni. Ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően a táborok kapacitása is megduplázódik, így évente akár 180 ezer gyermek üdülhet majd.

A kormány 2012-től támogatja az Erzsébet-táborokat, azóta több mint négyszázezer gyerek számára biztosítottak olcsó és tartalmas kikapcsolódást. Mára ötféle tábortípus közül lehet választani: a nyári, Balaton-parti ottalvós táborok mellett az őszi és a tavaszi időszakban Igazolt hiányzások címmel osztálykirándulásokat, valamint télen karácsonyi programot is tartanak, és egyre népszerűbbek a lakóhelyhez közeli napközis táborok is. A táborozáshoz időről időre pályázatokat írnak ki, hogy többen részesülhessenek az élményben; augusztusban például százötven, egyszülős családban élő gyerek nyaralhatott jelképes összegért Fonyódligeten.

Ukrán gyermekek a Parlamentben

A magyar nyelv tanulását is segítő Erzsébet-táborok arra is lehetőséget teremtenek, hogy Kárpátalja különböző nemzetiségű lakossága közelebb kerülhessen egymáshoz – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken az Országházban, ahol kétszázhúsz, egy hetet Zánkán töltő ukrán nemzetiségű gyereket fogadott. – A soknemzetiségű Kárpátalján 150-200 ezer magyar él az ukránok, a ruszinok, a szlovákok és a lengyelek mellett. Ezeknek a nemzetiségeknek történelmileg közös a sorsuk, ezért fontos, hogy megismerjék egymás nyelvét is – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Magyaridok.hu
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
 • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
  Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
 • Vörös segély kell a szélsőségesnek
  A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
 • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
  Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
 • A finom hazugság a legaljasabb
  Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI